Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine mai face afaceri cu terenurile statiunilor de cercetare in agricultura: Victor Piturca!


Directorul Staţiunii Agricole Şimnicu de Sus (Dolj) Constantin Găvan acuză Comisia de fond funciar că a dispus ilegal trecerea a circa 1.100 de hectare de teren din domeniul public al statului în cel privat al unor comune, printre beneficiari fiind şi selecţionerul Victor Piţurcă, însă acesta neagă.
Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Dolj a adoptat anul trecut, în lunile august şi septembrie, două hotărâri prin care aproximativ 1.100 de hectare de teren administrate de Staţiunea de Cercetare Didactică Agricolă (SCDA) Şimnicu de Sus au fost date comisiilor locale din comunele Gherceşti şi Şimnicu de Sus pentru punerea în posesie a persoanelor îndreptăţite.

Potrivit directorului SCDA Şimnicu de Sus, Constantin Găvan, suprafeţele oferite de comisia judeţeană către comisiile locale de la Gherceşti şi Şimnicu de Sus aparţin domeniului public al statului, trecerea lor în domeniul privat făcându-se fără o hotărâre a Guvernului.

"Pământul Staţiunii Şimnic, potrivit Legii 18/2991 şi al Legii 213/1998, este domeniul public al statului. Avem o altă lege, respectiv 29/2002, prin care ni se spune că acest teren este indispensabil activităţii de cercetare. Printr-o hotărâre a comisiei judeţene s-au trecut cam 1.100 hectare de teren de la staţiune în domeniul prival al localităţilor Şimnicu de Sus şi Gherceşti pentru aplicarea legilor fondului funciar", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul staţiunii de cercetare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Constantin Găvan susţine că, în numele SCDA Şimnicu de Sus, a atacat în instanţă cele două hotărâri ale Comisiei Judeţene, invocând faptul că trecerea suprafeţelor respective din domeniul public în cel privat s-a făcut fără respectarea legii.

"Noi am contestat la Judecătoria Craiova cele două hotărâri ale Comisiei Judeţene prin care am câştigat, în sensul că au fost de acord cu punctul nostru de vedere, cum că un teren aflat în domeniul public se trece în domeniul privat doar prin Hotărâre de Guvern", a mai spus Găvan.

Directorul SCDA Şimnicu de Sus consideră că, odată cu pronunţarea hotărârilor judecătoreşti, Comisia Judeţeană ar fi trebuit să suspende aplicarea lor, ceea ce însă nu s-a întâmplat.

"E adevărat că cele două hotărâri nu sunt irevocabile, dar se suspendă aplicarea lor. Asta nu s-a întâmplat, pentru că prefectura a făcut parcelarea şi delimitarea terenurilor", a mai spus Constantin Găvan.

Conform sursei citate, printre beneficiari s-ar afla şi selecţionerul Victor Piţurcă.

Constantin Găvan susţine că selecţionerului echipei de fotbal a României i s-a validat dreptul de proprietate pentru o suprafaţă de zece hectare de teren în comuna Gherceşti, în vecinătatea Centurii de Nord a Craiovei, unde preţul pe metrul pătrat se ridică la 10 euro, deşi Victor Piţurcă are teren de primit în comuna Vela, aflată la câţiva zeci de kilometri de municipiu.

"Domnului Victor Piţurcă i s-a validat dreptul de proprietate pe zece hectare de teren la Gherceşti, deşi dumnealui are teren în comuna Vela. Validarea este o confirmare juridică a dreptului de proprietate. Emiterea titlului de proprietate este doar o chestiune de timp", a spus Constantin Găvan.

La rândul său, directorul Direcţiei Juridice din cadrul Prefecturii Dolj, Eugen Marinescu, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că pe numele selecţionerului Victor Piţurcă nu a fost emis titlul de proprietate pentru cele 10 hectare de teren, fiind posibil nici să nu-l primească.

