Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ce declaratii a facut seful Agriculturii la Ora ministrului, din Senat
Marti, 23 februarie, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat la dezbaterea „Ora ministrului”, desfasurata in plenul Senatului Romaniei, la initiativa Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a camerei superioare a Parlamentului.
Agenda dezbaterii a reunit teme de importanta pentru dezvoltarea sectorului agricol romanesc, printre care amintim: prezentarea gradului de absorbtie FEGA si FEADR 2007-2013, masurile de simplificare a procedurilor pentru accesarea fondurilor europene pe PNDR 2014-2020, plata subventiilor de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prezentarea masurilor de restructurare a activitatii de cercetare-dezvoltare din agricultura si stadiul implementarii OUG nr. 64/2013 aprobata prin Legea nr. 2/2014 privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura si acordarea de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau incidente de mediu.
Cu privire la absorbtia fondurilor europene, pentru perioada 2007-2013, ministrul a aratat ca Romania a dezangajat 940 milioane euro, lipsa cofinanţarii şi birocratia fiind principalele cauze ale ratei scazute de absorbtie.
„La aceste 940 de milioane de euro dezangajate, se adauga reduceri si corectii de 344 de milioane de euro. In total, nu am reusit sa cheltuim 1,24 miliarde de euro. Sigur, corectiile totale au fost si din Fondul European de Garantare Agricola pentru plati directe si masuri de piata, deci penalizarile totale aplicate Romaniei se ridica la 628 milioane de euro”, a informat ministrul plenul Senatului.
Referitor la Programul Operational pentru Pescuit 2007 – 2013, ministrul Agriculturii a aratat ca s-a inregistrat o absorbtie de 75,25%, aceasta putand creste la 85% pana la sfarsitul lunii martie, suma dezangajata fiind de 52,44 milioane de euro din totalul alocat de 230 milioane euro.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
In cadrul dezbaterilor, raspunzand intrebarilor senatorilor, ministrul Achim Irimescu a transmis ca plata subventiilor pe anul 2015 catre fermieri nu este in intarziere, termenul limita fiind de 30 iunie 2016, inceperea platilor fiind preconizata pentru data de 8 aprilie.
„In ce priveste activitatea APIA, in acest an ne propunem sa efectuam plati de 2, 7 miliarde euro, din care 1, 7 miliarde euro pentru plati directe. Sigur ca avem de facut plati pentru 2015 in valoare de 1, 3 miliarde de euro, dar este mult spus ca avem restante, pentru ca platile normale incep la 1 decembrie si se termina la 30 iunie. Dupa cum stiti, am platit avansuri intre 16 octombrie si 30 noiembrie in valoare de 255 de milioane euro”, a declarat ministrul.
Cu privire la Fondul Mutual, ministrul a propus crearea unui singur Fond care sa beneficieze de o cotizatie obligatorie din partea fermierilor care sa acopere diferenta de la 65% la 100%, astfel incat acesta sa poata fi operational in caz de calamitati naturale (seceta, inghet tarziu) care nu sunt acoperite de catre asigurari.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura