Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce se scumpeşte mâncarea. Cum scot profituri grase băieţii flămânzi


Industria alimentară recunoaşte cu jumătate de gură că "mai există şi majorări". "Vinovaţii" ar fi însă "băieţii flămânzi" din industrie, respectiv intermediarii dintre producători, procesatori şi marile reţele comerciale şi evazioniştii
În primele nouă luni din 2010 mâncarea s-a scumpit, în medie, cu 6,25%, în ciuda faptului că un consum mai mic, datorat scăderilor salariale şi şomajului, ar fi trebuit să ducă la scăderea preţurilor la raft. Întrebaţi de gândul cine a scumpit mâncarea şi de ce, reprezentanţii industriei alimentare, fie că este vorba despre producători, procesatori sau marile reţele comerciale, susţin că nu ei, sau, dacă au efectuat totuşi majorări, se "apără" spunând că şi ei trebuie să dea mai mult, pe materia primă, pe energie electrică, gaze sau pe transport.

În septembrie cartofii s-au scumpit cu 7,42% faţă de august, în timp ce preţul uleiului a crescut şi el cu 4,66%, iar legumele s-au vând la preţuri cu 3,6% mai mari faţă de luna precedentă. Sectorul alimentar susţine că principalii vinovaţi sunt "băieţii flămânzi" din industria mâncării, care cumpără ieftin de la producători sau procesatori şi vând mai scump procesatorilor, respectiv marilor lanţuri comerciale.

"Părerea mea este că toţi sunt de vină (pentru scumpiri, n.r.), într-un fel sau altul. Şi producătorii, şi procesatorii şi reţelele de magazine şi cei care vând în piaţă. Să nu uităm însă de intermediari, de cei care cumpără de la producători, eventual fără chitanţă, adaugă o marjă de profit şi vând procesatorilor. O mare parte din vină o poartă aceşti «băieţi flămânzi», care se ocupă doar cu intermedierea şi evaziunea", a declarat pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon


Ciuperci Champignon - O afacere de milioane Milioanele TALE Ciupercile champignon Agaricus sunt cultivate inca din secolul XVII Cercetarile si experimentele au demonstrat eficienta culturii de Agaricus precum si calitatile culinare deosebite ale acestei ciuperci In prezent cultura ciupercilor champignon se extinde tot mai mult...

Oferta Speciala
valabila 48h

Tabără modifică revenirea: n-ar trebui să mai fie scumpiri

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, spune însă că "vinovaţii" sunt cei care conduc marile reţele comerciale, care cresc preţul la raft. "S-a spus că din cauza producătorilor agricoli se scumpesc produsele. Vreau să lămuresc că nu din cauza lor cresc preţurile la alimente. Problemele sunt în marile lanţuri de magazine, unde există adaosurile comerciale, care se reflectă în preţuri", a declarat ministrul într-o emisiune TV. În ceea ce priveşte estimarea lui privind scumpirea mâncării în perioada următoare, aceasta a scăzut de la "8-10%", după cum a declarat săptămâna trecută, la 7%, cu scuze "pentru exagerări", conform declaraţiei de sâmbătă, pentru ca luni să nu se mai pună problema majorărilor.

"Cred că acum nu se justifică creşterea preţurilor la produsele agroalimentare. O spun cu toată tăria. Mai mult, la preţurile de până acum ar trebui să se facă o reajustare, pentru că sunt multe adaosuri comerciale", a declarat Tabără luni.

Citeste mai mult in Gandul

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Idei de afaceri pentru 2021: 7 exemple insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Idei de afaceri pentru 2021: 7 exemple insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Un grup de frunze in forma circulara in apropierea solului. ...

Inflorescenta in care pedunculii fiecarei flori pornesc din acelasi nod al tulpinii si se ridica pan ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Idei de afaceri pentru 2021: 7 exemple insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Idei de afaceri pentru 2021: 7 exemple insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016