Exclusiv
Publicat in: Stiri
Doar 700 de hectare de vie nobila au mai ramas in tot judetul Braila, in conditiile in care in 1989 existau 8.127 de hectare, iar Braila se mandrea cu vinurile medaliate in competitii internationale.

Viile au fost distruse in mod sistematic dupa punerea in practica a Legii 18/1991, privind retrocedarea proprietatii funciare, iar ultima situatie intocmita de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) arata ca in Braila mai exista 4.700 de hectare amenajari viticole, din care 4.000 de hectare soiuri hibride si 700 de hectare soiuri nobile.

Din cele 700 de hectare ramase, doar 81 de hectare sunt lucrate de persoane fizice, respectiv de locuitorii comunei Sutesti, restul aflandu-se in administrarea unor societati comerciale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h



Cele mai vechi documente care atesta existenta vitei-de-vie pe meleagurile brailene dateaza din 1624, dar adevaratele plantatii viticole au fost infiintate incepand cu 1950, apogeul fiind atins intre 1976-1984, cand patrimoniul viticulturii a ajuns la 8.127 de hectare de vii nobile roditoare.

Statisticile vremii arata ca, pana in 1990, din punct de vedere al suprafetelor cultivate cu vita-de-vie, Braila ocupa locul 14 la nivel national si se situa intre primele patru judete din punct de vedere al productiilor obtinute si a cantitatii de struguri vinificate.

Distrugerea viilor este cu atat mai mare cu cat, in trecut, din strugurii plantatiilor brailene s-au obtinut vinuri medaliate in competitii internationale, comparabile calitativ cu cel din podgorii celebre precum Ruedo, Ontario, Porto sau Madeira.

Dovada in acest sens stau medaliile internationale obtinute pentru Riesling-ul italian de Bertesti, Babeasca rosie de Insuratei, Feteasca alba de Movila Miresii sau Cabernet-ul rosu de Ciresu.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016