Prin proiectul privind taxa pe produsele de tip fast-food, autoritatile sanitare pretind ca se gandesc la sanatatea populatiei. Specialistii nutritionisti sunt de parere ca este vorba doar de o noua tactica de a strange bani. Promovata insa printr-o campanie intensiva de educare a populatiei, taxa pe fast-food ar putea salva mii de vieti anual.
Proiectul legii pentru introducerea taxei pe produsele de tip fast-food, produse de patiserie-cofetarie, snacks, chips, bauturi racoritoare (cu exceptia apei plate si carbonatate imbuteliate si a sucurilor proaspete din
fructe si legume) a nascut vii dezbateri, unii dintre producatorii de alimente afirmand ca, practic, aceasta lege se refera la toate alimentele, deci toate se vor scumpi. Fals, spun specialistii in nutritie. Conform proiectului, este vorba doar despre acele alimente cu "continut crescut" – si nu obisnuit – de sare, grasimi, zahar si aditivi alimentari. Potrivit proiectului, motivul instituirii taxei este descurajarea populatiei de la consumul de alimente ce pot afecta sanatatea, in conditiile in care obezitatea si diabetul la copii incep sa
devina probleme si in Romania. "Introducerea acestei taxe nu va avea nici un efect asupra sanatatii populatiei daca nu va fi sustinuta si de o campanie intensa de educare a oamenilor", avertizeaza specialistul in alimentatie dr. Gheorghe Mencinicopschi. Romanii nu au cultura nutritionala, spune acesta, de aceea proiectul risca sa esueze si sa ramana "doar o alta metoda de a colecta bani la buget". Un alt expert in nutritie, dr. Virgiliu Stroescu, sustine aceeasi idee: "Este un proiect interesant, dar nu rezolva problema. Trebuie lamurita lumea cum si de ce sa manance sanatos. Scumpirea produselor nu duce neaparat la scaderea consumului. Nu cu taxe se face sanatatea". Prin aceasta masura nu se va ajunge decat la "pauperizarea populatiei dezinformate", considera dr. Stroescu. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat ca MS va dezvolta programul "Traieste sanatos", pentru educarea romanilor cu privire la obiceiurile alimentare
, insa specialistii se tem ca masura va fi la fel de ineficienta precum cea antifumat.
Citeste mai mult in Romania Libera
Proiectul legii pentru introducerea taxei pe produsele de tip fast-food, produse de patiserie-cofetarie, snacks, chips, bauturi racoritoare (cu exceptia apei plate si carbonatate imbuteliate si a sucurilor proaspete din
fructe si legume) a nascut vii dezbateri, unii dintre producatorii de alimente afirmand ca, practic, aceasta lege se refera la toate alimentele, deci toate se vor scumpi. Fals, spun specialistii in nutritie. Conform proiectului, este vorba doar despre acele alimente cu "continut crescut" – si nu obisnuit – de sare, grasimi, zahar si aditivi alimentari. Potrivit proiectului, motivul instituirii taxei este descurajarea populatiei de la consumul de alimente ce pot afecta sanatatea, in conditiile in care obezitatea si diabetul la copii incep sa
devina probleme si in Romania. "Introducerea acestei taxe nu va avea nici un efect asupra sanatatii populatiei daca nu va fi sustinuta si de o campanie intensa de educare a oamenilor", avertizeaza specialistul in alimentatie dr. Gheorghe Mencinicopschi. Romanii nu au cultura nutritionala, spune acesta, de aceea proiectul risca sa esueze si sa ramana "doar o alta metoda de a colecta bani la buget". Un alt expert in nutritie, dr. Virgiliu Stroescu, sustine aceeasi idee: "Este un proiect interesant, dar nu rezolva problema. Trebuie lamurita lumea cum si de ce sa manance sanatos. Scumpirea produselor nu duce neaparat la scaderea consumului. Nu cu taxe se face sanatatea". Prin aceasta masura nu se va ajunge decat la "pauperizarea populatiei dezinformate", considera dr. Stroescu. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat ca MS va dezvolta programul "Traieste sanatos", pentru educarea romanilor cu privire la obiceiurile alimentare
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
, insa specialistii se tem ca masura va fi la fel de ineficienta precum cea antifumat.
Citeste mai mult in Romania Libera
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News