Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Culturi distruse dupa interdictia sistemelor antigrindina

culturi-distruse-dupa-interdictia-sistemelor-antigrindina

In urma interdictiei sistemului de antigrindina de a lansa rachete, culturile agricole au intampinat probleme majore cu bucatile de gheata. Peste 300 de hectare au fost distruse din cauza dezactivarii sistemului de antigrindina.


Fermierii ce detin hectare afectate de grindina sunt de parere ca productia din acest an este pierduta, dar si ca acest eveniment va afecta cultura pe termen lung. Printre zonele distruse se numara si cea mai importanta zona viticola din Moldova. In comuna vranceana Tifesti au fost distruse 300 de hectare cultivate cu vita de vie.
 
Fata de alte dati, sistemul de antigrindina care exista si functioneaza in zona nu a mai fost activat. "Nu stim de ce nu s-au tras rachete antigrindina acum, pentru ca alta data se tragea doar la aparitia unui singur norisor. Lucrez 30 de hectare de vie, din care 20 sunt compromise aproape total. Nu am asigurare, pentru ca suprafetele nu sunt compacte. Am informat autoritatile, sper sa primim despagubiri", a spus pentru Adevarul, fermierul Vlad Postolache.
 
Stelian Dumbrava, tehnician al unei firme care administreaza 100 de hectare de vita de vie, este de parere ca productia se va reface greu, pe o perioada de 2 - 3 ani. "Pacat ca este o vita productiva, tanara, era ingrijita foarte bine. A fost un ciclon venit din aer, nu pot sa-mi dau seama cum a putut sa cada doar la noi", a explicat acesta.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Sistemul de antigrindina are drept scop apararea culturilor agicole. In schimb, in situatia de fata autoritatile au incercat sa arunce vina.
 
"Ani la rand, Sistemul Anti-Grindina a functionat si a salvat sute de hectare de la distrugere. Sistemul si-a dovedit eficienta si a fost testat inainte sa fie pus in functiune. In acest context, solicit actorilor politici si decizionali din Vrancea sa nu creeze un conflict intre podgoreni si alti producatori agricoli, prin sustinerea faptului ca sistemul anti-grindina ar produce seceta. Declaratiile hazardate nu-si au rostul si nici logica", a transmis Catalin Toma, presedintele Consiliului Judetean Vrancea.
 
In urma cu doua saptamani, o racheta antigrindina s-a dezintegrat in aer si a cazut in curtea unui vrancean. Asadar, prefectul a cerut anchetarea si stoparea folosirii rachetelor antigrindina pentru verificarea acestora de catre producator, potrivit Adevarul.ro.
 
"Nu numai in spatiul aerian din judetul Vrancea au fost inregistrate interdictii, ci si in judetele Iasi si Prahova, la intervale de timp diferite. Sistemul de protectie antigrindina nu poate fi asemanat cu o umbrela care ne protejeaza permanent.
 
Eficacitatea acestuia este de 75% si este data de limitarile azimuturilor interzise, a radarului meteorologic si a interdictiilor periodice de lansare din cauza navelor care tranziteaza spatiul aerian la acel moment. Fenomenul meteorologic de formare a grindinei ar fi putut fi redus, insa sunt situatii in care trebuie respectate protocoalele", a dseclarat Nicusor Halici.
 
Ulterior, Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor a explicat ca Unitatea Vrancea a intrat in stare de alerta, insa a primit interdictie de tragere de la autoritatea de aviatie civila.
 
"Interdictia de lansare a rachetelor antigrindina a fost valabila in intervalul orar 16,28 – 17,08. Ca urmare a acestei situatii, in zona Panciu-Tifesti, cantitatea de precipitatii care a ajuns la sol a fost de cca 50 l/mp, dar a fost insotita si de grindina, fapt ce a condus la distrugerea unor culturi agricole", potrivit unui comunicat de presa transmis de Sistemul National Antigrindina si de Cercetare a Precipitatiilor.
 
De asemenea, motivul pentru care tragerea nu a fost aprobata nu este precizat. Problema generala invocata de autoritate este siguranta traficului aerian.
 
Cel mai important sistem antigrindina este cel din Vrancea, care cuprinde 12 puncte de lansare in Vrancea si opt in Galati. Prin intermediul acestora sunt protejate peste 150.000 de hectare numai la nivelul judetului.
 
Valoarea pagubelor va fi stabilita de viticultori si autoritati, urmand sa fie posibile compensatii financiare pentru fermierii pagubiti de grindina.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton