Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ing. Vasile Ciorcaş: Cultivarea sorgului furajer
Semănatul sorgului furajer în ogor propriu se poate face după culturi perene, cereale, prăşitoare. Consumul mare de elemente nutritive se consideră că sorgul nu este o bună premergătoare pentru cereale de toamnă. Sorgul se poate semăna pe acelaşi teren timp de 4-5 ani.
Îngrăşămintele. Sorgul reacţionează bine la îngrăşămintele chimice cu azot şi fosfor. Dozele de azot pot fi de până la 80-100 kg/ha substanţă activă în zonele cu precipitaţii mai ridicate şi de 50-60 kg/ha în zonele mai secetoase. Fosforul se administrează în doze de 30-50 kg./ha. substanţă activă pe solurile care au un conţinut în fosfor mobil mai mic de 4-5 mg./100 g sol. Asocierea fosforului la îngrăşarea cu azot este necesară şi pentru diminuarea conţinutului de acid cianhidric din plante.
Sub influenţa îngrăşămintelor chimice, conţinutul de proteină brută din plante creşte cu până la 50%.
Îngrăşămintele cu fosfor se încorporează în sol sub arătura de toamnă iar cele cu azot la pregătirea patului germinativ.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Gunoiul de grajd se administrează la planta premergătoare. Pe solurile acide sunt necesare amendamentele cu calciu.
Pregătirea terenului. Toamna se execută o arătură adâncă, iar primăvara înainte cu 5-7 zile de semănat, se pregăteşte patul germinativ.
Sămânţa şi semănatul. Puritatea minimă a seminţelor admise la semănat este de 90%, iar capacitatea minimă de germinaţie de 70%. Seminţele au M.M.B. de 9-10 g.
Epoca optimă de semănat corespunde cu temperatura solului de 10-12°C, calendaristic după semănatul porumbului, la sfârşitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai.
Distanţa de semănat este de 12,5-25 cm. între rânduri, pentru masă verde şi de 60-70 cm între rânduri, pentru siloz. În primul caz, trebuie să se realizeze o desime de 150-160 plante/mp, iar în cel de-al doilea o desime de 50-60 plante/mp. Norma de sămânţă va fi de 40-45 kg/ha şi respectiv 15-20 kg/ha.
Sorgul se poate cultiva şi în amestec cu leguminoase anuale, îndeosebi cu soia. Pentru masă verde se seamănă 25 kg/ha sorg în amestec cu 35 kg/ha soia. Producţiile de masă verde din aceste amestecuri sunt mai mici, însă producţia de proteină este mai mare, de până la 900 kg/ha.
Lucrările de îngrijire. Imediat după răsărire, în perioada alungirii rădăcinilor, creşterea în înălţime a sorgului este foarte lentă. În această perioadă se poate produce inburuienari culturii de aceea este indicată erbicidarea cu Gesaprim sau Pitezin, în cantitate de 2,5 kg./ha, în soluţie cu 300-400 litri de apă, asemănător cu erbicidarea porumbului. Dacă nu s-a făcut acest procedeu de erbicidare preemergentă şi apar buruieni, se execută un tratament cu 2,4 D, în cantitate de 0,3-0,4 kg/ha, în soluţie cu apă, în perioada de vegetaţie. Culturile semănate la rânduri distanţate se prăşesc mecanic, de câte ori este necesar. Pentru grăbirea otrăvirii este utilă grăparea după recoltare. Irigarea asigură totuşi sporuri de producţie de peste 40%.
Recoltarea şi păstrarea. Recoltarea pentru masă verde începe la faza de burduf a plantelor şi se termină la începutul înfloririi. Recoltarea mai târzie determină obţinerea unor producţii mai mari, însă de calitate mai slabă, nutreţul fiind grosier.
Recoltarea pentru însilozare se execută la formarea boabelor. Însilozarea se face în mod asemănător cu porumbul.
Producţii. La prima recoltare, în faza de burduf, producţia de masă verde este de 20-25 t/ha. şi ajunge la 40-50 t/ha. în faza de înflorire. În cazul administrării unor cantităţi mari de îngrăşăminte chimice, hibridul sorg x iarbă de Sudan poate realiza şi până la 80 t/ha. masă verde. Recolta a doua dă o producţie mică, de până la 20 t/ha masă verde, obţinându-se la interval de 35-40 zile după prima recoltare.
Autor: ing. Vasile CIORCAŞ
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura