Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calitatea laptelui de la vacile din Mehedinţi, sub semnul întrebării


Conform ordinului 850/2006 emis de Ministerul Agriculturii, se acordă sprijin financiar de 3000 de lei vechi/litru de lapte livrat la un procesator autorizat cu condiţia ca laptele respectiv, în urma analizei de laborator, să aibă un număr total de germeni – NTG – mai mic sau egal cu 100.000/ml şi un număr de celule somatice – NCS – mai mic sau egal cu 400.000/ml, mai exact, să fie de calitate bună. Reprezentanţii APIA Mehedinţi ne-au recunoscut că de când a intrat acest ordin în vigoare nu s-a făcut nicio plată în acest sens, întrucât nu au existat solicitări.

Explicaţiile tristei situaţii vin de la reprezentanţii labo­ra­torului sanitar-veterinar din ca­drul DSV Mehedinţi: fer­mierii sau reprezentanţii ex­ploa­taţiilor agricole veneau de­geaba cu laptele la analiză pen­tru că rezultatul era necon­form, în condiţiile în care cos­tul ana­lizelor lunare se ridică la 143 de lei. Îmbucurător este, to­tuşi, că primele analize con­forme au ieşit abia la sfârşitul lunii tre­cute. De ce s-a întâm­plat ,,mi­nunea”? Principala ex­plicaţie ar fi că fermierii au venit cu lapte muls cu aparate speciale în con­diţii igienice şi de­pozitat în tan­curi speciale ori cu el cum­părat din maga­zin. De ce? Acest ordin are şi un vid le­gislativ, fermierul poa­te aduce la laborator lapte de la vacile altuia sau chiar din ma­gazin, întrucât nu există nicio măsură de siguranţă.

Birocraţia stufoasă şi slaba informare a crescătorilor de va­ci de către primării face ca foar­te puţini mehedinţeni să cunoască faptul că un ordin al Ministerului Agriculturii pre­ve­de ca ei să primească 0,3 lei pen­tru litrul de lapte livrat la un procesator autorizat, în con­diţiile în care laptele are bu­letin de calitate conformă. Adi­că, în urma analizelor care se fac în judeţ, doar la labora­torul de la Halânga, din cadrul DSV Mehedinţi, contra sumei de 143 de lei se stabileşte NTG-ul şi NCS-ul. Primul în­seamnă curăţenia mame­lo­nului, a mulgătorului, a va­selor, într-un cuvânt, cură­ţenia sau germenii, iar NCS-ul înseamnă numărul leucocitelor şi eritrocitelor, mai exact, să­nă­tataea vacii, număr de celule so­matice. Dacă NTG-ul nu este mai mic sau egal cu 100.000/ml, iar cel de-al NCS-ul, depăşeşte 400.000/ml per­soana care a solicitat analiza pierde şi taxa de analiză şi nu poate primi sprijinul financiar de la APIA de 0,3 lei/litru lap­te livrat la un procesator auto­rizat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Informatia de Severin
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016