Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Copa-Cogeca solicita Comisiei Europene sa aprobe fara intarziere masurile de blocare a importurilor de citrice din Africa de Sud

copa-cogeca-solicita-comisiei-europene-sa-aprobe-fara-intarziere-masurile-de-blocare-a-importurilor-de-citrice-din-africa-de-sud

Copa-Cogeca solicita Comisiei Europene si statelor membre sa aprobe fara intarziere masurile de blocare a importurilor de citrice din Africa de Sud la reuniunea comitetului fitosanitar permanent pentru a preveni raspandirea bolii petelor negre.


Copa-Cogeca a transmis o scrisoare comisarului european Tonio Borg, solicitandu-i sa adopte masuri de blocare a importurilor de citrice contaminate cu boala petelor negre (Guignardia citricarpa) provenind din Africa de Sud in 2014 si sa respecte recomandarile formulate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) in februarie.
Raportul EFSA a confirmat din nou faptul ca exista un risc sporit ca patogenul Guignardia citricarpa sa intre in UE prin importurile de citrice contaminate provenind din Africa de Sud. Boala provocata de acest patogen nu exista inca in UE, dar se poate raspandi cu usurinta de la fructele importate.
 
„Comisia Europeana a prezentat in luna martie o propunere de intensificare a controalelor asupra importurilor de citrice din Africa de Sud”, a declarat Secretarul General al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen. „Desi acesta este un pas in directia cea buna, trebuie imbunatatit pentru a fi in concordanta cu raportul EFSA”.
 
Acesta a solicitat garantarea faptului ca toate importurile de citrice vor face obiectul unor masuri de control suplimentare si ca importurile de citrice din zonele contaminate cu Guignardia citricarpa vor fi interzise automat din momentul detectarii celui de-al saselea lot contaminat. Masura trebuie sa se aplice tuturor importurilor de citrice, destinate atat pietei produselor proaspete, cat si industriei prelucratoare.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Salutam introducerea masurilor de verificare a fructelor proaspete in cadrul statiilor de ambalare, care s-ar baza pe prelevarea mostrelor, inregistrarea operatorilor si imbunatatirea trasabilitatii loturilor. Aceste propuneri de intensificare a masurilor de control pentru a preveni introducerea in UE a patogenului Guignardia citricarpa sunt in concordanta cu prevederile Directivei 2000/29/CE, avand ca obiectiv protejarea sectorului european al citricelor impotriva contaminarii cu boala petelor negre.
Totusi, numarul ridicat de interceptari in 2013 demonstreaza ca autoritatile competente din Africa de Sud nu sunt in masura sa realizeze controale fitosanitare eficiente. Prin urmare, Copa-Cogeca este foarte preocupata de faptul ca sistemul de control propus va esua din nou. De asemenea, Copa-Cogeca regreta ca fructele destinate prelucrarii, reprezentand 10% din importurile totale, nu intra in sfera de aplicare a masurilor de control suplimentare. De fapt, derogarea ar putea permite introducerea si raspandirea unor organisme nocive in intreaga UE, ceea ce este inacceptabil, dupa cum rezulta din ultimul raport al EFSA.
 
Copa-Cogeca solicita asadar Comisiei Europene si statelor membre sa actioneze imediat pentru a bloca importurile de citrice din Africa de Sud la reuniunea comitetului fitosanitar permanent de saptamana viitoare. Dorim sa se adopte masuri pentru anul 2014, dupa ce importurile au inceput deja din luna martie. Ne-am confruntat cu un risc sporit de contaminare in ultimul sezon, si nu dorim sa se repete situatia anul acesta”, a avertizat Pesonen.
 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016