Publicat in: Stiri
Bugetul MADR a fost aprobat in comisiile de specialitate
Trei din cele noua amendament propuse adu fost adoptate, iar votul final se va da marti in Parlament.
Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in valoare de 17,38 miliarde de lei a primit sambata raport favorabil din partea Comisiilor de buget-finante ale Parlamentului, cu 18 voturi pentru si opt impotriva.
 
Din noua amendamente depuse au fost avizate trei, iar acestea vizeaza o reasezare a sumelor in interiorul bugetului.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Avem bani, avem programe, avem sume in buget. Suma totala pentru minister este de 17,383 miliarde de lei si ea sustine toate programele pe care le-am prezentat, in primul rand fiind asigurarea la timp a subventiilor. Mecanismele sunt in acest program, in asa fel incat avansul sa inceapa la 15 octombrie si sa se termine la 30 noiembrie, iar platile regulare la 1 decembrie si sa se incheie la 31 martie. Sunt stabilite toate sumele, mecanismele si responsabilitatile”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la dezbaterile din Comisiile de buget-finante ale Parlamentului.
 
Acesta a precizat ca un alt proiect important este refacerea sistemului de irigatii si se afla ca fundamentare in buget cu trei etape de derulare, prima incepand in 2017.
 
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are prevazut un buget de 17,38 miliarde de lei in 2017, in crestere cu 83,4% fata de executia preliminara din 2016 si reprezinta 2,13% din PIB.
Fondurile din bugetul de stat ale MADR reprezinta 17,036 miliarde de lei, finantarea nerambursabila a UE pentru programele POPAM si FEGA — 346,4 milioane de lei, iar veniturile proprii ale ministerului — 650.000 de lei.
 
Din bugetul de stat destinat finantarii, ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli, inclusiv renta viagera, reprezinta 2,35 miliarde de lei, cheltuielile de personal, intretinere si functionare — 1,53 de miliarde de lei, iar cheltuielile destinate finantarii programelor din fonduri europene nerambursabile FEGA, FEADR si FEPAM — 13,13 miliarde de lei.
 
Principalele programe si masuri sustinute din buget sunt in numar de 13 si vizeaza asigurarea la timp a subventiilor pentru agricultori, iar suma prevazuta este de 2,23 miliarde de lei, refacerea sistemului de irigatii — 1,4 miliarde de lei, apa gratuita la statiile de punere sub presiune — 90 de milioane de lei, dezvoltarea sistemului antigrindina si de cresterea precipitatiilor — 100 de milioane de lei, cresterea absorbtiei fondurilor europene — 3,7 miliarde de euro in 2017.
 
De asemenea, alte programe prevazute pentru 2017 sunt programul de sustinerea tomatelor cu fonduri de 180 de milioane de lei, programul pentru sustinerea carnii de porc — 220 de milioane de lei, programul national de cercetare — dezvoltare — 62 de milioane de lei, incurajarea productiei bio — 15 milioane de lei, program de incurajare a activitatilor din zona de munte — 170 de milioane de lei, credite de dezvoltare pentru stimularea productiei vegetale, zootehnice, acvacultura si industrie alimentara cu dobanzi reduse si garantii, scutirea de TVA la materiile prime si servicii — 170 de milioane de lei, angajarea tinerilor in agricultura cu un impact bugetar de 25 de milioane de euro, calificarea lucratorilor din agricultura — 24.000 de cursanti.
 
Proiectul de buget pe 2017 este construit pe o crestere economica de 5,2% in anul 2017. Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2017 reprezinta 31,2% din PIB, iar cheltuielile 34,2%. Pentru anul 2017 se estimeaza un nivel al deficitului bugetar (cash) de 2,96% din PIB, in timp ce deficitul ESA este estimat la 2,98% din PIB.
 
Parlamentul urmeaza sa dea votul final asupra celor doua acte normative marti, 7 februarie, intr-o sedinta de plen comun care va incepe la ora 10,00. 

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Noul comisar european pentru agricultura, Christophe Hansen, vrea sa schimbe modul in care se...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...

Idei de afaceri in agricultura

Doar un singur kilogram din oricare aceste fructe se vinde cu peste 70 lei!... citeste mai mult
Cresterea viteilor, mieilor si a iezilor reprezinta o oportunitate profitabila in sectorul agricol, iar utilizarea echipamentelor moderne poate imbunatati considerabil eficienta reproducerii.... citeste mai mult
Activitatile unui pasionat pot deveni peste noapte afaceri de succes. Sera de flori se poate dovedi profitabila avand in vedere ca trandafirii, petuniile, bujorii, gladiolele sau lalelele pot fi crescute cu succes chiar si de gradinari incepatori. Cele mai ravnite flori nu au nevoie de multa atentie... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016