Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Daunatori la cereale: Musca suedeza - Oscinela frit
In conditiile din tara noastra, musca suedeza are doua generatii: de primavara si de vara. Generatia de primavara produce daune in culturile cerealiere de primavara (grau, orz, ovaz). Larvele generatiei de vara se dezvolta la baza tulpinii, deasupra ultimului nod, sau chiar in inflorescenta, asa cum este cazul la ovaz
In conditiile din tara noastra, musca suedeza are doua generatii: de primavara si de vara. Generatia de primavara produce daune in culturile cerealiere de primavara (grau, orz, ovaz). Larvele generatiei de vara se dezvolta la baza tulpinii, deasupra ultimului nod, sau chiar in inflorescenta, asa cum este cazul la ovaz.
Atacul produce simptome caracteristice - paiul se usuca, frunzele ramanand verzi si viabile. Daca smulgem paiul unei plante atacate observam tesutul necrozat, la nivelul punctului de rupere, si de cele mai multe ori gasim larva sau pupa.
Cele mai mari pagube se inregistreaza in cazul atacului larvelor generatiei hibernante, la culturile de grau si orz de toamna. Ca simptome caracteristice sunt frunzele inegale, rasucite, vestede si deformate, in mezofilul carora se vede urma lasata de larve, sub forma unor perforari dispuse transversal.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Biologia speciei
In conditiile de clima din Romania, musca suedeza are 2-3 generatii pe an. Hiberneaza pana la sfarsitul lunii aprilie, in stadiu de larva sau pupa. Activitatea adultilor este sporita de temperaturile ridicate si de seceta, pe vreme ploioasa acestia se retrag la adapostul plantelor.
Adultii isi depun ouale la baza plantei, sub teaca primei frunze, alegand plantele tinere cu 2-3 frunze. Dupa 4-5 zile apar larvele care se localizeaza in centrul tulpinii, in zona mugurelui de crestere. Stadiul de larva dureaza 20 de zile, dupa care impupeaza, aceasta fiind incheierea ciclului biologic al primei generatiei a mustei suedeze - generatia de primavara.
Generatia de vara, cea de a doua, evolueaza incepand din luna iunie, pana la sfarsitul lunii septembrie. Ouale depuse de adultii acestei generatie dau nastere larvelor generatiei hibernante, despre care am amintit mai sus.
Prevenire
In tara noastra, musca suedeza poate da nastere unor atacuri masive, care sa calamiteze regiuni intregi, asa cum s-a intamplat in 2003. Musca suedeza intrase pe teritoriul Romaniei in toamna lui 2002, dar autoritatile ignorasera avertismentele. Lipsa tratamentelor si informarilor la producatorii agricoli au condus la distrugerea unei bune parti din culturile de grau si orz.
"Senatorul democrat Auel Pana s-a aratat ingrijorat si de faptul ca in tara noastra a patruns din nou musca suedeza, o insecta devastatoare pentru culturile de paioase. Pana a reprosat Ministerului Agriculturii faptul ca, desi avea cunostinta despre iminenta aparitiei acestui daunator, nu a luat nici o masura pentru a o preveni" - Ziua, 07 aprilie 2003
Documente ataşate:
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura