Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cercetare: O inovaţie a cercetătorilor de la ICPE permite acvacultorilor determinarea exactă a proprietăţilor apei din bazinele pentru transportul peştilor vii
Având în vedere că un factor esenţial pentru sănătatea şi bunăstarea mediului acvatic în timpul transportului este reprezentat de calitatea apei, mai exact de cantitatea de oxigen dizolvat, de temperatura şi pH-ul apei şi de densitatea optimă a animalelor transportate, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a venit în întâmpinarea acestor cerinţe, realizând Simulatorul pentru determinarea parametrilor optimi ai containerelor de transport pentru animale acvatice.
Astfel, ICPE-CA a dezvoltat în cadrul unui proiect Nucleu o instalaţie de determinare a parametrilor optimi ai containerelor de transport animale acvatice, în special peşti vii, destinată corelării dintre densitatea şi cantitatea de material biologic, nivelul de aerare al apei, volumul containerului de transport şi caracteristicile aeratorului. Această instalaţie simulează un container de transport peşti vii, fiind dotată cu aparatura de măsură şi control necesară determinării următorilor parametri: oxigen dizolvat, temperatură, debit şi presiune de aer.
Aerarea apei este asigurată de un nou tip de generator de bule, realizat prin microprelucrare mecanică pe centru cu comandă numerică, constând dintr-o placă circulară cu orificii echidistante, care elimină deficienţele privind aerarea containerelor de transport clasice, echipate cu ţevi cu orificii. Alternativele clasice prezintă deseori o funcţionare defectuoasă, datorită alimentării cu aer printr-un capăt al ţevii şi nedimensionării sistemului de aerare în ceea ce priveşte variaţia presiunii de-a lungul dispozitivului.
Concepţia inovativă a generatorului de bule prezintă avantajul că maximizează transferul de oxigen prin utilizarea optimă a suprafeţei de lucru şi reduce consumul de energie necesar asigurării condiţiilor de aerare pentru transportul peştilor vii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Instalaţia rezultată permite dimensionarea containerelor de transport animale acvatice, respectiv a sistemului de aerare pentru diferite efective şi densităţi de material biologic, aflate în diferite stadii de dezvoltare, care necesită condiţii de viaţă adaptate speciei.
Trebuie menţionat faptul că abordările institutului din perspectiva protecţiei mediului şi a ecosistemelor acvatice se înscriu cerinţelor politicii la nivel european, cât şi ghidurilor pentru transportul animalelor vii şi nu în ultimul rând, manualelor elaborate de către instituţiile internaţionale de profil.
Pentru rezultatele inovative obţinute în cadrul proiectului, cercetătorii din cadrul ICPE-CA au depus cerere pentru obţinerea brevetului de invenţie, iar în viitorul apropiat se intenţionează omologarea instalaţiei.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura