Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura morcovului: Semănatul morcovilor se face primăvara între 1-10 martie

cultura-morcovului-semanatul-morcovilor-se-face-primavara-intre-1-10-martie

Cultura morcovului se practică cel mai mult în câmp descoperit, iar pe suprafeţe mici în adăposturi din plastic şi sere în perioada rece a anului.


Se pretează pentru exploataţii mici şi mijlocii. Rădăcinile de morcov conţin săruri minerale de Fe, Ph, K, Cu, Bo, vitamina B, C, fiind bogate în vitamina A. Ele au proprietăţi terapeutice deosebite: tonic, remineralizant, diuretic, cicatrizant intestinal. Cultura morcovului este prezentă pe întreg teritoriul României, dar zonele favorabile le întâlnim în luncile râurilor în Câmpia de Vest, Câmpia Transilvaniei şi pe terenurile irigate din sudul ţării.

Soiurile recomandate pentru cultivare sunt: Bangor H, Nantes, Nassau H pentru cultura timpurie şi Chentenay, Karlena, Fontana H pentru cultura târzie .

Semănatul se face primăvara între 1-10 martie şi vara între 15-30 iunie, cu o normă de 4-6 Kg/ha sămânţă, la adâncimea de 1,5-2,5 cm în benzi. Semănătura se lucrează cu tăvălugul, pentru a se pune sămânţa în contact cu solul. Încă înainte de răsărire se face o praşilă oarbă printre rânduri sau se lucrează cu grapa stelată. Rândurile se cunosc datorită plantei indicatoare cu care a fost amestecată sămânţa şi care răsare foarte repede.

Lucrările de îngrijire constau din combaterea crustei, afânarea solului, plivitul, răritul, combaterea buruienilor, fertilizarea cu azot, combaterea bolilor şi dăunătorilor. Se fac tratamente contra manei, putregaiului negru şi muştei morcovului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


O lucrare foarte importantă pentru morcov, care se face de obicei în două reprize, este răritul. Primul rărit se execută cam la 3 săptămâni după răsărire în urma lui plantele rămânând distanţate la 6-7 cm pe rând.

Al doilea rărit urmează după alte două trei săptămâni, după care plantele rămân distanţate la 12-14 cm pe rând. Morcovii rezultaţi de la cel de-al doilea rărit pot fi daţi în consum; cei din primul rărit nu pot fi folosiţi, deoarece sunt prea mici.

Răritul se face după o ploaie, pe solul reavăn, pentru a nu deranja plantele care rămân în cultură. Recoltarea se efectuează eşalonat la soiurile timpurii (iunie-iulie) şi într-o singură fază, toamna târziu (septembrie-octombrie), după căderea brumelor la soiurile destinate păstrării şi consumului de iarnă.

În acest caz, lucrarea se face manual sau semimecanizat cu dislocatorul de rădăcini DLR-4 în agregat cu U-650, după care rădăcinile se adună în grămezi, se îndepărtează frunzele, se sortează şi se transportă la depozit.

Producţia de rădăcini variază între 15-20 t/ha la soiurile târzii.

Indicatori tehnico-economici

Cultura morcovului se pretează la mecanizarea tuturor măsurilor agrotehnice, de la pregătirea ternului şi semănat până la recoltare inclusiv, dar pe suprafeţe mici se lucrează manual. În acest sens s-a calculat un consum de forţă de muncă vie de 710 ore-om şi de forţă de muncă mecanizată de 50 ore-om. Cel mai mare consum se constată la adunat, încărcat şi sortat rădăcini.

IndicatoriUnitatea de masuraValori
Producţiakg/ha30000
Consum de apă pentru irigatm3/ha1330
Îngrăşăminte chimicekg/ha40
Consum forţă de muncă manualăOre-om/ha710
Consum de forţă de muncă mecanizatăOre-mecanizator/ha50
Productivitatea munciiOre-om/t23,4

Lucrările fluxului tehnologic
Denumirea lucrăriitractor utilajLucrări
manuale
Lucrări mecanizate
Mobilizarea + nivelarea
terenului de 2 ori
U-650M
GD-3,2 +
NT-2
4.40
Încărcat, descărcat,
transportat, administrat
îngrăşăminte chimice
U-650M MA-3,51.00 0.50
Arătura de bazaU-650M
PP-4-30 2.44
Grăparea terenuluiU-650M GD-3,2 10.0
Încărcat + descărcat, aplicat
îngrăşăminte chimice
U-650M MA-3,51.00 0.50
Pregătirea soluţiei şi
erbicidarea de 2 ori
L-445
EEP-600 2.00 0.75
Deschis rigole de udareU-650M M.D.R. 0.83
Udarea solului în brazdeU-650M MMS-2,8
1.251.10
SemănatulL-445 SPC-6 1.25
Irigarea de 4 ori40.00
20.00
Tratamente fitosanitare
L-445 MSP3x300 1.001.00
Prăsitul mecanic de 3 oriL-445 CL-2,8
4.75
Prăsitul manualManual66.0
Dislocat rădăciniL-445 DLR-42.50
Adunat rădăciniManual198.00
Încărcat + transportat rădăciniU-650M RBA-2100.0010.00
Sortarea rădăcinilorManual300
Desfiintarea culturiiU-650M GD-3,21.00
TOTAL710.2549.99

Autori: Prof.univ.ing. Bujor Manescu, Conf.univ.dr. ing. Marcela Stefan

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Urmareste-ne pe Google News
Newsletter gratuit
AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.17 din 24 voturi

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016