Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Destinatii de calatorie: Muzeul lui Oneata, ultimul haiduc din Muntii Bihorului, poate fi vizitat gratis


Colecţia familiei Flutur din Chişcău conţine un număr impresionant de obiecte care i-au aparţinut ultimului haiduc din Munţii Bihorului. Soţii Aurel şi Lucreţia Flutur au amenajat un muzeu etnografic în gospodăria situată la 20 de kilometri de Beiuş.

Aurel Flutur a început să colecţioneze obiecte vechi încă din tinereţe. „Am văzut cum modernismul venea ca un tăvălug peste sate.

Ţăranii îşi lăsau cioarecii (pantalonii n.r.) de lână şi mergeau la biserică în şalopete”, povesteşte muzeograful. A reuşit să strângă peste 2.500 de obiecte. „La început am colecţionat lucrurile din familie, pe urmă am început să adun împreună cu soţia mea şi cu copiii. Umblam în zilele de sărbătoare prin sate după obiecte, lumea zicea că suntem bolunzi”, povesteşte ardeleanul.

Casa şi curtea din Chişcău şi-a le-a transformat încet în muzeu. Toate obiectele sunt aranjate cu grijă. Locuinţa a fost amenajată după modeul caselor tărăneşti de odinioară, cu ştergare pe pereţi şi lucruri făcute de mână. „Iubim lucrurile astea ca pe ochii din cap, de ele nu ne despărţim. Tot ce-am făcut aici am făcut din dragoste, nu să facem bani”, spune Lucreţia Flutur.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Orice turist care doreşte să viziteze muzeul o poate face gratuit. Pentru că nu-şi permit să stea tot timpul de pază la obiecte, soţii Flutur şi-au instalat peste tot camere de luat vederi, ca ei să-şi poată vedea de lucru atunci când au vizitatori.

Turiştii pot găsi la muzeu de la cuptoare din lut pentru pâine, la război de ţesut, atelier de rotar şi de cizmar sau şcoala de altădată. Nu lipsesc obiectele de uz gospodăresc, moara pentru păsat sau râşniţa pentru porumb.

Fiecare lucru din ograda familiei Flutur are povestea lui. Un exemplu este colecţia care a aparţinut ultimului haiduc din Munţii Bihorului, Oneaţa, care făcea schimb de mărfuri cu celebrul Lică Sămădăul, personajul lui Slavici din „Moara cu noroc”.

„Oneaţa a fost condamnat la închisoare, alături de câţiva ortaci care făceau legătura între Lică Sămădăul şi haiducii din partea Ardealului”, povesteşte Aurel Flutur. Pe timpul detenţiei, haiducul a început să lucreze diferite obiecte în lemn, pe care le trimitea acasă şi la biserica din sat. Aproape toate aceste obiecte sunt expuse acum în muzeul din Chişcău. Un almar, un candelabru pentru biserică, o ladă de valori, oglinzile în care îşi rădea barba sau lada în care trimitea obiectele din închisoare.

Citeste mai mult in Adevarul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016