Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine se înfruptă din merele elevilor


Producătorii autohtoni se plâng că sunt excluşi dintr-un program finanţat de UE cu 9,6 milioane de euro.
La nivel comunitar se de­ru­lea­ză un program care vizează încurajarea consumului de fructe şi legume în rândul copiilor. În spatele unor politici sociale se ascunde, de fapt, un plan de subvenţionare indirectă a agriculturii. De doi ani România a fost inclusă în acest proiect, fiindu-i alocate fon­duri substanţiale pentru ca elevii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani să beneficieze zilnic de un măr la şcoală. În 2009, toţi banii primiţi au ajuns la dis­tribuitori şi importatori, cultivatorii de mere autohtoni ne­a­vând niciun avantaj financiar. Astfel banii repartizaţi Româ­niei ajută economiile altor state, ţara noastră nefiind capabilă să aplice politici coerente prin care atrage­rea fondurilor comunitare să nu fie realizată doar scriptic.

Pentru ciclul educaţional 2010-2011, valoarea acestui program este de 56.304.418,41 lei (13.405.814 eu­ro, din care 9.659.220 de euro sunt fonduri alocate de UE). Înce­pând cu 1 noiembrie, fiecare şcolar care urmează cursurile gimnaziale ar trebui să beneficieze zilnic de un fruct, acesta fiind termenul de la care produsele sunt distribuite în unităţile de învăţământ autoh­tone.

Pe lângă implicaţiile sociale pe care le presupune acest program, există şi o componentă puternic economică, menirea finanţărilor comunitare fiind aceea de a ajuta producătorii agricoli să se dezvolte. Pentru acest an, UE a pus la dispoziţia tuturor ţă­ri­lor membre 90 de milioane de euro, sumă prin care se doreşte încurajarea consumului de fructe şi le­gu­me, cultivatorilor fiindu-le oferi­te pre­ţuri foarte bune pe produs. A ze­cea parte din această sumă revine Ro­mâniei, care poate distribui în şcoli mere în valoare de peste 13 mi­lioane de euro (75% de la UE, 25% cofinanţare a statului român). Într-un material pus la dispoziţia SFin de că­tre Ministerul Agriculturii se arată că „pe parcursul ciclului şcolar 2010-2011 vor exista 1.702.429 de beneficiari din rândul copiilor din clasele I-VIII. Programul este destinat, în prin­cipal, susţinerii producţiei co­mu­nitare de fructe şi legume, deci im­plicit a României. Distribuirea me­­relor în şcoli o poate face orice firmă care îndeplineşte condiţiile stabilite în caietele de sarcini elaborate de au­torităţile locale. Provenienţa merelor pe care acestea le vor distribui nu se va putea cunoaşte deoarece nu este obligatoriu prin legislaţie să facă pu­blică originea produselor”.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Toate celelalte state implicate în astfel de proiecte au avut grijă să pună la punct strategii prin care me­rele de import să deţină o pondere foarte mică, baza fiind producţia internă. În acest fel au avut siguran­ţa că banii rămân în economia lor. Cel mai bun exemplu este cel al Po­lo­niei, unde cei 9.222.800 de euro re­partizaţi de UE în 2009 au fost consumaţi în totalitate de pomicultorii din această ţară.

Citeste mai mult in Saptamana Financiara
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016