Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea cactusilor


Originari din cele doua continente americane, cactusii s-au raspandit in celelalte zone ale Terrei dupa descoperirea Americii, mai intai in Europa, adusi de primele expeditii spaniole, si de aici in Africa de Nord, apoi in Asia, ajungand pana in Australia.
Dupa cum se vede ei sunt raspanditi pe un aeral intins, ce cuprinde cele mai diverse forme de relief, de la falezele oceanelor pana la inaltimile muntilor, in deserturi si in padurile tropicale, in pampasuri si pe povarnisurile abrupte ale canioanelor.

Solurile pe care cresc sunt foarte variate: de la nisipuri, grohotisuri sau tuf vulcanic, pana la pamantul fertil din jungla. De asemenea, conditiile climatice sunt diverse. Acesta mare varietate de conditii de mediu a determinat o mare diversificare de forme si caractere, la ora actuala fiind cunoscute peste 4000 de genuri si specii din familia Cactaceae.

Pentru a se adapta la mediu arid, in care traiesc majoritatea cactusilor, plantele si-au dezvoltat capacitatea de a retine o cantitate cat mai mare in tulpina, iar frunzele s-au transformat in tepi, reducand astfel la minimum pierderile de apa prin evaporare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Tulpina a preluat functiile frunzei (de la elaborare a hranei, prin asimilatie clorofiliana, si de respiratie, prin stomate) si a capatat forme sferice sau cilindrice, stiut fiind ca acest tip de forme realizeaza volumul maxim pentru o suprafata data, ceea ce arata inca o data ca natura se autoregleaza pentru a obtine maximum de eficienta cu minimum de efort.

Pentru cultivarea lor, principala conditie este sa se stie ca, in timpul zilelor calsuroase, de primavara pana toamna, trebuie udati moderat, iar in sezonul rece, cand intra in repaus, se uda foarte putin (o data la 2-4 saptamani), deoarece trebuie evitat ca radacinile sa ramana umede mult timp.
In privinta substratului de cultura, trebuie tinut seama ca, in zonele de origine, majoritatea speciilor nu au un sol bogat in materie organica. deci, un substrat pentru cactusi trebuie sa contina putin pamant de gradina (0,5 parti), paamnt de frunze (1 parte), turba (1 parte) si nisip (1 parte).
Se poate adauga si pietris.
La fundul ghiveciului se asterne un strat de nisip sau pietris (mai bine), gros de cca 2 cm, pentru a drena excesul de apa de la udare, peste care se pune substratuld e cultura.
La surpafata se asterne un strat de nisip sau pietris marunt, pentru a impiedica tasarea substratului si a asigura o buna aerisire la nivelul coletului.

Plantele cresc lent si, de aceea, se tin in acelasi ghiveci 1-2 ani, dupa care se transplanteaza in alt ghiveci, cu circa 2 cm mai mare in diametru.

Cu o zi inainte de transplatare, plantele se uda bine. cand se scot din ghiveci, se indeparteaza vechiul substrat cu multa atentie, pentru a vatama cat mai putin radacinile.

Se lucreaza cu manusi de piele groasa sau cu o banda de nisip impaturit de multe ori. Noul substrat trebuie bine umezit, cand se lucreaza cu el. Dupa ce s-a introdus planta in noul ghiveci, pamantul se aseaza cu grija in jurul radacinilor, pentru a umple toate golurilor. Suprafata stratului de pamant trebuie sa fie cu circa 2 cm sub buza ghiveciului, pentru a retine apa de udare.

Se recomanda ca, dupa plantare, ghivecele sa fie trecute la umbra si sa nu se ude cateva zile. Recomandabil ca aceasta lucrare sa se execute primavara-vara. La plantele columnare (inalte), cat sunt tinere, se recomanda folosirea unui tutore (betigas de lemn, vergea metalica), care se implanteaza odata cu trecerea la ghiveci; daca se amana, se pot rani radacinile.

Intretinerea plantelor nu este complicata, daca se tine seama si de cerintele lor pentru lumina.

Astfel, cactusii originari din zonele aride, prevazuti cu numerosi tepi, au nevoie de lumina directa, deci, pot fi scosi vara pe balcon sau pe terasa, in plin soare.

Cei adaptati la conditiile din padurile tropicale sunt mai ierbosi si vor fi tinuti in locurile mai mult sau mai putin umbrite ale balcoanelor sau in zonele fara insolatie directa a incaperilor.

In timpul iernii, ghivecele cu cactusi este bine sa fie tinuti pe o placa groasa, pe calorifer, in fata geamurilor.
In acest caz, plantele se vor uda mai des, 1-2 ori pe saptamana.

Respectand aceste recomandari plantele vor creste sanatoase si robuste si vor inflori abundent.

Ing. Steliana Ichimescu
ICDVPH - Bucuresti
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016