"Domnul Piţurcă nu are titlu de proprietate pe acel teren. El are 50 de hectare la Vela, însă comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar a comunicat că nu mai are teren disponibil. Atunci s-a adresat la alte comisii locale, iar cea de la Gherceşti i-a comunicat că are disponibil acea suprafaţă de 10 hectare pentru care a primit validarea. S-ar putea ca nici să nu primească titlul de proprietate, pentru că cei de la Cadastru i-l emit doar pentru întreaga suprafaţă. Deci dacă nu găseşte disponibil pentru restul de 40 de hectare nu primeşte titlul de proprietate”, a explicat Eugen Marinescu.

El recunoaşte că instanţa a dat câştig de cauză staţiunii de cercetare, însă susţine că legea nu prevede şi suspendarea de la executare a hotărârilor comisiei judeţene.

"Legea distinge clar categoriile pentru care hotărârile comisiilor judeţene sau locale pot fi suspendare de la executare, iar staţiunea de cercetare nu face parte dintre ele. Eu suspendam hotărârile numai dacă împotriva lor depuneau plângere persoanele care solicită constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate, adică a celor îndreptăţiţi. În această speţă, staţiunea este administrator al terenurilor şi nu proprietar", a mai spus Eugen Marinescu.

Victor Piţurcă afirmă că are de primit 50 de hectare de teren şi că ştie că i s-ar fi aprobat în Consiliul prefecturii 10 hectare, dar că deocamdată nu a primit niciun titlu de proprietate.

"Nu ştiu ce declară acest director şi ce director este el. Dar aceste staţiuni nu ştiu dacă mai există în Ţara Românească. Probabil doar în Craiova mai există astfel de staţiuni şi terenuri de care se folosesc aşa-zişii directori. Eu aştept. Am făcut o cerere către prefectura din Craiova. Eu am 50 de hectare de primit şi am înţeles că mi s-ar fi aprobat în consiliul prefecturii 10 hectare, dar deocamdată nu am primit niciun titlu de proprietate. Şi nici nu ştiu de ce se face atât tam-tam pe această problemă. Eu nu ştiu preţul terenurilor. E conform legii. Asta se face numai legal. Restul nu ştiu. Dar repet, am înţeles de la oamenii din zonă că singurul oraş care a rămas cu terenuri la aşa-zisele staţiuni este Craiova. Şi că se înfruptă şi acum, ca şi în perioada comunistă, oameni care nu sunt proprietari ai acestor terenuri. Iar cei care vor să li se dea terenurile înapoi, aşa cum sunt şi eu, nu sunt băgaţi în seamă. Eu am cerut la prefectură să mi se dea terenul unde vor ei. Numai conform legii. Dacă legea permite, primesc, dacă nu, nu. Dar până acum nu am primit nimic", a declarat Piţurcă pentru MEDIAFAX.

Potrivit unui raport întocmit de Direcţia Juridică şi înaintat, la cerere, prefectului Florin Stancu, trecerea terenurilor din domeniul public în domeniul privat s-a făcut în baza Legii 247/2005, privind reforma în domeniul proprietăţii.

"Astfel, în art. 9 alin. (1) din Legea nr. 1/2000 modificat prin art. 1 punctul 14 al titlului VI din Legea nr. 247/2005, se prevede că: «Terenurile proprietate de stat, administrate de institutele, centrele şi staţiunile de cercetare, destinate cercetării şi producerii de seminţe, de material săditor din categorii biologice superioare şi de animale de rasă, rămân în administrarea acestora, cu excepţia terenurilor agricole preluate de la foştii proprietari şi solicitate de persoanele îndreptăţite la reconstituire.(...)». Ulterior, au fost adoptate hotărârile Comisiei Judeţene ce conţin articole distincte prin care se constată trecerea terenurilor din domeniul public al statului şi administrarea respectivelor staţiuni de cercetare din Judeţul Dolj în domeniul privat al localităţilor şi punerea acestora la dispoziţia comisiilor locale pentru punerea în posesie a persoanelor îndreptăţite", se arată în raportul Direcţiei Juridice din cadrul Prefecturii Dolj.

Juriştii Prefecturii Dolj au atacat cu recurs deciziile Judecătoriei Craiova, care a admis solicitările Staţiunii de Cercetare Didactică Agricole Şimnicu de Sus de suspendare a executării hotărârilor Comisiei Judeţene pentru aplicarea Legii fondului funciar. În prezent, dosarele sunt pe rolul Tribunalului Dolj.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016