Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cat de pregatiti suntem in ferma pentru depozitarea produselor agricole?


Păstrarea produselor agricole în gospodăria fermierului trebuie să aibă la bază următoarele: Spaţiul de depozitare trebuie să fie compartimentat astfel ca să putem forma loturi de produse în depozit bazate pe specie şi ţinând cont de umiditate, puritate, masă hectolitrică, stare fito-sanitară; astfel că putem forma aşa zise loturi pentru: sămânţă, consum alimentar sau furajer, pentru cunsum industrial sau pentru export.
Pentru a satabili aceste loturi trebuie să ţinem seama de caracteristicile pe care le prezintă aceste produse pentru ca ele să poată da un maxim de folosinţă sau mai bine zis un maxim de profit pentru că este totuşi vorba de un produs gata obţinut şi ne valorificat.

La suprafata arabilă pe care o cultivăm trebuie să fim pregătiţi că vom obţine o anumită cantitate de produse pe care trebuie să o păstrăm un timp mai scurt sau mai îndelungat până la valorificarea sa în întregime şi de cele mai multe ori aceasta poate dura chiar mai multe cicluri de producţie lucru nedorit deoarece noi producătorii agricoli suntem valoroşi atunci când o producţie obţinută o putem valorifica chiar eficient chiar în momentul recoltării sau dacă trebuie păstrată atunci să o facem în aşa fel încât să nu depreciem din calitatea produsului respectiv până in momentul valorificării.

Ţinînd cont de aceste aspecte trebuie să fim pregătiţi cu un anumit fel şi mărime de spaţiu de depozitare pe care pe lângă faptul că trebuie să fie curat, spaţios, uscat şi aerisit pentru fiecare produs ex. grâu, orz, floarea soarelui, porumb etc să putem interveni dacă este cazul şi pentru combaterea dăunătorilor de depozit.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

În timpul depozitării produselor agricole în bob continuă procesele fiziologice de maturizare şi de respiraţie prin care se întregeşte capacitatea lor de germinaţie, dacă în momentul recoltării acestea nu au fost coapte, sau au avut o umiditate a lor sau dată de buruieni peste normal, atunci trebuie să fim foarte atenţi că se pot întâmpla şi fenomene negative, nedorite cum ar fi încingerea, încolţirea şi degradarea calităţii acestor produse depozitate.

Dacă produsele noastre au avut o umiditate mai mare de 6-8 % la floarea soarelui, 14- 15 % la grâu, orz, 12 % porumb boabe,15-16 % fasole, mazăre, atunci acestea trebuiesc întâi uscate sau păstrate în straturi subţiri de 15-20 cm grosime şi lopătate mereu până când umiditatea scade la limitele normalului.

Oricum fenomenul de încingere şi degradare al produselor agricole depozitate se poate preveni prin:

  • pregătirea spaţiilor de depozitare înainte de a pune produsele în ele;
  • condiţionarea şi sortarea produselor depozitate pe mărimi şi pe calităţi;
  • respectarea normelor de depozitare;
  • controlul produselor de mai multe ori în timpul depozitării, pînă la valorificarea acestora.

Trebuie să ştim că pe lîngă aceste fenomene nedorite,cauzate de umiditatea şi gradul de sortare al produselor, în depozite mai au loc şi alte pierderi produse de boli şi de dăunătorii de depozite care distrug produse de cea mai bună calitate.

Autor: ing. Gheorghe Bora
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016