Exclusiv
Publicat in: Stiri
Unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei, agricultura, a fost marginalizat în ultimii ani, asta deşi la nivel declarativ, factorii decizionali au promis marea cu sarea, de la subvenţii consistente până la facilităţi pentru recapitalizarea fermierilor. Acum, în perioadă de criză, problemele reclamate de ani de zile de agricultori s-au acutizat şi ameninţă ca în câţiva ani să genereze o criză a alimentelor. Pe fondul decapitalizării continue a producătorilor agricoli, an de an tot mai multe suprafeţe de teren rămân pârloagă ori în cel mai fericit caz primesc doar un minim tratament din amplul spectru al tehnologiei specifice fiecărei culturi menite să crească din punct de vedere calitativ şi cantitativ recolta. Plus că, după mai bine de 15 de ani de la reîmproprietărirea ţăranilor cu terenurile luate cu japca în colectivizare, suprafeţele agricole încă sunt fărâmiţate în loturi individuale mici, unde nici nu se pune problema unei eficienţe a lucrărilor agricole. Astfel, foarte multe ferme nu reuşesc să depăşească pragul unei agriculturi de subzistenţă. Şi asta nu e tot: modificările climatice tot mai evidente conduc spre un scenariu în care finalitatea ar putea fi pierderea prin deşertificare a mai mult de jumătate din suprafeţele agricole. Deşi se cunosc cele două soluţii principale care ar întârzia distrugerea terenurilor fertile, adică protejarea cu ajutorul perdelelor forestiere şi extinderea/eficientizarea sistemului de irigaţii, acţiunile concrete din partea statului ori întârzie să apară ori se împotmolesc în sisteme alambicate de sprijin financiar. În final, nota de plată o achită producătorii agricoli pentru că producţiile obţinute sunt din ce în ce mai mici, iar indirect plătim cu toţii, pentru că importăm mâncare scumpă şi de calitate îndoielnică.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Obiectiv Vocea Brailei

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton