Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consumul de miere din România, în creştere în ultimii 20 de ani


miere-romania-apiculturaPiaţa internă ar putea consuma toată producţia de miere obţinută anual în România, de circa 21.000 de tone, dacă în următorii 10 ani consumul de miere ar creşte de trei ori, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
"Consumul de miere din România a crescut în ultimii 20 de ani de 10 ori, de la 50 de grame anual în anii '90, la 400-500 de grame pe locuitor la ora actuală. Dacă în următorii 10 ani consumul de miere ar creşte de trei ori, piaţa internă ar putea consuma toată producţia autohtonă de miere", a precizat Fetea.

Acesta a subliniat că, dacă ar fi fost funcţională legea 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV, la ora actuală consumul intern de miere ar fi crescut semnificativ şi nu am fi aprovizionat mai mult piaţa externă cu miere românescă, recunoscută pentru calităţile şi proprietăţile ei în toată lumea.

"Exportăm în jur de 70 la sută din producţia anuală de miere cu preţuri situate între 2,4-3,5 euro pe kilogram în funcţie de tipul de miere, polifloră sau de salcâm, în ţările UE înregistrându-se un mare deficit de miere în condiţiile în care consumul în majoritatea ţărilor europene este de 1,5-2 kilograme pe locuitor", a spus preşedintele ACA.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Fetea a mai adăugat că în multe ţări europene, TVA la miere este foarte scăzută de 5 -9 la sută sau nu există deloc, o măsură care, dacă ar fi pusă în aplicare şi în România, ar putea încuraja consumul prin preţuri mai atractive pentru consumatorul român.

Dacă anul trecut România a obţinut în jur de 21.500 tone de miere, pentru anul acesta estimările ACA nu depăşesc 14.000-15.000 de tone, deşi datele INS arată o producţie mai mare de miere de 17.000 de tone.

"Datele INS, care arată o producţie totală de miere de 17.000 de tone pentru 2010, cred că sunt puţin umflate. Din estimările noastre cred că nu vom depăşi o producţie de 15.000 de tone de miere în acest an, din cauza ploilor îndelungate şi a nopţilor reci. Din această cantitate, în jur de 3.500 de tone reprezintă mierea obţinută în sistem ecologic", a explicat Ioan Fetea.

Potrivit sursei citate, jumătate din mierea ecologică românească, circa 1.400 de tone, pleacă anual la export, preţurile fiind cu numai 20 la sută mai mari decât mierea convenţională.

"În Turcia, de exemplu, mierea ecologică se vinde cu 20 de euro pe kilogram, iar în Franţa, mierea autohtonă se vinde cu preţuri duble faţă de mierea din import", a adăugat reprezentantul apicultorilor.

Diminuarea producţiei de miere în 2010 va aduce şi creşteri de preţuri cu circa 10-20 de procente în magazine şi cu 5 la sută la achiziţie.

Potrivit specialistului Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură din Bucureşti (ICDA), cercetătorul Cristina Mateescu, mierea şi combinaţiile de produse apicole au numeroase beneficii pentru sănătate, cunoscute şi promovate de ani de zile de institut, dar din păcate românii sunt mai atenţi la ceea ce declară anumite persoane publice decât specialiştii.

"A intrat în atenţia consumatorilor un produs apicol, cunoscut demult pentru proprietăţile sale în tratarea unor afecţiuni, dar abia acum când o anumită persoană publică a anunţat că s-a vindecat consumând o anumtă combinaţie de produse apicole a adus din nou sectorul în atenţia publicului, deşi cercetătorii ICDA încercă de ani de zile să informeze populaţia despre beneficiile acestor produse, dar fără o o rată la fel de mare de succes", a explicat Mateescu. Aceasta a mai precizat că în luna octombrie se va redeschide Centrul Medical de Apiterapie din Bucureşti, mai ales că în ultimul an ICDA a organizat cursuri de medicină alternativă pentru 40-50 de medici pe an. De asemenea, specialiştii ICDA vor acorda lunar câteva consultaţii gratuite de specialitate.

ICDA va deschidde tot în această toamnă şi un magazin cu produsele apicole proprii, în curtea Institutului, la preţuri de producţie, fără adaosuri.

România are, în prezent, un potenţial mare de dezvoltare a sectorului apicol, de circa 1,5 milioane de familii de albine în funcţie de potenţialul melifer. La finele anului 2009, în România erau înregistrate 1,100 milioane familii de albine, sub nivelul anului 1989, când numărul depăşea 1,201 milioane familii albine. Pentru 2010 se estimează o creştere cu 6,5 la sută până la 1,170 milioane familii de albine. Numărul apicultorilor este estimat la 40.000 - 45.000, faţă de 80.000 de apicultori în anii '80.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016