Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cateva familii din Poiana Sibiului cresc sute de mii de oi in Delta Dunarii


Oierii sibieni pun stapanire pe pamanturile Deltei Dunarii. Peste o treime din suprafata de 40.000 de hectare din Delta Dunarii aflata in administrarea Consiliului Judetean Tulcea a fost concesionata de oieri din Poiana Sibiului. Mai bine de jumatate din amenajarea agricola Pardina (30.000 hectare), cea mai mare din zona, a fost preluata, in ultimii ani, de cateva familii de oieri din Poiana Sibiului. Pe aceste terenuri, poienarii sibieni au amplasat zeci de stane in care se face oierit dupa obiciurile strabune din Marginimea Sibiului.

Descalecatul sibienilor in Dobrogea
Ionel Bodea, unul dintre oierii de frunte din Poiana Sibiului mutat in inima Deltei, spune ca, de fapt, "sibienii sunt la a treia generatie in Dobrogea". "Strabunii nostri au descalecat cu oile lor in nordul Dobrogei inainte de 1900. Se pare ca era prea mare aglomeratie in baltile Brailei si de aceea, unele turme au fost mutate dincolo de Dunare. Cert este ca strabunicul, bunicul si tata au fost baci in tinuturile dobrogene din preajma fluviului. Eu traiesc printre tulceni din 1968, de cand eram copil. Veneam vara, cand era sezonul facerii branzei, impreuna cu mama pe malul baltilor de la Nufaru unde pastea tata oile si plecam acasa, la Poiana, toamna, cand inceta mulsul oielor.

Pe vremea comunistilor, viata de cioban particular in aceasta zona era cumplita. Nu existau tarle pentru ca fermierii care ne tolerau oile in preajma terenurilor pe care le cultivau se temeau sa faca afaceri cu noi. Autoritatile comuniste ne acceptau turmele doar in preajma baltilor si pe terenurile agricole dupa ce se recoltau culturile de grau si de porumb. Primarii comunisti adunau de la ciobanii sibieni miei, lana si branza pentru realizarea planului obligatoriu de achizitii impus de Ceausescu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Daca nu realizau aceste cote de achizitii, primarii erau aspru pedepsiti. Pe atunci, stana oierilor sibieni din Delta era gluga de coceni sau maldarul de stuf. Nu aveam voie sa amenajam nici macar un bordei de pamant. Mulgeam oile in camp, dormeam in gluga de coceni sau pe o gramada de stuf, iar bucataria ciobanului era in samarul din spatele calului sau al magarului, din care nu ne lipseau pastrama de oaie afumata, sacul cu faina si ceaunul in care faceam mamaliga", a spus Bodea.
Oieri din Poiana Sibiului care au venit pe grindurile si in incintele agricole indiguite din Delta nu vor sa vorbeasca despre numarul de animale pe care le au, dar autoritatile din Tulcea sustin ca acestia sunt proprietarii a mai mult de jumatate din cele peste 300.000 de oi existente in acest judet. Statistica arata ca numarul oilor din acest judet creste spectaculos de la un an la altul, desi o buna parte din ovinele crescute in nordul Dobrogei se exporta in tarile arabe.

Citeste mai mult in Romania LIb
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton