Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cartofii romanesti sunt pe cale de disparitie

cartofii-romanesti-sunt-pe-cale-de-disparitie

Productiile record inregistrate de agricultura autohtona anul trecut nu se aplica si in cazul culturilor de cartof. Suprafetele cultivate in ultimii ani au scazut dramatic, astfel incat, in prezent, in tara noastra exista riscul ca in urmatorii ani culturile de cartofi sa dispara, a avertizat presedintele Federatiei Nationale Cartoful din Romania, Ioan Benea.


“Am tot tras semnale la Ministerul Agriculturii, dar nu exista reactii. Aceasta cultura trebuie sustinuta pentru ca altfel dispare in cativa ani. Nu ma refer la micii producatori care vor cultiva pentru gospodaria proprie, ci la marii cultivatori de cartof. Nu mai putem cultiva cartofi fara a avea sistem de irigatii pentru ca este o planta care are nevoie de apa. In continuare se fac importuri masive de cartofi din Germania, Polonia, Franta si din alte tari unde aceasta cultura este subventionata, fara documente si fara taxe vamale si de aceea pretul la noi pe taraba este mai mic decat al cartofului autohton. Pentru infiintarea unui hectar, un fermier de la noi cheltuie intre 1.500-2.500 de lei, iar pentru un hectar de cartof pentru samanta 3.000 de lei. Daca vremea este secetoasa recolta obtinuta de pe un hectar nu acopera cheltuielile. Eu personal pot sa va spun ca, daca anul trecut am cultivat cu cartof o suprafata de 100 de ha, in acest an voi cultiva doar 54 de ha. Si peste tot sunt astfel de reduceri de suprafata pentru cultura de cartofi”,

Principalii factori care au determinat scaderea interesului agricultorilor pentru culturile de cartof sunt lipsa subventiilor si preturile de dumping la soiurile de import.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

In Romania se raporteaza anual o suprafata cultivata cu cartofi de cca. 240.000 ha. Fermierii autohtoni cultiva acum peste 100 soiuri de cartof (majoritatea din Olanda, Germania, Franta, Danemarca) si doar cateva cu soiuri romanesti. Zonele cele mai prielnice pentru cultura cartofului sunt judetele Brasov, Covasna, Harghita, Neamt, Suceava, Botosani, zona inchisa pentru cartoful de samanta, iar pentru cartoful timpuriu - zone din Dambovita, Teleorman, Olt si Constanta.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton