Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Briefing de presă susţinut de ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, la finalul şedinţei de Guvern


Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură pentru perioada 2010-2012. Decizia vine în sprijinul agricultorilor şi este conformă normativelor europene în vigoare.
Mihail Dumitru: Bună ziua. Guvernul a adoptat astăzi Hotărârea de Guvern privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură. În acest fel ne-am respectat un punct negociat cu asociaţiile de fermieri, scop în care am semnat un protocol cu dumnealor, ca această hotărâre să fie adoptată până la 1 mai. Acest ajutor de stat se dă pe următorii trei ani, 2010,2011,2012. El constă în reducerea accizei la motorina folosită în agricultură de la nivelul actual de circa 293 euro pe mia de litri de motorină, la 21 euro pe mia de litri de motorină. În termeni concreţi, asta înseamnă o economie de circa 1,16 lei pe litru de motorină. Această motorină se acordă în limita unei cantităţi normate de 700 de milioane de litri de motorină. Acesta este consumul normat de motorină pentru activitatea agricolă în România. Se acordă în domeniul vegetal, al creşterii animalelor şi în domeniul irigaţiilor. Gestionarea ajutorului se face prin APIA. Fermierii vor putea beneficia de această reducere, care înseamnă un element important de cost în producţia agricolă. Consumurile de motorină reprezintă în medie între 19-30% din costurile din producţia agricolă şi în acest fel vrem să le dăm fermierilor un element de competitivitate în plus, în competiţia cu fermierii din restul UE. Acest ajutor este un ajutor acceptat la nivelul UE printr-o directivă - Directiva 96/2003 - şi se acordă într-un număr de state membre ale UE. Şi iată că în acest moment se acordă şi în România.
Dacă aveţi întrebări.
Reporter: De ce sunt necesare acele acte normative privind bunăstarea păsărilor şi porcilor? Sunt programe în valoare de 800 milioane de euro?
Mihail Dumitru: Este vorba despre ajutoare de stat care se pot acorda în domeniul producţiei de carne de porc şi de carne pasăre. De fapt, în domeniul creşterii porcilor şi a păsărilor. Este o formă de ajutor care vine să înlocuiască ajutoarele de stat care au existat în regimul trecut şi care nu erau conforme cu reglementările europene. Singurele forme de ajutor pe care le putem da în domeniul creşterii porcilor şi a păsărilor sunt legate de îmbunătăţirea condiţiilor de bunăstare în sistemele de creştere a animalelor.
Reporter: Ne puteţi explica ce înseamnă condiţii de bunăstare?
Mihail Dumitru: Da. Există un set de condiţii pe care nu vi le pot spune acum în detaliu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Reporter: Câteva exemple.
Mihail Dumitru: Îmbunătăţirea iluminatului în adăposturile de creştere, îmbunătăţirea condiţiilor de habitat ale animalului, de densitate în spaţiile creştere şi alte condiţii care elimină stresul în creşterea animalului. Am văzut că s-au făcut glume pe seama acestor condiţii de bunăstare. Să ştiţi că la nivelul UE se acordă multă atenţie creşterii animalelor în condiţii normale astfel încât, animalele să nu sufere. Aceste elemente vin să compenseze fermierilor costurile adiţionale sau pierderea de venit prin efectuarea unor cheltuieli suplimentare pentru a asigura aceste elemente de bunăstare.
Reporter: Cum se vor putea accesa aceste ajutoare?
Mihail Dumitru: Deocamdată, aceste ajutoare sunt două scheme lucrate în Minister şi supuse dezbaterii publice. Nu a făcut obiectul aprobării, aşa că în momentul când le vom finaliza şi aproba voi veni şi vă voi da detaliile necesare. (...) Sunt nişte condiţii de bunăstare care sunt aplicate în toată UE după nişte reguli standard. Dacă se aplică într-un alt stat membru, el îmi spune care sunt aceste condiţii şi cum se aplică.
Reporter: Ajutorul de stat pentru motorină are deja aprobarea Comisiei Europene? În al doilea rând, AGROSTAR va trimis ieri o scrisoare referitoare la Ordonanţa 44 - a trimis-o şi Guvernul şi primului-ministru - prin care cere modificarea ordonanţei. Aveţi noutăţi faţă de ceea ce ne-aţi spus ieri?
Mihai Dumitru: Hotărârea de Guvern privind acciza la motorină a fost trimisă la Bruxelles, a fost discutată cu serviciul de ajutor de stat de la Direcţia Generală de Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Textul final a fost convenit informal cu Comisia Europeană. Săptămâna trecută a fost trimisă formal, după ce am discutat textul în primă lectură în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, l-am trimis oficial pentru aprobare şi aşteptăm decizia Comisiei.
Reporter: Înseamnă că se va aplica doar după ce primiţi aprobarea Comisiei ?
Mihail Dumitru: Da. Se va aplica după ce primim aprobarea Comisiei. Dar nu sunt probleme. toate problemele tehnice au fost rezolvate, este practic o formalitate. Legat de solicitarea Agrostar-ului, ieri am făcut aceste precizări într-o conferinţă de presă la care aţi participat, noi v-am spus punctul nostru de vedere calificat, ca autoritate responsabilă în domeniul agriculturii. Noi nu credem este nevoie de amendarea Ordonanţei 44, mai mult decât atât, Ministerul Agriculturii nu este iniţiatorul acestui act normativ şi o eventuală modificare a Ordonanţei trebuie iniţiată de Ministerul Economiei, care răspunde în acest moment de resortul IMM-urilor, care este reglementat prin această Ordonanţă.
Vă mulţumesc”
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016