Exclusiv
Publicat in: Stiri
Castraveţii curbaţi şi morcovii noduroşi vor putea fi vânduţi fără restricţii în UE, potrivit unei iniţiative a Comisiei Europene, care îşi propune să fie "un element major în eforturile continue de raţionalizare şi simplificare a normelor comunitare şi de reducere a birocraţiei".

Normele europene referitoare la dimensiunile şi formele fructelor şi legumelor vor fi date uitării după ce statele UE au votat, miercuri, asupra propunerilor Comisiei de a abroga standardele specifice de comercializare pentru 26 de tipuri de fructe şi legume, potrivit Comisiei Europene.
Standardele de comercializare vor fi totuşi menţinute parţial pentru zece dintre cele 26 de tipuri de fructe şi legume. În cazul acestora, pentru prima dată statele membre pot autoriza magazinele să vândă produse care nu respectă standardele, atât timp cât etichetarea lor permite deosebirea pe categoriile "extra", "I" şi "II".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cele zece tipuri de produse reprezintă 75% din valoarea comerţului comunitar: mere, citrice, kiwi, lăptuci, piersici şi nectarine, pere, căpşune, ardei graşi, struguri de masă şi roşii. Statele UE pot scuti aceste produse de la aplicarea standardelor, dacă sunt vândute în magazine cu o etichetă corespunzătoare.

Practic, asta înseamnă că un măr care nu respectă standardele poate fi vândut totuşi în magazine cu condiţia să fie etichetat cu menţiunea "produs destinat prelucrării" sau cu o menţiune echivalentă, precizează CE.

Sursa citată apreciază că iniţiativa de a renunţa la aceste standarde "reprezintă un element major în eforturile sale continue de raţionalizare şi simplificare a normelor comunitare şi de reducere a birocraţiei".

"Acesta este începutul unei noi ere pentru castraveţii curbaţi şi morcovii noduroşi", a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel.

"Este un exemplu concret al eforturilor noastre de reducere a birocraţiei inutile. Pur şi simplu, nu este nevoie ca astfel de chestiuni să fie reglementate la nivelul UE. Este mult mai bine ca ele să fie lăsate la latitudinea operatorilor de pe piaţă. Iar în condiţiile actuale de creştere a preţurilor alimentelor şi de dificultăţi economice, consumatorii trebuie să aibă posibilitatea de a alege dintr-o gamă de produse cât mai largă cu putinţă. Nu are sens să aruncăm produse perfect consumabile, doar pentru că nu au forma corectă", a adăugat oficialul european.

CE reaminteşte că în timpul negocierilor de anul trecut cu privire la reforma organizării comune a pieţei fructelor şi legumelor, Comisia s-a angajat să reducă birocraţia inutilă prin renunţarea la o serie de standarde de comercializare pentru fructe şi legume.

Votul acordat miercuri presupune abrogarea acestor standarde pentru 26 de produse: caise, anghinare, sparanghel, pătlăgele vinete, avocado, fasole, varză de Bruxelles, morcovi, conopidă, cireşe, dovlecei, castraveţi, ciuperci de cultură, usturoi, alune în coajă, varză de iarnă, praz, pepene galben, ceapă, mazăre, prune, ţelină pentru peţiol şi frunze, spanac, nuci în coajă, pepene verde şi andive.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

250 de ani de la apariţia profesiei de medic veterinar (video)
Anul acesta se împlinesc 250 de ani de la apariţiei profesiei de veterinar. Directoratul General...
Video - LAPAR ridica problemele legate de irigatii, garantii, creditul funciar, relatia cu bancile
Inregistrare din discutiile purtate cu MADR pe 13 ianuarie
Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania le ureaza tuturor fermierilor LA MULTI ANI in 2011 (video)
Fermierii nu au luat bani pentru lapte de 6 luni, in cadrul programului Cornul si laptele (video)
Fermierii n-au mai primit de sase luni banii de la firma care colecteaza lapte de la ei pentru a-l...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton