Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cultura morcovului: Semănatul morcovilor se face primăvara între 1-10 martie
Cultura morcovului se practică cel mai mult în câmp descoperit, iar pe suprafeţe mici în adăposturi din plastic şi sere în perioada rece a anului.
Se pretează pentru exploataţii mici şi mijlocii. Rădăcinile de morcov conţin săruri minerale de Fe, Ph, K, Cu, Bo, vitamina B, C, fiind bogate în vitamina A. Ele au proprietăţi terapeutice deosebite: tonic, remineralizant, diuretic, cicatrizant intestinal. Cultura morcovului este prezentă pe întreg teritoriul României, dar zonele favorabile le întâlnim în luncile râurilor în Câmpia de Vest, Câmpia Transilvaniei şi pe terenurile irigate din sudul ţării.
Soiurile recomandate pentru cultivare sunt: Bangor H, Nantes, Nassau H pentru cultura timpurie şi Chentenay, Karlena, Fontana H pentru cultura târzie .
Semănatul se face primăvara între 1-10 martie şi vara între 15-30 iunie, cu o normă de 4-6 Kg/ha sămânţă, la adâncimea de 1,5-2,5 cm în benzi. Semănătura se lucrează cu tăvălugul, pentru a se pune sămânţa în contact cu solul. Încă înainte de răsărire se face o praşilă oarbă printre rânduri sau se lucrează cu grapa stelată. Rândurile se cunosc datorită plantei indicatoare cu care a fost amestecată sămânţa şi care răsare foarte repede.
Lucrările de îngrijire constau din combaterea crustei, afânarea solului, plivitul, răritul, combaterea buruienilor, fertilizarea cu azot, combaterea bolilor şi dăunătorilor. Se fac tratamente contra manei, putregaiului negru şi muştei morcovului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
O lucrare foarte importantă pentru morcov, care se face de obicei în două reprize, este răritul. Primul rărit se execută cam la 3 săptămâni după răsărire în urma lui plantele rămânând distanţate la 6-7 cm pe rând.
Al doilea rărit urmează după alte două trei săptămâni, după care plantele rămân distanţate la 12-14 cm pe rând. Morcovii rezultaţi de la cel de-al doilea rărit pot fi daţi în consum; cei din primul rărit nu pot fi folosiţi, deoarece sunt prea mici.
Răritul se face după o ploaie, pe solul reavăn, pentru a nu deranja plantele care rămân în cultură. Recoltarea se efectuează eşalonat la soiurile timpurii (iunie-iulie) şi într-o singură fază, toamna târziu (septembrie-octombrie), după căderea brumelor la soiurile destinate păstrării şi consumului de iarnă.
În acest caz, lucrarea se face manual sau semimecanizat cu dislocatorul de rădăcini DLR-4 în agregat cu U-650, după care rădăcinile se adună în grămezi, se îndepărtează frunzele, se sortează şi se transportă la depozit.
Producţia de rădăcini variază între 15-20 t/ha la soiurile târzii.
Indicatori tehnico-economici
Cultura morcovului se pretează la mecanizarea tuturor măsurilor agrotehnice, de la pregătirea ternului şi semănat până la recoltare inclusiv, dar pe suprafeţe mici se lucrează manual. În acest sens s-a calculat un consum de forţă de muncă vie de 710 ore-om şi de forţă de muncă mecanizată de 50 ore-om. Cel mai mare consum se constată la adunat, încărcat şi sortat rădăcini.
Indicatori | Unitatea de masura | Valori |
Producţia | kg/ha | 30000 |
Consum de apă pentru irigat | m3/ha | 1330 |
Îngrăşăminte chimice | kg/ha | 40 |
Consum forţă de muncă manuală | Ore-om/ha | 710 |
Consum de forţă de muncă mecanizată | Ore-mecanizator/ha | 50 |
Productivitatea muncii | Ore-om/t | 23,4 |
Lucrările fluxului tehnologic
Denumirea lucrării | tractor | utilaj | Lucrări manuale | Lucrări mecanizate |
Mobilizarea + nivelarea terenului de 2 ori | U-650M | GD-3,2 + NT-2 | 4.40 | |
Încărcat, descărcat, transportat, administrat îngrăşăminte chimice | U-650M | MA-3,5 | 1.00 | 0.50 |
Arătura de baza | U-650M | PP-4-30 | 2.44 | |
Grăparea terenului | U-650M | GD-3,2 | 10.0 | |
Încărcat + descărcat, aplicat îngrăşăminte chimice | U-650M | MA-3,5 | 1.00 | 0.50 |
Pregătirea soluţiei şi erbicidarea de 2 ori | L-445 | EEP-600 | 2.00 | 0.75 |
Deschis rigole de udare | U-650M | M.D.R. | 0.83 | |
Udarea solului în brazde | U-650M | MMS-2,8 | 1.25 | 1.10 |
Semănatul | L-445 | SPC-6 | 1.25 | |
Irigarea de 4 ori | 40.00 | 20.00 | ||
Tratamente fitosanitare | L-445 | MSP3x300 | 1.00 | 1.00 |
Prăsitul mecanic de 3 ori | L-445 | CL-2,8 | 4.75 | |
Prăsitul manual | Manual | 66.0 | ||
Dislocat rădăcini | L-445 | DLR-4 | 2.50 | |
Adunat rădăcini | Manual | 198.00 | ||
Încărcat + transportat rădăcini | U-650M | RBA-2 | 100.00 | 10.00 |
Sortarea rădăcinilor | Manual | 300 | ||
Desfiintarea culturii | U-650M | GD-3,2 | 1.00 | |
TOTAL | 710.25 | 49.99 |
Autori: Prof.univ.ing. Bujor Manescu, Conf.univ.dr. ing. Marcela Stefan
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.23 din 26 voturi
Urmareste-ne pe Google News