Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cine a fost Trita Fanita, fostul sef Agroexport, cel poreclit rechinul cerealelor
La 1 mai 2012 a incetat din viata la varsta de 83 de ani Trita Fanita, senator PSD in perioada 2000-2004. Stirea mortii sale a fost notata discret in presa, astfel incat nu multi cunosc astazi cine a fost si cum s-a imbogatit Trita Fanita. Ziarul Adevarul a publicat saptamana trecuta cateva amanunte referitoare la activitatea sa inainte si dupa momentul 1989, povestite de ziaristul George Ostroveanu, redactorul-sef al publicatiei Profitul Agricol.
Fiu de jandarm, originar dintr-un sat al judetului Olt, tanarul Trita Fanita urmeaza scoala de Horticultura de la Baneasa pe post de liceu, dupa care este trecut in productie, la IAS Ciulnita.
Aici se remarca rapid, prin ambitie si abilitati de bun organizator. in anii '50, in urma unui decret emis de Gheorghiu-Dej, i se permite sa dea un examen, alaturi de alti directori de IAS, prin care isi obtine diploma de inginer agronom. in 1957 devine directorul IAS Ciulnita, iar cinci ani mai tarziu trece la conducerea trustului Gostat.
Ajunge mai apoi secretar general in Departamentul Agriculturii de Stat, iar in 1972 este numit in functia de director al Agroexport, firma de stat specializata in comert exterior cu cereale. Din aceasta postura de director al Agroexport, Trita Fanita a tranzactionat, in anii '70, milioane de tone de cereale. Tentatia a fost mare si in 1979 a ajuns pe mana Securitatii, care l-a acuzat ca a strans o adevarata avere in conturi din strainatate.
„Cei de la Securitate i-au imputat ca avea in conturi din strainatate o avere de 328 de milioane de dolari, asta mi-a spus-o chiar el. L-au dus la Jilava, unde a refuzat mancarea si a cerut sa vorbeasca cu directorul inchisorii. Ceausescu l-a detasat special pe Nicolae Plesita sa-l ancheteze. si dupa ce l-au batut ca sa vorbeasca, in final l-au batut ca sa taca. Fiindca el a inceput sa spuna: i-am dat lu' cutare o haina de blana de nu stiu cate mii de dolari. Daca o descosi in locul respecitv gasesti o eticheta pe care scrie «primit de la Trita Fanita la data X». Adica omul se acoperise, ca sa-i aiba la mana in caz de nevoie. Cam toata conducerea de partid primise mita de la el sub diverse forme, inclusiv Maurer, care era prim-ministru. Doar pe Ceausescu nu-l mituise, domnule. Era o canalie de mari dimensiuni", spune George Ostroveanu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
La mijlocul anilor '70, Romania intrase tare pe piata tranzactiilor cu cereale si, pe langa exportul cerealelor de productie autohtona, facea si asa-numitele importuri reexportate. Din postura de director al Agroexport, Trita Fanita coordona toate aceste tranzactii.
Povesteste tot George Ostroveanu: „in anii '70, Trita Fanita facea comert cu milioane de tone de grau. Chiar el mi-a povestit cum au stat lucrurile. Americanii pusesera embargo pe grane pentru Uniunea Sovietica, care era intr-o mare foame de grau, avea nevoie de milioane de tone. si atunci, Trita Fanita, care avea un fler de mare negustor, cumpara grau de la americani prin Agroexport si-l vindea la rusi cu un pret mai mare, aducand profit pentru statul roman. Cumpara de la Chicago vapoare cu grau care teoretic ar fi trebuit sa vina in Romania, insa se duceau si descarcau direct la Odessa. si Trita isi mai tragea si el la afacerile astea, facea tot felul de artificii. Mai castiga si din oscilatia pretului la grau. Cand il cumpara de la Chicago poate era 107 dolari tona, iar pana traversa Atlanticul, adica minimum o saptamana, poate ajungea la 110 dolari sau mai mult. Daca pretul crestea in aceasta perioada, el isi tragea castig, in afara de faptul ca mai punea in plus cateva sute de tone la fiecare vapor si le vindea catre diverse firme. Revolutia l-a prins cu foarte multi bani in conturi, asta in mod sigur".
"La inceputul anilor '90 ii mergeau destul de bine afacerile. Lua grau de la stat, se intelegea cu directorii la preturi mici si vindea in strainatate mult mai scump. Obtinuse silozul din Portul Constanta, sprijinit de prieteni din FSN, isi luase avant in acea perioada, cred ca era printre cei mai bogati oameni din Romania", mai spune George Ostroveanu.
In 1996, Trita Fanita a intrat in politica si a bifat doua mandate de senator: primul, intre 1996 si 2000, ca senator PD de Olt, iar al doilea, intre 2000 si 2004, ca senator PSD de Buzau. in tot acest timp, in care, dupa cum se vede, nu s-a dat in laturi nici de la traseismul politic, a facut parte din Comisia de agricultura, industrie alimentara si silvicultura din Senat.
Si totusi, noteaza Adevarul, odata cu trecerea anilor, afacerile au inceput sa-i mearga tot mai prost. Poate si pentru ca asa-zisele afaceri nu erau decat niste incercari de a capusa intreprinderile de stat si de a-i pacali pe cei care asigurau mana de lucru. Toate firmele lui Trita Fanita au ajuns in faliment in urma unor retete simple: angajati neplatiti si niciun leu achitat catre bugetul de stat.
In incheiere, Agroromania va prezinta o emisiune din 1999 realizata de ziaristul Marius Tuca, la care au participat Trita Fanita si Ioan Muresan, care au discutat despre Agroexport. La mai mult de zece ani de la atunci, vom intelege mai multe urmarind discutia.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.68 din 14 voturiIdei de afaceri in agricultura