Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Brasov: Pastoralul peste granita, o solutie pentru apicultori
Apicultorii braşoveni îşi păstoresc albinele în străinătate, informează Radio România Actualităţi. Directorul Apia Braşov, Dorel Stânea, spune că în acest moment 10 apicultori şi-au luat stupii şi au plecat în Turcia, pentru o floare specifică acelei ţări.
Conform lui Stânea, judeţul Braşov nu deţine o situaţie reală a familiilor de albine, deoarece mulţi dintre apicultori nu vin la APIA pentru a solicita subvenţiile pentru stup.
Nici nu este de mirare, în condiţiile în care acestea nu depăşesc 20 de lei pe fiecare stup care predă la firmele de procesare 10 kg de miere.
Cert este că sunt, totuşi, înregistraţi 312 apicultori, care au împreună 32.200 de familii de albine, după cum reiese din documentele privind plată subvenţiilor în anul 2009.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Problema este că aceştia primesc 20 de lei pentru stup dacă predau 10 kg de miere, aşa că dacă un apicultor are 300 de stupi, dar predă doar 1000 l de miere, el primeşte subvenţia pentru doar 100 de stupi.
Conducerea Apia Braşov crede că apicultorii renunţă la subvenţie şi preferă să îşi vândă marfă în piaţă.
În judeţul Braşov, stupii de albine pot fi văzuţi la lizierele pădurilor, în special în zonele de lângă arcul carpatic, respectiv Poiana Mărului ori Şinca Veche, unde albinele sunt scoase de către apicultori pentru mure şi zmeură.
În rest, clima rece nu permite păstorirea lor în judeţul Braşov, prin urmare apicultorii de aici obişnuiesc să plece imediat după venirea primăverii spre zone mai însorite.
Turcia pare, de anul asta, o destinaţie pe placul albinelor din Braşov.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura