Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Braşov: Combinatul chimic de la Făgăraş şi-a reluat producţia, după 5 ani


După cinci ani, activitatea pe platforma chimică Nitramonia Făgăraş a fost reluată miercuri. „Am pornit activitatea CET-ului, iar timp de 7 – 8 zile vom face probe la cald, pentru că până acum am făcut doar probe la rece. Apoi vom porni instalaţia de azotat amoniu poros, iar a doua zi vom începe producţia”, a explicat Lucian Cupu, liderul sindicaliştilor de la compania Nitroporos SRL Făgăraş, cea care va continua activitatea fostului combinat chimic Nitramonia.
„Combinatul şi-a oprit activitatea în 2004, în decembrie, şi de atunci nu s-a mai făcut nimic aici. Toată lumea avea impresia că nu se va mai produce nimic, iar acum veţi vedea că societatea va merge foarte bine”, a mai spus Cupu.

Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, cel care deţine societatatea făgărăşeană prin intermediul companiei Viromet Victoria, anunţase în vara acestui an că „vom porni cu două fabrici - cea de acid azotic şi cea de azotat de amoniu poros". Acesta a mai spus că investiţiile în fabrică se ridică la aproape 50 de milioane de euro. Omul de afaceri a mai spus că angajările au fost reluate la combinatul făgărăşean şi că la capacitate maximă societatea va ajunge la aproximativ 900 - 1.000 de angajaţi. În prezent, societatea are aproximativ 500 de angajaţi.

Omul de afaceri prahovean a arătat că în prezent este în discuţii cu o companie din Africa de Nord care doreşte să achiziţioneze jumătate din producţia de explozibili civili, dar şi cu una dintre cele mai importante companii miniere din Europa, pe care nu a dorit să o nominalizeze.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Societatea Nitroporos SRL a fost înfiinţată pe data de 7 martie 2008 şi administrează activele companiilor de pe platforma Nitramonia Făgăraş, cumpărate de compania Viromet Victoria, al cărei acţionar este grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Neculaie. Viromet Victoria a câştigat licitaţia organizată de lichidatorul Euroconsult SPRL Arad, în decembrie 2007, la preţul de 33 milioane lei, inclusiv TVA.

Pe data de 22 octombrie 2007, ca urmare a procedurilor de lichidare voluntară, aproximativ 80% dintre cei 569 de angajaţi ai celor cinci societăţi de pe platformă (Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitrocontrol, Nitroservice şi Nitrotrans) au primit preavizul în vederea disponibilizării cu acordarea plăţilor compensatorii conform OUG nr. 116/2007, în prima etapă de disponibilizări. Primii angajaţi, aproximativ 400, şi-au încheiat activitatea în societate în data de 1 noiembrie, iar cea de-a doua tranşă de disponibilizări de la începutul anului 2008.

Compania Gladwell, partener de afaceri al proprietarului Interagro, Ioan Niculae, a achiziţionat, anul trecut, un pachet de 60% din societatea Nitroporos. Niculae a explicat că înţelegerea este ca cei de la Gladwell, în calitate de acţionari majoritari să vină cu aport de capital de 28 de milioane de euro, valoarea investiţiei care va fi realizată atât în societate, cât şi în mediu.

Nitramonia SA a fost privatizată în data de 21 martie 2003 cu firma Fletcher Group LLC (SUA). Transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni a fost realizat după plata preţului acestora din 14 octombrie 2003. Tot în luna octombrie (28.10.2003), pachetul de acţiuni a fost cesionat catre S&T Oil Equipment and Machinery Ltd. (SUA), reprezentată de Valerian Simirică şi Chemtrans GmbH (Austria), aceştia asumându-şi în solidar realizarea tuturor obligaţiilor cuprinse în contract.

În data de 31 mai 2004, AVAS a luat act de finalizarea divizării parţiale a societăţii făgărăşene în opt societăţi comerciale cu personalitate juridică, respectiv Nutramonia SA, Nitrosere, Nitrotrans, Edelweiss Hotel, Nitroservice, Nitroexplosives şi Nitrocontrol SA, acestea fiind înfiinţate având la bază patrimoniul Nitramonia SA Făgăraş. Totodată, în data de 31 august 2004, AVAS a semnat cu investitorul un nou act adiţional, prin care a fost reglementată modalitatea de îndeplinire a obligaţiilor asumate de cumpărător în toate societăţile rezultate după divizare. Pentru fiecare dintre cele şapte noi societăţi rezultate din divizare au fost preluate toate obligaţiile asumate de cumpărător prin contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni, inclusiv în ceea ce priveşte obligaţiile investiţionale de protecţie a mediului, de dezvoltare şi pentru capital de lucru. Aceste investiţii urmau să fie realizate în termenele scadente prevăzute în contract, iar celelalte obligaţii, asumate prin contractul iniţial, au fost extinse şi asupra tuturor societăţilor rezultate din divizare (obligaţii de natură socială, clauze privind protejarea capacităţilor de producţie pentru industria de apărare etc).

Societăţile nou înfiinţate nu au preluat datoriile S.C. Nitramonia S.A. Făgăraş, acestea rămânând în patrimoniul societăţii „mamă”. În urma divizării, prin transformarea creanţelor deţinute de furnizorii de utilităţi în acţiuni ale S.C. Nitramonia S.A. Făgăraş, cumpărătorul a pierdut poziţia de acţionar majoritar, dar a păstrat acelaşi număr de acţiuni. Pe 11 iunie 2005, Tribunalul Braşov a declanşat procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, conform Legii 64/1995, împotriva debitoarei S.C. Nitramonia S.A. Făgăraş.

Potrivit comunicatului AVAS, cumpărătorul nu şi-a îndeplinit obligaţia ca, în termen de 180 de zile de la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor, să susţină activitatea societăţii printr-o infuzie de capital de lucru, în suma de 300.000 USD. Ca urmare, au fost făcute aplicabile dispoziţiile clauzei 14.3 din contract, respectiv desfiinţarea de drept a acestuia ca urmare a acţionării pactului comisoriu la data de 12 august 2004. La această dată, cumpărătorul a solicitat reconsiderarea aportului de capital de lucru.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton