Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De ce se scumpeşte mâncarea. Cum scot profituri grase băieţii flămânzi
Industria alimentară recunoaşte cu jumătate de gură că "mai există şi majorări". "Vinovaţii" ar fi însă "băieţii flămânzi" din industrie, respectiv intermediarii dintre producători, procesatori şi marile reţele comerciale şi evazioniştii
În primele nouă luni din 2010 mâncarea s-a scumpit, în medie, cu 6,25%, în ciuda faptului că un consum mai mic, datorat scăderilor salariale şi şomajului, ar fi trebuit să ducă la scăderea preţurilor la raft. Întrebaţi de gândul cine a scumpit mâncarea şi de ce, reprezentanţii industriei alimentare, fie că este vorba despre producători, procesatori sau marile reţele comerciale, susţin că nu ei, sau, dacă au efectuat totuşi majorări, se "apără" spunând că şi ei trebuie să dea mai mult, pe materia primă, pe energie electrică, gaze sau pe transport.
În septembrie cartofii s-au scumpit cu 7,42% faţă de august, în timp ce preţul uleiului a crescut şi el cu 4,66%, iar legumele s-au vând la preţuri cu 3,6% mai mari faţă de luna precedentă. Sectorul alimentar susţine că principalii vinovaţi sunt "băieţii flămânzi" din industria mâncării, care cumpără ieftin de la producători sau procesatori şi vând mai scump procesatorilor, respectiv marilor lanţuri comerciale.
"Părerea mea este că toţi sunt de vină (pentru scumpiri, n.r.), într-un fel sau altul. Şi producătorii, şi procesatorii şi reţelele de magazine şi cei care vând în piaţă. Să nu uităm însă de intermediari, de cei care cumpără de la producători, eventual fără chitanţă, adaugă o marjă de profit şi vând procesatorilor. O mare parte din vină o poartă aceşti «băieţi flămânzi», care se ocupă doar cu intermedierea şi evaziunea", a declarat pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Tabără modifică revenirea: n-ar trebui să mai fie scumpiri
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, spune însă că "vinovaţii" sunt cei care conduc marile reţele comerciale, care cresc preţul la raft. "S-a spus că din cauza producătorilor agricoli se scumpesc produsele. Vreau să lămuresc că nu din cauza lor cresc preţurile la alimente. Problemele sunt în marile lanţuri de magazine, unde există adaosurile comerciale, care se reflectă în preţuri", a declarat ministrul într-o emisiune TV. În ceea ce priveşte estimarea lui privind scumpirea mâncării în perioada următoare, aceasta a scăzut de la "8-10%", după cum a declarat săptămâna trecută, la 7%, cu scuze "pentru exagerări", conform declaraţiei de sâmbătă, pentru ca luni să nu se mai pună problema majorărilor.
"Cred că acum nu se justifică creşterea preţurilor la produsele agroalimentare. O spun cu toată tăria. Mai mult, la preţurile de până acum ar trebui să se facă o reajustare, pentru că sunt multe adaosuri comerciale", a declarat Tabără luni.
Citeste mai mult in Gandul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura