Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dezastru la Staţiunea Pomicolă din Fălticeni
Dacă în 1989, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni se lucrau 870 de hectare cu pomi fructiferi şi erau peste 100 de angajaţi, acum, instituţia are 131 de hectare în administrare şi 30 de angajaţi. În urmă cu două săptămâni, finanţele au decis să scoată la vânzare o fermă de animale aflată în proprietatea Staţiunii de Cercetări şi Producţie Pomicolă Fălticeni, instituţie care în momentul de faţă înregistrează datorii la bugetul de stat de aproape 19 milioane de lei.
Potrivit anunţului de vânzare, Finanţele scot la mezat ferma „Vişina”, valoarea totală a bunurilor scoase la licitaţie fiind de circa 404.000 de lei. Printre bunurile Pomicola Fălticeni scoase la vânzare se află o microfermă de porci şi oi, cu o valoare de 155.334 de lei, precum şi trei clădiri, una pentru birouri, şi două pentru adăposturi de animale.
Directorul Staţiunii, Gheorghe Iacobuţă, cercetător ştiinţific gradul II, angajat la staţiune din 1986, a preluat conducerea la 1 ianuarie 2010, după pensionarea fostului şef, Gheorghe Lazăr. „Avem datorii enorme. Nu cred că este zi lăsată de la Dumnezeu să nu fiu sunat de organele statului ori de furnizori, care îmi cer datoriile, însă mărturisesc că acum ne este imposibil să le returnăm”, susţine directorul staţiunii.
„Sunt în situaţia penibilă şi greoaie de a nu putea face nici tratamentele, sunt în imposibilitatea de a achiziţiona fungicide. În acest an am realizat patru tratamente în livadă, în condiţiile în care ar fi trebuit să fac 12-14 până acum”, a mărturisit Gheorghe Iacobuţă.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
La staţiune mai lucrează 30 de oameni, care, deşi au salarii modice, nu mai pot fi plătiţi la timp. Există mari restanţe salariale din 2009, unii, de exemplu, nu au luat banii pe patru luni, iar în ultimele două luni personalul nu a mai luat nici un leu.
„Anul trecut, pentru că aveam nevoie urgentă de bani, am vândut o cantitate mare de mere la o fabrică de suc cu modica sumă de 9 bani pe kilogram. Mai vindem mere şi direct de la depozitul nostru, cu până la un leu pe cele de calitatea I, şi cu 25-40 de bani cele de calitatea a doua. Astea sunt preţurile, mai mult nu puteam obţine. Numai anul trecut, la producţia de mere pierderile au fost de 6 miliarde de lei vechi”, a precizat directorul Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni. Aşadar, cel puţin anul trecut, staţiunea a scos pe piaţă un produs ce nu a adus decât o mare pierdere.
Staţiunea de Cercetări şi Producţie Pomicolă Fălticeni se numără printre firmele dintre judeţul Suceava care înregistrează cele mai mari datorii la bugetul de stat. Din totalul de 190 de miliarde de lei vechi, cât reprezintă datoriile totale pe care Finanţele trebuie să le recupereze, cea mai mare sumă, de aproape 150 de miliarde de lei vechi au fost stabilite în urma unui control din anul 2008 şi reprezintă contravaloarea accizelor, taxei pe valoarea adăugată şi a penalităţilor la stocul de distilat de mere pe care Pomicola îl avea la momentul respectiv.
Descarcă raportul de activitate al SCDP Fălticeni pentru 2004-2006
În urmă cu zece ani...
În anul 1999, SCDP Fălticeni era lider pe ţară în privinţa producţiei de mere. SCDP obţinea, atunci, 6.000 de tone de mere pe cele 500 de hectare pe care le avea în proprietate la acea vreme.
Redăm mai jos un articol publicat în octombrie 1999, în Ziarul de Iaşi.
Anul acesta, Statiunea de Cercetari si Productie Pomicola Falticeni se poate lauda cu una dintre cele mai mari productii de mere atit la nivel judetean cit si national. In momentul de fata peste 80 la suta din recolta toamnei '99 se afla depozitata, ceea ce inseamna 5.000 de tone din cele 6.000 prognozate a se culege de pe cele 500 de hectare. Campania ar trebui sa fie finalizata in saptamina in curs.
Potrivit directorului Gheorghe Lazar, productia la nivel de tara este redusa si din cauza masurilor de distrugere a livezilor prin retrocedarea terenurilor. De asemenea, asupra productiei de mere au avut efect negativ si conditiile meteorologice.
Managerul Lazar a evidentiat greutatile intimpinate in aceasta toamna, care se extind si la pregatirile specifice perioadei de iarna. "Am avut in continuare greutati in aprovizionarea cu motorina. Cu toate ca statiunea are specific agricol de stat, nu beneficiem de reduceri de pret la combustibili si de cupoanele agricole cu care se lauda ministrul de resort. In aceste conditii, la inceputul campaniei am fost nevoiti sa stam timp de doua saptamini cu productia in livada", a precizat Gheorghe Lazar. El a mai aratat ca, la fel ca in anii anteriori, peste jumatate din productie este data de soiul Jonathan si de soiurile Golden si Radaseni.
Forta de munca a fost asigurata de culegatori din Republica Moldova. In acest sens, SCPP Falticeni a incheiat un contract cu o scoala din Ungheni si cu o echipa
de zilieri, in total 500 de persoane. In afara platii "onorabile", Statiunea a asigurat culegatorilor hrana si cazarea. Elevii moldoveni ne-au declarat ca din cistig isi vor cumpara rechizite, haine si carti in limba romana.
Directorul Gheorghe Lazar a atins si aspecte ce privesc latura infractionala a acestei perioade. Sustragerile s-au inmultit in acest an, in 10 cazuri politia locala instrumentind dosare penale.
SCPP Falticeni are in dotare si o distilerie, unde se afla deja la fermentat merele de categoria a treia. Producatorul este dispus sa achizitioneze mere de la particulari in contrapartida cu distilarea. Desi la un moment dat exista cerere din strainatate pentru rachiul de mere Goldfruct, statiunea s-a limitat la comercializarea bauturii la intern.
Gheorghe Lazar a incheiat discutia atragind atentia autoritatilor judetene asupra efectelor negative ale retrocedarii terenurilor pomicole.
El a dat ca exemplu livada de 227 de hectare de la Bunesti, acum in paragina.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News