Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cererile de finantare prin Programul National Apicol au depasit cu 42% plafonul alocat

cererile-de-finantare-prin-programul-national-apicol-au-depasit-cu-42-plafonul-alocat

Ultima zi pentru depunerea cererilor a fost 1 august, iar suma totala solicitata este de 48,5 milioane de lei.


Apicultorii romani au solicitat in acest an, prin Programul National Apicol, un sprijin financiar de circa 48,5 milioane de lei, 42% mai mult fata de plafonul prevazut pentru anul 2018, iar numarul solicitantilor a crescut cu aproape o mie, după cum au anuntat reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) la Targul National al Mierii.
 
„Ultima zi de depunere a cererii pentru sprijinul financiar prin PNA a fost 1 august, iar numarul solicitantilor a crescut cu aproape o mie fata de anul trecut. Avem 5.300 de apicultori, care au solicitat 48,5 milioane de lei, iar bugetul pentru anul in curs este de 34 milioane de lei din cele doua fonduri, buget national si bugetul UE”, a declarat Cristina Surlea, consilier superior in cadrul APIA.
 
Ea a precizat ca 2019 este ultimul an din acest program, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu formele asociative din sector vor incepe pregatirea viitorului program care trebuie depus la Comisia Europeana pana la sfarsitul lunii aprilie 2019.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

„2019 este ultimul an din acest program PNA 2017-2019. Va trebui sa incepem sa pregatim noul program pentru urmatorii trei ani, pentru ca la sfarsitul lunii aprilie 2019 trebuie depus la Comisia Europeana. Ministerul Agriculturii este cel care face strategia, dar bineinteles ca va invita formele asociative si vor lucra pe forma depusa acum la Comisie si vedem ceea ce doresc ei sa imbunatateasca pe viitorul program”, a spus Surlea.
 
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea, a precizat ca sunt informatii la nivelul Uniunii Europene referitoare la cresterea sprijinului european pentru programele nationale destinate apiculturii cu peste 50%, incepand din 2020.
 
Datele APIA arata ca in 2018 au depus cereri pentru sprijin financiar prin PNA 5.296 de apicultori, din care eligibili au fost 5.286, acestia detinand 439.254 familii de albine.
 
Cresterea numarului de cereri depuse de apicultori pentru obtinerea sprijinului financiar din PNA va reduce proportional platile, astfel incat toti apicultorii cu cereri eligibile sa poata primi banii.
 
Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru Programul National Apicol, in perioada 2017 - 2019, este de 99,34 milioane de lei, din care suma de 49,67 milioane de lei reprezinta contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale.
 
Potrivit sursei citate, din fondurile totale alocate prin PNA, circa 32,554 milioane de lei au fost alocate in anul 2017, iar pentru 2018 si 2019 cate 33,399 milioane de lei.
 
Plata sprijinului financiar se va efectua de catre APIA dupa finalizarea tuturor controalelor aferente cererilor de plata depuse pentru Programul National Apicol si dupa centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea incadrarii in plafonul alocat.
 
Platile aferente anului 2018 se vor efectua la cursul de schimb de 4,6585 lei/euro stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 29 decembrie 2017.
 
Programul National Apicol 2017 - 2019 se adreseaza atat apicultorilor, care detin pana la 75 de familii de albine, cat si celor care detin peste 75 de familii de albine, dar cu conditii diferite de eligibilitate, si vizeaza masuri precum achizitia de medicamente, de familii de albine, de matci ori de utilaje pentru apicultori.
 
In 2017, prin PNA, apicultorii au depus 4.587 de cereri eligibile, iar sumele solicitate au depasit 45 de milioane de lei, in conditiile in care plafonul anului trecut a fost de 32,5 de milioane de lei.
 
Programul National Apicol 2017 - 2019 se adreseaza atat apicultorilor, care detin pana la 75 de familii de albine, cat si celor care detin peste 75 de familii de albine, dar cu conditii diferite de eligibilitate, si vizeaza masuri precum achizitia de medicamente, de familii de albine, de matci ori de utilaje pentru apicultori.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016