Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cai de rasa: Rasa LIPITAN in Romania


Rasa LIPITAN este una dintre cele mai vechi rasa de cai din Europa. Initial erau cai Berberi, adusi in Spania de maurii din Africa de Nord, prin stramtoarea Gibraltar.

Acesti cai berberi au fost apoi incrucisati cu caii din podisul Karst, folositi de vechii romani la tractiunea carelor de curse precum si la alte intreceri sportive, dar folositi de asemenea in razboaie, in Evul Mediu.


Denumirea rasei LIPITAN vine de la un oras vienez. In anul 1580, arhiducele Charles II, fiul imparatului Austriei, Ferdinand I a primit sarcina de a infiinta o herghelie care sa produca cei mai buni cai posibili pentru Curtea Imperiala Austriaca. El a ales ca locatie de formare a hergheliei un sat de langa Trieste, numit Lipizza.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caii din rasa Lipitan sunt usor de identificat datorita trasaturilor fizice, caracterului si temperamentului. In prezent in Romania rasa Lipitan se creste intr-un efectiv destul de omogen prin evitarea consangvinizarii. Ea este reprezentata de un efectiv cu trasaturi bine fixate, usor diferit de caii produsi in alte tari ale Europei, desi toate efectivele de Lipitani prezinta unele caracteristici fizice unice care le oglindeste originea comuna.


Caii din rasa LIPITAN in Romania
La noi in tara, primele exemplare au fost aduse in anul 1874, la Herghelia Sambata de Jos - Fagaras, intr-o zona cu clima asemanatoare cu cea din tara de origine. Rasa Lipitan a contribuit si contribuie inca, la ameliorarea calului autohton din zona de deal si cea submontana din Oltenia, Banat, Transilvania, mai izolat si sporadic in zona de ses.

In Romania, identificarea se face pe baza armasarului reproducator / pepinier, astfel incat numele produsului este dat de numele tatalui adaugand numarul de produs, ca iun exemplul urmator:

Conversano XXIX - 51 F (unde F vine de la Herghelia Fagaras, 51 este numarul de produsi al armasarului Conversano, iar XXIX este numarul de pepinier al armasarului pepinier Conversano).

Liniile CLASICE de LIPITAN
  • Pluto
  • Conversano
  • Neapolitano
  • Favory
  • Maestoso
  • Siglavy - Capriola

Liniile MODERNE de LIPITAN
  • Tulipan
  • Incitato

In Romania exista toate cele opt linii, dar desi imperecherea se face liber intre linii, fara alte restrictii decit evitarea consangvinizarii, putem observa foarte clar ca armasarii pepinieri sunt foarte dominanti, produsii putind fi usor de identificat in cadrul rasei dupa caracterisiticile transmise de pepinier.


Rasa Lipitan a evoluat foarte mult in ultimii 50 de ani. In loc sa va prezentam, noteaza Wikipedia, imaginea descrisa de toate cartile de specialitate, o imagine veche care nu mai corespunde realitatii, cu poze vechi si idei preconcepute, vom prezenta in schimb imaginea lipitanului modern, din herghelia Fagaras, reprezentativ pentru tara noastra si apreciat international.

Culoare cautata este cea vinata, clasica, care se va transforma in alb odata cu inaintarea in virsta. Sunt deasemenea foarte cautati astazi caii de culoare neagra, dar si unele exemplare de culoare murg, deosebit de frumoase. Parul din coama si coada trebuie sa fie bogat, cu fir gros si usor ondulat in mod natural.

LIF prevede posibilitatea intilnirii si clasarii differentiate a celor doua tipuri de cai care apar in cadrul rasei Lipitan : tipul de atelaje, mai mic, compact si plin de forta si tipul de calarie, inalt, suplu si elegant, cu o actiune inalta.

Un Lipitan modern are un corp atletic, fara abdomen proeminent, bine imbracat in muschi, cu linii cursive si elegante. Inaltime intre 160 si 170 cm ; atelajele prefera (sau ar trebuii sa prefere) tipul compact, pentru calarie sunt preferate exceptiile de inaltime.

Conformatia corpului trebuie sa prezinte proportii corecte, specifice unui cal modern:

Capul este potrivit, proportional, cu profil drept (a fost eliminat profilul convex), urechi potrivite, ochi mari si curati, narile largi, bot catifelat. Gitul este lung, mai gros la baza si mai subtire la prinderea de cap (piramidal), arcuit frumos in mod natural atit la calarie cit si in mersul liber. Armasarii vor avea un git mai gros si arcuit, iepele un git mai subtire si mai drept.

Pieptul este lat, foarte musculos, cu umeri puternici si capacitate pulmonara mare. Greban sters, spinare scurta, crupa larga si lunga, puternica si rotunda foarte bine imbracata in muschi, ce se continua cu o pulpa puternica si musculoasa. Picioarele sunt puternice, lungi, cu fluier scurt si subtire, chisita medie, copita medie. Incheieturile (genunchiul si glezna) sunt largi, bine definite, curate, uscate si au o miscare completa. Pasul este tipic, inalt si elegant dar cu randament, energic si curat.

Lipitanul are un comportament bun, este echilibrat dar sensibili in interactiunea cu oamenii. Este un cal atent, energic in miscari , independent si ambitios, sofisticat si intelligent dar echilibrat, ascultator si muncitor care necesita multa atentie si calm in intretinere si pregatire.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.28 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016