Productia medie de cartofi la hectar, estimata de specialistii Directiei Agricole Brasov sa se obtina in acest an, se situeaza intre 18 si 20 de tone, a declarat, pentru AGERPRES, directorul adjunct al institutiei Gyero Mihai. "Productia ar fi fost mai mare daca nu ne confruntam cu un atac masiv de mana, cauzat de ploi, urmate de temperaturi foarte ridicate pentru aceasta zona.
Putem spune ca este o productie asemanatoare cu cea obtinuta anul trecut", a afirmat Gyero. Potrivit acestuia, marii producatori din judet care au avut posibilitatea sa realizeze intre 7 si 10 tratamente pentru mana vor obtine productii de peste 30 de tone la hectar, ajungandu-se in unele locuri si la 40 de tone.
In ceea ce priveste pretul cartofului, acesta va scadea in timpul recoltatului, dar nu va creste foarte mult dupa aceea. De la producator va pleca la pretul de 0,5 - 0,8 lei si se va vinde in piata cu preturi cuprinse intre 1,2 si 1,5 lei, in functie de calitate, dupa cum sustine reprezentantul Directiei Agricole.
Pe langa micii cultivatori de cartofi, in judet mai exista si producatori constituiti in asociatii, care cultiva intre 30 si 100 de hectare cu cartofi.
Desi cultura cartofului este una dintre cele mai costisitoare, comparativ cu cele de porumb, grau sau chiar sfecla-de-zahar, fiind necesare sume cuprinse intre 10.000 si 13.000 de lei pentru infiintarea si intretinerea unui hectar, suprafetele cultivate in ultimii ani nu au scazut foarte mult pentru ca beneficiile sunt pe masura investitiilor, a afirmat directorul Directiei Agricole Brasov.
Recoltatul cartofului de pe cele peste 15.000 de hectare va incepe la sfarsitul lunii august. Judetul Brasov produce anual 300.000 de tone de cartofi, cu mult peste necesarul judetului. Mai mult de 50.000 de tone sunt valorificate in special in judetele din sudul tarii.
Putem spune ca este o productie asemanatoare cu cea obtinuta anul trecut", a afirmat Gyero. Potrivit acestuia, marii producatori din judet care au avut posibilitatea sa realizeze intre 7 si 10 tratamente pentru mana vor obtine productii de peste 30 de tone la hectar, ajungandu-se in unele locuri si la 40 de tone.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In ceea ce priveste pretul cartofului, acesta va scadea in timpul recoltatului, dar nu va creste foarte mult dupa aceea. De la producator va pleca la pretul de 0,5 - 0,8 lei si se va vinde in piata cu preturi cuprinse intre 1,2 si 1,5 lei, in functie de calitate, dupa cum sustine reprezentantul Directiei Agricole.
Pe langa micii cultivatori de cartofi, in judet mai exista si producatori constituiti in asociatii, care cultiva intre 30 si 100 de hectare cu cartofi.
Desi cultura cartofului este una dintre cele mai costisitoare, comparativ cu cele de porumb, grau sau chiar sfecla-de-zahar, fiind necesare sume cuprinse intre 10.000 si 13.000 de lei pentru infiintarea si intretinerea unui hectar, suprafetele cultivate in ultimii ani nu au scazut foarte mult pentru ca beneficiile sunt pe masura investitiilor, a afirmat directorul Directiei Agricole Brasov.
Recoltatul cartofului de pe cele peste 15.000 de hectare va incepe la sfarsitul lunii august. Judetul Brasov produce anual 300.000 de tone de cartofi, cu mult peste necesarul judetului. Mai mult de 50.000 de tone sunt valorificate in special in judetele din sudul tarii.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News