Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Stiri

Noile cifre privind sectorul european al carnii de vita discutate de Copa-Cogeca saptamana aceasta reflecta situatia dificila a pietei, producatorii confruntandu-se cu o scadere accentuata a preturilor la carnea de vita, in paralel cu cresterea costurilor de productie.
Dezbaterea a avut loc in cadrul reuniunii Grupului de lucru al Copa-Cogeca „carnea de vita”. Pierre Chevalier, presedintele grupului de lucru, a exprimat preocupari grave privind situatianefavorabila, avertizand ca pretul carnii de vita in Europa a scazut in medie cu 5% de la inceputul anului fata de anul trecut, in timp ce costurile de productie, in special preturile furajelor, sunt in crestere rapida.
„Desi pe termen scurt se prevede ca productia europeana de carne de vita va inregistra o usoara crestere, perspectivele pe termen lung nu sunt pozitive in ceea ce priveste productia si consumul. Se estimeaza ca productia si consumul in UE vor scadea cu aproximativ 7% in perioada 2014 - 2023, in comparatie cu media inregistrata in perioada 2010-2012, in timp ce importurile ar trebui sa creasca. Productia europeana nu ar trebui sa fie variabila utilizata pentru ajustarea pietei europene. Aceasta scadere a productiei si consumului este profund ingrijoratoare si ar putea avea grave consecinte sociale si economice in zonele rurale, intrucat sectorul are un rol cheie pentru crestere si ocupare in aceste zone”, a avertizat Chevalier
In contextul cresterii cererii de alimente, este esentiala stimularea productiei de carne de vita in UE. Producatorii europeni de carne de vita care indeplinesc cele mai stricte norme de productie din lume sunt dezavantaj concurential deoarece alte tari nu trebuie sa indeplineasca aceleasi norme si obligatii costisitoare. De exemplu, utilizarea antibioticelor ca factori de crestere este interzisa in UE, dar este permisa in alte parti ale lumii. De asemenea, acolo nu exista aceleasi sisteme de inspectie a carnii la nivelul exploatatiei.
„Grupul de lucru „carnea de vita si manzat” va continua sa fie vigilent si nu va accepta compromisuri cu privire la controale pentru a garanta consumatorilor europeni ca normele pe care le considera atat de importante sunt respectate. Producatorii europeni de carne de vita incearca sa obtina venituri echitabile de pe piata, sa valorifice intreaga carcasa, insa cum vor putea reusi daca piata este inundata cu portiuni la preturi scazute? In perspective negocierilor comerciale bilaterale, Comisia trebuie sa se asigure ca normele europene de productie sunt respectate, iar modelul european de productie nu este compromis. Este nevoie de mai multa transparenta din partea Comisiei. Solicitam Comisiei sa prezinte o evaluare a impactului negocierilor comerciale dintre UE si SUA asupra sectorului carnii de vita si sa lanseze o consultare publica in acest sens inainte de a continua negocierile.
„Desi pe termen scurt se prevede ca productia europeana de carne de vita va inregistra o usoara crestere, perspectivele pe termen lung nu sunt pozitive in ceea ce priveste productia si consumul. Se estimeaza ca productia si consumul in UE vor scadea cu aproximativ 7% in perioada 2014 - 2023, in comparatie cu media inregistrata in perioada 2010-2012, in timp ce importurile ar trebui sa creasca. Productia europeana nu ar trebui sa fie variabila utilizata pentru ajustarea pietei europene. Aceasta scadere a productiei si consumului este profund ingrijoratoare si ar putea avea grave consecinte sociale si economice in zonele rurale, intrucat sectorul are un rol cheie pentru crestere si ocupare in aceste zone”, a avertizat Chevalier
In contextul cresterii cererii de alimente, este esentiala stimularea productiei de carne de vita in UE. Producatorii europeni de carne de vita care indeplinesc cele mai stricte norme de productie din lume sunt dezavantaj concurential deoarece alte tari nu trebuie sa indeplineasca aceleasi norme si obligatii costisitoare. De exemplu, utilizarea antibioticelor ca factori de crestere este interzisa in UE, dar este permisa in alte parti ale lumii. De asemenea, acolo nu exista aceleasi sisteme de inspectie a carnii la nivelul exploatatiei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Grupul de lucru „carnea de vita si manzat” va continua sa fie vigilent si nu va accepta compromisuri cu privire la controale pentru a garanta consumatorilor europeni ca normele pe care le considera atat de importante sunt respectate. Producatorii europeni de carne de vita incearca sa obtina venituri echitabile de pe piata, sa valorifice intreaga carcasa, insa cum vor putea reusi daca piata este inundata cu portiuni la preturi scazute? In perspective negocierilor comerciale bilaterale, Comisia trebuie sa se asigure ca normele europene de productie sunt respectate, iar modelul european de productie nu este compromis. Este nevoie de mai multa transparenta din partea Comisiei. Solicitam Comisiei sa prezinte o evaluare a impactului negocierilor comerciale dintre UE si SUA asupra sectorului carnii de vita si sa lanseze o consultare publica in acest sens inainte de a continua negocierile.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News