Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dâmboviţa: Cercetarea pomicolă de la Voineşti a ajuns la marginea prăpastiei


Staţiunea înregistrează datorii de peste 30 de miliarde de lei vechi, iar patrimoniul este dijmuit din toate părţile. Deşi terenul unităţii este protejat prin lege, suprafeţe importante au intrat în proprietate privată urmare unor hotărâri judecătoreşti.
Staţiunea de Cercetare Pomicolă Voineşti este în pericol de a fi desfiinţată. De la revoluţie încoace, sub presiunea legilor proprietăţii, unitatea a rămas cu 114 hectare dintr-un total de 641. Terenul se află în domeniul public al statului şi, conform legislaţiei, ar fi trebuit să fie protejat. „Au beneficiat de rezultatele cercetării de la Voineşti numeroase ferme pomicole, dar şi producători particulari, obţinându-se aprecierea chiar şi la nivel internaţional. S-au creat aici 28 de soiuri de măr, păr şi prun, începând cu Frumosul de Voineşti şi terminând cu Tuleu Dulce, soi de prun extrem de căutat”, a declarat dr. ing. Gheorghe Petre, directorul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Voineşti. Ca o curiozitate, la Voineşti există colecţia naţională de măr, cu 696 de soiuri provenind din majoritatea zonelor pomicole din lume.

Baza experimentală, dată particularilor
Recent, conducerea Staţiunii Voineşti când s-a trezit cu o hotărâre judecătorească, rămasă definitivă şi irevocabilă, prin puterea căreia s-au emis deja titluri de proprietate pentru 20,41 de hectare. „Terenul pică exact în centrul bazei experimentale nr. 1, unde sunt cultivate parcele cu hibrizi de măr, culturi şi microculturi de concurs, cu elite şi soiuri noi de măr, străine şi autohtone”, spune directorul Gheorghe Petre. De menţionat că Staţiunea Voineşti nu a fost parte în procesul în urma căruia i s-au dijmuit suprafeţele de teren. Mai mult decât atât, Direcţia de Finanţe Publice Dâmboviţa a pus sechestru pe o serie de bunuri ale unităţii, ba chiar şi pe o parte din producţia de mere, în contul datoriilor către stat, care depăşesc 30 de miliarde de lei vechi. „Noi nu am beneficiat, ca alte staţiuni din ţară, de hotărârea de guvern de reorganizare, dată în anul 2004, prin care trebuia să ni se anuleze datoriile, care nu erau atât de mari atunci”, afirmă dr. ing. Gheorghe Petre. Indignat la maximum de situaţia în care a ajuns cercetarea pomicolă de la Voineşti s-a arătat şi ing. Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni. Susţine că, dacă autorităţile ministeriale nu iau măsuri, se va alege praful şi de bazinul pomicol Voineşti. „Avem atâtea soiuri produse la Voineşti şi nimeni nu spune nimic, nimeni nu face nimic. Sunt soiuri valoroase şi le folosim doar noi în zonă. Cei din străinătate ar fi plătit mult pentru ceea ce are Staţiunea Voineşti, dar noi nu suntem în stare nici măcar să păstrăm”, spune Ion Oprea.

Ministerul Agriculturii şi cel al Cercetării se fac că nu văd şi nu aud...

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Directorul Staţiunii, primarul comunei Voineşti şi preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni au înaintat memorii peste memorii către toate autorităţile ministeriale. Până acum, nu s-a întâmplat însă nimic, iar Staţiunea se afundă cu fiecare zi ce trece.

Citeste mai mult in Adevarul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016