Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ce au discutat reprezentantii MADR la reuniunea Consiliului Ministrilor Agriculturii de la Bruxelles
Pe agenta intalnirii au fosr trecute doua subiecte de mare interes, primul referitor la evolutia situatiei pietelor, iar cealalr privind proiectul de regulament cu privire la posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice utilizarea produselor alimentare si furajelor modificate genetic pe teritoriul lor.
Interventia Romaniei privind evolutia pietei a evidentiat trei importante sectoare pentru care se solicita sprijin comunitar lapte, legume-fructe si carne de porc. Romania a subliniat necesitatea acordarii de compensatii pentru pierderile de venit, mai ales in situatia operatorilor afectati indirect, care nu au fost sprijiniti nici in 2014 cand s-a instituit embargoul.
In plus, fenomenele meteorologice extreme – seceta, grindina – din 2015, inclusiv din Romania, agraveaza şi mai mult situatia in sectoarele respective.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
De asemenea, redirectionarea fluxurilor comerciale catre tari terte pentru produsele supuse embargoului, prin introducerea restituirilor la export, reprezinta o alta solicitare a tarii noastre.
In sectorul laptelui, este necesara adoptarea unei masuri urgente in baza prevederilor privind perturbarea pietei, demnitarul roman solicitand finantare comunitara compensatorie. Pretul de achizitie a inregistrat o scadere, afectand inclusiv crescatorii cu ferme de marime medie.
Romania este semnatara a solicitari statelor Visegrad referitoare la situatia ingrijoratoare din sectorul laptelui – aflata pe agenda Consiliului.
Un alt produs important pentru care Romania a solicitat adoptarea unor masuri menite sa permita echilibrarea cererii cu oferta, este sectorul zahar. In situatia actuala masurile prevazute de PAC nu sunt suficiente pentru a ajuta efectiv producatorii şi procesatorii, fiind necesara identificarea unor solutii legate de stocare privata, export in afara cotei si utilizarea taxei de productie (12 euro/tona) pentru finantarea acestui sector.
Pentru facilitarea dialogului la al doilea subiect de interes Presedintia a pregatit un chestionar fata de care Romania s-a pozitionat in sensul necesitatii realizarii, de catre Comisie, a unor scenarii care sa evalueze posibilele consecinte pe care le-ar avea intreruperea lanturilor de aprovizionare cu proteina vegetala modificata genetic asupra pietei unice. In opinia MADR, studiile stiintifice trebuie sa prevaleze si orice legislatie de acest tip ar trebui sa ofere criterii clare si obiective, pe baza carora operatorii pot agrea modul de fundamentare a deciziei de restrictionare sau de interzicere a utilizarii produselor alimentare si furajelor modificate genetic pe teritoriul lor.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura