Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Când se vor vedea efectele celor 1,3 miliarde de euro intrate în agricultură anul trecut?


Fermierii şi autorităţile locale au primit anul trecut 1,3 miliarde de euro pentru dezvoltarea exploataţiilor agricole şi a satelor, po­tri­vit datelor furnizate Ziarului Financiar de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), autoritate care gestionează fonduri pentru agricultură de circa 8 mld. euro în perioada 2007-2013.
"Per total, abia peste 3-4 ani vom vedea efectul investiţiilor în dezvoltarea agriculturii, dar începând cu acest an, se vor vedea banii investiţi în maşini şi utilaje", spune Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.
Fermierii care au depus proiecte pentru modernizarea exploataţiilor agricole au reuşit să atragă cea mai mare sumă, 182,3 milioane de euro, locul doi fiind ocupat de autorităţile locale care au primit, pentru renovarea, dezvoltarea satelor şi îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală, 74 de milioane de euro. 70% din fondurile Pro­gra­mului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost atrase de zonele defavorizate şi de fermieri care au investit în agro-mediu.
"Este loc de mai bine, dacă ne gândim că avem de atras 12 mld. euro în perioada urmă­toare.

Multe fonduri care au mers în modernizarea satelor încep să se concretizeze, efectele se văd deja. Trebuie însă pus accentul pe proiecte în mediul privat. Aici trebuie simplificată birocraţia, sistemul de contestaţii pentru licitaţii şi multe alte lucruri care încetinesc ritmul de accesare a banilor", este de părere Gheorghe Flutur, fost ministru al agriculturii, actual preşedinte al Consiliului Judeţean Su­ceava şi vicepreşedinte al PDL.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Flutur crede că prioritare sunt însă înfiin­ţa­rea de ferme şi, mai ales, de centre de colectare a produselor agricole.
"Mai avem puţin timp şi trebuie să atragem mult mai mulţi bani în acest an. Autorităţile trebuie să găsească anumite căi pentru a-i determina pe fermieri să se asocieze benevol pentru ca să fie exploatate cele circa două milioane de hectare de teren nelucrat. Sunt fabrici de lapte şi de carne care nu au materie primă. Trebuie închis cercul prin progrese în zootehnie şi pe segmental centrelor de colectare a produselor agricole", susţine Flutur. Ministerul Agriculturii spune că anul acesta ritmul de accesare a fondurilor europene se va accentua, alte circa două miliarde de euro, valoarea proiectelor aprobate şi contractate, fiind în aşteptare de cofinanţare. Un semnal pozitiv vine şi din partea băncilor, "care se îndreaptă acum spre agricultură, după ce investiţiile în imobiliare, principalele beneficiare de credite în anii trecuţi, sunt în stand-by", după cum spune Rădulescu.

Citeste mai mu
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton