Cultivarea verzei a ajuns o adevarata traditie locala, la Socodor. Majoritatea agricultorilor cultiva acest produs din generatie in generatie. Dinu Petru Ticla, de 31 ani, este unul dintre cei mai mari cultivatori de varza din regiune.
"Ma ocup de asta de mic copil. Este o traditie de zeci de ani. Cultivam varza din tata-n fiu. Anul trecut am cultivat aproape 2,4 ha. Cea mai renumita varza este cea de Socodor", a declarat acesta pentru Observatorul de Arad.
Intr-o perioada in care multi spun ca nu se poate trai din agricultura, Dinu Ticla, dovedeste contrariul. "E rentabil, dar depinde. Acum doi ani mi-am scos banii, dar am avut un beneficiu minim. Pe mine m-au costat lucrarile agricole cam 40 de milioane lei anul trecut."
La aceasta cultura sunt multe lucrari mecanizate, dar o mare parte din munca este facuta manual. Recolta este vanduta in judet si in tara. "Vindem si prin Maramures sau prin alte zone din tara. Majoritatea vand en-gros, nu stau pe piata. Depinde de an. De exemplu, acum doi ani n-a venit nimeni acasa sa intrebe. Acum, cand e mai scump, or venit clientii ca sa castige si ei ceva."
Pentru ca s-a gospodarit bine, Dinu Ticla si-a vandut toata productia anului trecut si a facut bani frumosi. Numai varza murata mai este acum in casa gospodarului... Ne-am interesat care este secretul prepararii verzei murate de Socodor; ne-a raspuns doamna Ticla... "Nu exista nici o tehnica speciala de pus varza la murat, doar marar, sare si apa. Trebuie pus marar in cantitate mare, pentru ca el da gustul specific."
Anul acesta, gospodarul doreste sa cultive peste un hectar de varza. "Cand se duce zapada, se pune samanta in pamant. Soiul de Socodor e samanta productie proprie, nu se cumpara de la Agrosem, nici din Ungaria. De obicei, samanta se seamana la Buna Vestire, asa ne-am obisnuit noi. Se seamana direct in pat rece. Pana in 10 -15 mai trebuie repicata. Pe un hectar intra cam 50 mii fire de varza. Dar asta depinde si de distanta la care se planteaza."
Dupa aceasta operatie ramane sa fie sapata si udata. "Eu mi-am facut sursa de apa in apropiere. Zapada de anul acesta a fost foarte binevenita pentru pamant. Apa este foarte multa acum. Daca te ocupi cum trebuie de agricultura, iese ceva", ne spune, cu zambetul pe buze, Dinu. "Decat sa mergi la serviciu, sa iei 2,5 milioane pe luna, mai bine lucrezi pamantul. Oricat de bun sau rau a fost anul, in paguba nu ramai niciodata. Sunt ani in care iti iese putin, dar sunt ani in care ramai cu bani."
Statul ar trebui, dupa parerea lui Dinu Ticla, sa se implice mai mult in problemele taranilor. Sa nu mai aduca produse din import, iar celor de aici sa li se stabileasca un pret fix. "Sunt o gramada de smecheri care vin si profita de nestiinta taranului. Aici noi producem, dar desfacerea produsului e o adevarata problema. Tiganii acestia, care sunt blamati de toata lumea, pentru omul de rand sunt bineveniti, pentru ca iau toata marfa odata si dau banii imediat producatorului", ne spune Dinu.
"Ma ocup de asta de mic copil. Este o traditie de zeci de ani. Cultivam varza din tata-n fiu. Anul trecut am cultivat aproape 2,4 ha. Cea mai renumita varza este cea de Socodor", a declarat acesta pentru Observatorul de Arad.
Intr-o perioada in care multi spun ca nu se poate trai din agricultura, Dinu Ticla, dovedeste contrariul. "E rentabil, dar depinde. Acum doi ani mi-am scos banii, dar am avut un beneficiu minim. Pe mine m-au costat lucrarile agricole cam 40 de milioane lei anul trecut."
La aceasta cultura sunt multe lucrari mecanizate, dar o mare parte din munca este facuta manual. Recolta este vanduta in judet si in tara. "Vindem si prin Maramures sau prin alte zone din tara. Majoritatea vand en-gros, nu stau pe piata. Depinde de an. De exemplu, acum doi ani n-a venit nimeni acasa sa intrebe. Acum, cand e mai scump, or venit clientii ca sa castige si ei ceva."
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pentru ca s-a gospodarit bine, Dinu Ticla si-a vandut toata productia anului trecut si a facut bani frumosi. Numai varza murata mai este acum in casa gospodarului... Ne-am interesat care este secretul prepararii verzei murate de Socodor; ne-a raspuns doamna Ticla... "Nu exista nici o tehnica speciala de pus varza la murat, doar marar, sare si apa. Trebuie pus marar in cantitate mare, pentru ca el da gustul specific."
Anul acesta, gospodarul doreste sa cultive peste un hectar de varza. "Cand se duce zapada, se pune samanta in pamant. Soiul de Socodor e samanta productie proprie, nu se cumpara de la Agrosem, nici din Ungaria. De obicei, samanta se seamana la Buna Vestire, asa ne-am obisnuit noi. Se seamana direct in pat rece. Pana in 10 -15 mai trebuie repicata. Pe un hectar intra cam 50 mii fire de varza. Dar asta depinde si de distanta la care se planteaza."
Dupa aceasta operatie ramane sa fie sapata si udata. "Eu mi-am facut sursa de apa in apropiere. Zapada de anul acesta a fost foarte binevenita pentru pamant. Apa este foarte multa acum. Daca te ocupi cum trebuie de agricultura, iese ceva", ne spune, cu zambetul pe buze, Dinu. "Decat sa mergi la serviciu, sa iei 2,5 milioane pe luna, mai bine lucrezi pamantul. Oricat de bun sau rau a fost anul, in paguba nu ramai niciodata. Sunt ani in care iti iese putin, dar sunt ani in care ramai cu bani."
Statul ar trebui, dupa parerea lui Dinu Ticla, sa se implice mai mult in problemele taranilor. Sa nu mai aduca produse din import, iar celor de aici sa li se stabileasca un pret fix. "Sunt o gramada de smecheri care vin si profita de nestiinta taranului. Aici noi producem, dar desfacerea produsului e o adevarata problema. Tiganii acestia, care sunt blamati de toata lumea, pentru omul de rand sunt bineveniti, pentru ca iau toata marfa odata si dau banii imediat producatorului", ne spune Dinu.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 3.38 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News