Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum a intrat România în războiul culturilor modificate genetic


În aceste zile Guvernul urmează să ia o decizie importantă referitoare la autorizarea culturilor agricole modificate genetic (OMG)."Războaie" există chiar şi la nivel politic pe marginea subiectului, ministrul PDL al Agriculturii, Valeriu Tabără, fiind un susţinător al acestor soiuri, în timp ce reprezentanţii UDMR spun că vor interzicerea OMG-urilor, invocând insuficiente date despre impactul asupra mediului şi sănătăţii umane.
Suprafeţele cu porumb modificat genetic din România sunt răspândite în mai multe judeţe, Ministerul Agriculturii acordând autorizaţii în acest an pentru 822 de hectare de porumb modificat, cultivate în scop comercial. În prezent 22 de ţări din lume cultivă suprafeţe cu OMG.

În timp ce Spania s-a pronunţat în favoarea cultivării OMG-urilor, Franţa şi Germania au ridicat obiecţii, în cadrul reuniunii de luni a miniştrilor Agriculturii de la Bruxelles, în ce priveşte propunerea Comisiei Europene prin care fiecare stat membru UE ar putea decide cultivarea de OMG, după cum notează presa străină. România a susţinut luni propunerea Comisiei, dar Guvernul român urmează să ia o decizie în viitorul apropiat referitor la acest subiect, după cum a declarat pentru gândul secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos.

Acesta a reprezentat ţara noastră la lucrările Consiliului miniştrilor Agri-culturii. "Poziţia României în legătură cu Organismele Modificate Genetic (OMG) va fi stabilită în urma unor discuţii care vor avea loc în Guvern, după ce Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului şi Ministerul Sănătăţii îşi vor prezenta punctele de vedere. Chiar în şedinţa de azi (miercuri-n.red.) este posibil să se discute despre acest subiect, iar o decizie urmând să fie luată în viitorul apropiat", ne-a declarat Barna Tanczos, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Acesta a mai spus că poziţia Ministerului Agriculturii este de a susţine varianta propusă în Consiliul miniştrilor Agriculturii în întrunirea de la Bruxelles, adică decizia autorizării cultivării soiurilor modificate genetic să se ia la nivelul fiecărei ţări. Tanczos a ţinut să adauge că punctul de vedere al UDMR, susţinut şi de ministrul Laszlo Borbely, este însă diferit. "Până când nu vom avea suficiente date despre impactul asupra mediului şi asupra sănătăţii umane, preferăm să interzicem culturile modificate genetic", a mai declarat Barna Tanczos.

Tabără: "deciziile vor fi luate pe baze ştiinţifice"

Recent, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că deciziile privind cultivarea organismelor modificate genetic vor fi luate pe baze ştiinţifice şi după consultarea mai multor autorităţi implicate în acest proces. Afirmaţia a fost făcută după ce 73 de organizaţii neguvernamentale l-au acuzat pe ministru de conflict de interese, cerând demiterea demnitarului. Acestea susţin că actualul ministru ar avea legături contractuale cu Monsanto, "cel mai mare producător de OMG", fapt infirmat de ministrul Tabără.

Citeste mai mult in Gandul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton