Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Condiţiile meteo pentru prima jumătate a lunii mai, optime pentru agricultură
În următoare perioadă condiţiile meteo din ţara noastră vor permite încheierea campaniei agricole de semănat, fiind optime pentru lucrările de semănat la prăşitoare. Astfel, anunţă laboratorul de agrometeorologie din cadrul INMH, următoarea săptămână se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă decât în mod obişnuit, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 10 şi 23 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 16 şi 28 grade Celsius în aproape toată ţara, iar temperatura minimă va oscila între 4 şi 17 grade Celsius.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 13 şi 20°C, optimă continuării lucrărilor de semănat la culturile prăşitoare (porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr), precum şi parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinare, răsărire, înfrunzire) la cele semănate până în prezent. Sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului în aproape toate regiunile agricole, mai frecvente în zonele vestice, nordice şi centrale.
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă în stratul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia unor suprafeţe din Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei, unde se vor menţine deficite moderate de umiditate în sol. În ogor, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-20 cm, va prezenta în continuare valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor. Pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul şi estul ţării se vor semnala deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi local puternică.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal în cea mai mare parte a ţării, procesele de creştere şi dezvoltare fiind chiar intensificate în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de înfrăţire (70-100%) şi alungirea tulpinii (10-100%), local fiind posibilă declanşarea fazelor de „burduf” şi înspicare (10-30%). Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă semănate în epoca optimă se va menţine în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol din sudul şi sud-estul ţării. Rapiţa semănată în perioada optimă în sudul, sud-estul şi estul ţării va parcurge alungirea tulpinii, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (10-100%), precum şi izolat, apariţia silicvelor. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi (sâmburoase) îşi vor continua formarea şi creşterea rodului/frunzelor/lăstarilor, iar la seminţoase se vor înregistra înfrunzirea, înflorirea şi legarea fructelor. În toate podgoriile, la viţa de vie se vor semnala predominant dezmugurirea, creşterea frunzelor şi lăstarilor. Floarea-soarelui şi porumbul semănate până în prezent se vor afla în fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-25%). În centrul, estul şi sudul teritoriului agricol, sfecla de zahăr va înregistra fazele de germinare şi răsărire (20-100%) şi apariţia primei perechi de frunze, iar la cartoful pentru consum (soiuri timpurii) se vor semnala primele faze de vegetaţie (încolţire, răsărire). Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News