Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Calendarul viticultorilor in lunile septembrie si octombrie
In luna septembrie, viticultorii continua recoltarea si comercializarea soiurilor de struguri pentru masa. Tot acum se pregatesc depozitele pentru pastrarea temporara a strugurilor. Acestea sunt cladiri curate, fara curenti de aer, in care temperatura nu variaza si se mentine relativ joasa (intre +6 - 12C). Peretii depozitelor se vopsesc cu o solutie de var (in care se adauga 100g piatra vanata la 10 litri solutie), se dezinfecteaza prin fumegare (prin arderea sulfului 50 g/m3). In acelasi mod se pregatesc pentru pastrare si frigiderele. Fumegarea dureaza 30-36 ore, dupa aceasta incaperile se aerisesc bine (pana la disparitia mirosului).
Se incepe recoltarea soiurilor de struguri pentru vin. La un vin bun continutul de zahar in boabe este de cel putin 170g/l. La fermentarea alcoolica a 10g/l de zahar obtinem 0,6 grade alcool.
In luna octombrie
1. Se termina recoltarea soiurilor pentru vin.
2. Se termina recoltarea soiurilor tardive pentru masa. O parte din acestea se pun la pastrare pe termen scurt (1-3 saptamani) - in depozite sau pe termen lung (3-6 luni) - in depozite frigorifice.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Strugurii destinati pentru pastrare trebuie sa fie bine maturati (continutul de zahar - cel putin 170g/l), cu toate boabele sanatoase. Se culeg atent, fara a deteriora stratul de pruina de pe boabe, se amplaseaza in lazi noi cu capacitatea de 5-10 kg. Strugurii se culeg cand nu mai au roua pe ei si ploaia a fost cel putin cu 2-3 zile in urma. In ziua cind camera s-a umplut se face o dezinfectare prin arderea sulfului (1,3-1,5g/m3), care se repeta peste fiecare 5-6 zile. In cazul in care pe parcursul pastrarii se inregistreaza un inceput de putrezire a strugurilor, acestia se comercializeaza urgent. In frigider regimul de pastrare implica o temperatura a aerului 1+10C, umiditatea relativa a aerului 92 .94%.
3. In scopul completarii golurilor (primavara), acum se face o inventariere a viilor si se cauta material saditor de soiul dat.
4. Dupa terminarea recoltarii se executa aratul (cu PRV-3) intre randuri la adancimea de 18-22 cm cu aruncarea solului spre butuci. O data in 3-6 ani se face reinnoirea desfundatului (cu PRV-3 + MVU-2) cu administrarea ingrasamintelor (60kg substante active de azot, fosfor si potasiu). Reinnoirea desfundatului consta in executarea a 3 brazde (una la mijlocul randului, iar cele laterale la distanta de 25-35 cm de la butuci) la adancimea de 50-55 cm.
5. Spre finele lunii, dupa caderea frunzelor butucii care sunt condusi fara tulpina, precum si lastarii de pe cepii de rezerva se ingroapa in sol pentru iernare. Pentru aceasta se desprind coardele si bratele de pe araci sau sarma, se lipesc de pamant si cu harletul sau sapa se acopera cu un strat de sol de 20-30 cm. La fel se procedeaza si cu lastarii care se dezvolta pe cepul de rezerva de la baza formelor cu tulpina.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura