Exclusiv
Publicat in: Stiri
Ce calitati trebuie sa indeplineasca un ingrasamant granulat de calitate?
Masinile moderne de imprastiat ingrasaminte acopera latimi de pana la 36 m sau chiar mai mult. Acest lucru duce la cerinte tehnice si mecanice ridicate atat pentru masina de imprastiat, cat si pentru ingrasamant. Cu cat este mai mare latimea de lucru, cu atat calitatea ingrasamintelor trebuie sa fie mai buna. Rotund, neted, dur si greu - principalele proprietati pentru imprastierea optima a ingrasamintelor minerale. In timpul imprastierii granulele de ingrasaminte trebuie sa se accelereze pana la 150 km/h intr-o zecime de secunda. Astfel de forte provoaca stres mecanic ridicat pentru ingrasamant. Daca granulele de ingrasaminte nu respecta acest standard ridicat, productia si calitatea culturilor sunt afectate.

Forma si duritatea granulelor

Cu cat granulele de ingrasamant sunt mai rotunde si mai netede, cu atat se imprastie mai uniform si mai departe. Cu cat granula de ingrasamant este mai dura, cu atat este mai putin probabil sa se sparga pe discul de imprastiere in timpul distributiei. Granulele sparte genereaza praf si afecteaza tiparul de imprastiere.

Dimensiunea granulelor

Dimensiunea granulelor de ingrasamant trebuie sa varieze (distributia marimii granulelor). Avand aceeasi densitate in vrac, granulele mai mari zboara mai departe decat cele mici, iar acest lucru imbunatateste tiparul de imprastiere. Dimensiunea medie a granulelor este de aproximativ 3,5 mm, iar distributia medie a marimii de la cea mai mica la cea mai mare trebuie sa fie de ±1 mm. Mai mult de 90% din granulele unui ingrasamant de inalta calitate au dimensiuni cuprinse intre 2,2 si 5 mm. Variatiile obisnuite ale marimii granulelor sunt cuprinse intre ± 0,5 mm.

Densitatea in vrac

Densitatea in vrac este specificata in kilograme pe metru cub (kg/m3). Avand acelasi diametru, granulele grele zboara mai departe decat cele mai usoare. Zona de suprapunere devine mai mare: cu cat densitatea in vrac este mai mare, cu atat tiparul de imprastiere este mai bun. Variatiile obisnuite ale densitatii in vrac sunt cuprinse intre ± 50kg/m3.

Abraziune, praf si conglomerare

Constrangerile mecanice ale granulelor de ingrasamant in timpul transportului si imprastierii pot provoca fenomenul de abraziune. A avea praf in masina de imprastiat ingrasaminte duce la supra fertilizare de-a lungul urmelor tehnologice. Praful provoaca, de asemenea, conglomerarea granulelor in timpul depozitarii, ceea ce inseamna ca ingrasamantul inceteaza sa mai curga. Acoperirea ingrasamantului in timpul transportului si depozitarii previne formarea prafului si prin urmare absorbtia umiditatii, precum si conglomerarea.

Toate elementele nutritive in aceeasi granula

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Fiecare granula de ingrasamant Borealis L.A.T COMPLEX  contine toate elementele nutritive necesare plantelor in proportii corecte. Erorile de imprastiere cauzate de segregarea elementelor nutritive nu este posibila. De aceea, ingrasamintele Borealis L.A.T sunt cea mai buna alegere pentru dumneavoastra.


Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.38 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Compostul, un îngrăşământ ecologic natural
Compostul se obţine prin fermentarea diferitelor resturi organice (paie, resturi de coceni,...
Ingrasamant organic: gunoiul de pasari. Fertilizare cu gunoi de pasari.
Gunoiul de păsări este un fertilizant organic valoros cu acţiune rapidă. Cantitatea anuală ce...
Ingrasamant organic: urina si mustul de gunoi
Urina şi mustul de gunoi sunt îngrăşăminte organice fără acţiune humiferă. Urina provenită...
Mranita. Mranita ca ingrasamant. Cum folosesti mranita in cultura de legume.
Mraniţa este un îngrăşământ organic rezultat din gunoiul de grajd ca urmare a unui proces...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016