Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ce asteptari avem de la noul ministru al agriculturii. O analiza a Agroromaniei
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a fost este prezent in aceste zile la Bucuresti, unde poarta mai multe discutii cu responsabili din Guvern. Ieri, in timpul unei intalniri pe care acesta a avut-o cu ministrul agriculturii, Stelian Fuia, s-au facut cateva declaratii interesante, din care putem interpreta directia de dezvoltare si prioritatile portofoliului agriculturii, in cadrul noului program de guvernare.
Daca despre ministrul Valeriu Tabara am afirmat, in repetate randuri, pe Agroromania.ro, ca era un sustinator al unor proiecte precum dezvoltarea retelei de silozuri si depozite legume fructe, canalul Siret-Baragan si introducerea in cultura a biotehnologiilor (mai ales la soia), iata ca suntem azi in masura sa va oferim primele estimari asupra Politicii Agricole a noului ministru, Stelian Fuia.
In primul rand, multi s-au grabit sa il acuze ca va fi pionul prin care Romania va permite cultivarea plantelor modificate genetic, avand in vedere experienta sa anterioara in cadrul Monsanto. Opiniile au fost, insa, partinitoare, venind din partea organizatiilor care militeaza impotriva acestor tehnologii. Domnul Fuia a precizat, ieri, ca Romania va adopta biotehnologiile, in masura in care Uniunea Europeana va permite acest lucru.
O pozitie pertinenta si responsabila, in conditiile in care majoritatea fermierilor din cultura mare cer cu insistenta acest lucru, in special pe plante tehnice si ma refer la soia.
Legat de fonduri europene si de subventii: Ne asteptam la o diversificare a domeniilor de activitate si a tipurilor de investitii care pot fi sprijinite cu bani europeni. Gradul de absorbtie a fondurilor europene este deosebit de important pentru economia romaneasca, crucial am putea spune, intr-un an 2012 in care asteptarile legate de productia agricola sunt rezervate. Zilele trecute, un comunicat al APDRP informa despre un caz de succes, o investitie sprijinita prin PNDR in domeniul... incaltamintei. Cred ca vom vedea din ce in ce mai des anul acesta astfel de cazuri si nu doar in unitati de productie, ci si in servicii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Iar dintre servicii, cele care vor avea un impact agresiv vor fi cele legate de tehnologia informatiei. Ma bazez cand spun aceasta este insasi declaratia ministrului, facuta ieri la intalnirea cu Ciolos.
"Am mai discutat si cateva proiecte punctuale, proiectele pentru subzistenta si proiectele pentru tineri. Instalarea tinerilor este foarte importanta in viata economica, asa cum vorbeam si despre broadband, infrastructura in mediul rural nu inseamna numai drumuri si canalizare, insemna si accesul la internet pentru a duce la dezvoltarea vietii economice in mediul rural. Si in acest context vreau sa anunt ca voi angaja in cabinetul meu, prin concurs, trei tineri absolventi de facultate, iar dupa aceea, dupa sase luni, pe cel mai performant il voi propune domnului comisar sa vina in schimb de experienta la Bruxelles", a spus Stelian Fuia.
Aceste declaratii, laolalta cu statisticile incurajatoare ale masurii 112 - Instalarea tinerilor fermieri, ma fac sa cred ca incepe sa se petreaca si la noi in agricultura, timid, schimbul de generatii de care vorbim cu totii de atatia ani. Important este ca se acorda sanse tinerilor si se vrea ca acestia sa vina sa lucreze la sat si pentru sat. In 2012 va fi anul serviciilor destinate agriculturii, prestate de catre tineri.
Asta, in privinta investitiilor. Cat despre subventii, ele raman o enigma. Nu s-a facut vreo declaratie in acest sens si sunt foarte curios daca Ministerului i se va acorda sprijin politic si financiar pentru ca acesta sa isi sustina promisiunile de anul trecut, in special in ceea ce priveste subventia pe suprafata.
Cat despre productia agricola, este inca devreme sa estimam pierderile. Cert e ca vom avea pierderi la cereale si plante tehnice.
Daca anul trecut agricultura a fost regina economiei, ajutand Romania sa treaca apele tinand capul sus, anul acesta este posibil ca agricultura sa atarne ca o piatra de moara. Inca nu ne putem hazarda sa facem estimari ale pierderilor decat peste cateva saptamani. Cert este ca rapita este grav afectata, cerealierele de toamna nu stau grozav. Sa vedem ce se va intampla la prasitoare. Daca va amintiti, acum 2-3 ani ploile venite in timpul recoltatului la paioase au stricat recolta, boabele incoltisera in spic iar graul a suferit o mare depreciere a calitatii. Porumbul si floarea au avut productii peste asteptari, insa, iar una peste alta bilantul a fost unul pozitiv.
Doamne ajuta sa fie la fel si anul acesta.
ing. Cornel Oprea
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura