Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daniel Constantin: APIA va intra intr-un proces de reorganizare, in urma scandalului subventiilor acordate ilegal

daniel-constantin-apia-va-intra-intr-un-proces-de-reorganizare-in-urma-scandalului-subventiilor-acordate-ilegal

Este precizarea facuta de ministrul Daniel Constantin, care a mai declarat ca mai intai trebuie asteptata o decizie a instantei, referitoare la vinovatia sau nevinovatia celor implicati.


Scandalul de proportii in centrul caruia se afla zilele acestea persoane cu functii de conducere din cadrul APIA, printre care si directorul general Dorel Gheorghe Benu, care a si ajuns in arest pentru 24 de ore, nu l-a putut lasa fara o reactie pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, agentia desfasuransu-si activitatea in subordinea ministerului pe care-l coordoneaza.
 
In primul rand, Daniel Constantin si-a exprimat regretul ca imaginea agentiei a fost patata in urma acestui scandal, in conditiile in care APIA a fost fruntasa anul trecut in atragerea de fonduri europene, fiind institutia care i-a ajutat cel mai mult pe fermieri.
 
„Este pacat pentru ca este agentia care a ajutat cel mai mult fermierii anul trecut, dar si in primavara. Este prima data din 2007 cand reusim sa platim la timp in agricultura. Imi pare rau si pentru cei 5.000 de angajati de la APIA pentru ca institutia a atras anul trecut si anul acesta cele mai multe fonduri europene dintre toate institutiile din Romania, aproape 1,5 miliarde de euro numai in 2013, si din pacate are acum astfel de probleme de imagine. Eu fac un apel la toti cei care lucreaza la centrele judetene ale APIA sa fie foarte atenti in gestionarea fondurilor europene. Ele trebuie gestionate cu atentiei fara niciun fel de scapare” a declarat ministrul referindu-se la prejudiciul de imagine creat de scandalul fara precedent.
 
Referindu-se la masurile ce vor fi luate dupa ce insusi direcorul general al agentiei a fost implicat in acest scandal si chiar a fost retinut de procurorii de la DNA, Daniel Constantin a declarat ca APIA va intra intr-un proces de reorganizare, proces ce nu trebuie insa grabit, urmand a fi demarat dupa ce instanta se va pronunta in privinta vinovatiei celor acuzati, pana atunci fiind normal sa se aplice prezumtia de nevinovatie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
„Cu siguranta, la APIA va fi un proces de reorganizare. Vom vedea in ce masura vom reorganiza si ce se va intampla, dar pana cand nu vom avea o decizie a instantei nu putem decide intr-un sens sau altul. Important este sa vedem care sunt fraudele acolo, daca ele exista si sa vedem ce hotarasc judecatorii. Eu nu as vrea sa cred ca totusi cei din conducerea centrala a APIA au fost implicati intr-o retea. Nu as vrea sa cred ca la varf exista cineva care sa protejeze cea mai mica frauda in gestionarea fondurilor europene. Pana cand nu se va lua o decizie, functioneaza prezumtia de nevinovatie”, a precizat Daniel Constantin.
 
In ceea ce priveste sumele fraudate la Suceava, care au ajuns la biserici, manastiri si alte persoane care nu desfasurau activitati agricole, ministrul spune ca reprezinta un procent infim din totalul sumelor atrase de APIA anul trecut, fiind vorba de un procent de doar 0,0003 la suta.
 
Totodata, Daniel Constantin a precizat ca aflase la randul sau de unele nereguli existente la nivelul APIA Suceava, motiv pentru care dispusese Corpului de Control un audit intern chiar cu doua zile inainte de perchezitiile efectuate de DNA, insa nu banuia ca ar putea fi vorba de o retea cu asemenea ramificatii, pana la nivelul conducerii centrale a agentiei.
 
„Stiam de situatia de la Suceava. Era un control intern care s-a desfasurat in urma cu cateva zile acolo si unul de la APIA centrala, dar probabil ca nu a fost pe masura procurorilor. Cu doua zile inainte declansasem si eu un control pe aceasta speta, dar si pe alte spete de la Corpul de Control al ministerului. Era o suspiciune pentru anumiti functionari de la Suceava, dar de aici si pana la o retea si ceea ce se spune in momentul de fata, e cale lunga. Eu nu am astfel de informatii. Eu am declarat un control in baza unor informatii pe care le-am primit din mai multe judete, pe spete similare, dar sunt suspiciuni si nimic altceva”, mai dpune ministrul.
 
Intre timp Gheorghe Dorel Benu, directorul generalal APIA, retinut miercuri pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de foloase necuvenite in forma continuata si favorizarea faptuitorului, a fost pus in libertate aseara dupa ce a expirat ordonanta de retinere pentru 24 de ore, insa judecatorii urmeaza sa hotarasca in cursul zilei de azi daca acesta va ajunge sau nu in arest, asa cum cer procurorii DNA. Dorel Gheorghe Benu a refuzat sa faca prea multe declaratii, sustinand doar ca nu este implicat in frauda cu subventii acordate ilegal.
 
De asemenea, au fost pusi in libertate la expirarea ordonantei de retinere si ceilalti trei suspecti retinuti, mai precis Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava, Ioan Piticari, consilier judetean, si medicul veterinar Neculai Toma.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016