Exclusiv
Publicat in: Stiri
Criza financiară globală se va manifesta în România prin reducerea ritmului de dezvoltare al IMM şi prin creşterea numărului de falimente, a declarat Liviu Rogojinaru. Potrivit vicepreşedintelui CNIPMMR, primele efecte ale crizei economice s-au manifestat în România printr-o reevaluare a proiectelor de investiţii ale companiilor.
Majoritatea IMM estimează că în perioada următoare vor stopa investiţiile majore în proiecte de dezvoltare pentru a evita riscurile produse de condiţiile nefavorabile de creditare şi de volatilitatea monedei naţionale. În plus, întreprinzătorii consideră că instabilitatea financiară din acest moment îşi va face simţite efectele abia în anul 2009, când multe companii mici şi mijlocii vor avea probleme de supravieţuire. Cele mai expuse riscului sunt start-up-urile care, având un rulaj foarte mic, nu deţin resursele necesare pentru a trece printr-o perioadă de recesiune. În lipsa unui plan economic radical, România nu va reuşi să îndeplinească predicţiile de dezvoltare economică pentru 2008 şi va mări decalajul economic faţă de ţările din Uniunea Europeană.

''Nu ne mai putem ascunde după declaraţii false ca până acum şi să negăm vehement că efectele crizei globale în România ar putea fi dezastruoase. Această criză a venit deja la noi şi, mai mult decât atât, se pare că s-a instalat foarte bine aici şi nu ne va părăsi prea curând, iar când o va face, va lăsa în urmă numai falimente, şomeri şi săracie. Au început deja să scadă comenzile, iar de aici rezultă, să sperăm noi că doar o încetinire a activităţii comerciale în România şi nu un blocaj total care ar paraliza practic industria românească'', a declarat pentru Curierul Naţional Liviu Rogojinaru, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

În plus, Liviu Rogojinaru ne-a mai spus că nu vrea lucruri măreţe de la noul Guvern, ''deoarece ar fi numai vorbe aruncate în vânt doar pentru a-i mai linişti pe întreprinzători'', ci doreşte ca ''Executivul să-şi onoreze măcar promisiunile făcute în campania electorală şi să acorde o mai mare atenţie IMM din România''.
''Aşa cum şi în alte ţări Guvernele au intervenit pentru a sprijini mai mult IMM, şi la noi statul ar trebui să intervină şi să ceară băncilor atât reluarea creditării către IMM, cât şi relaxarea acestora şi micşorarea dobânzilor. Acest lucru i-ar ajuta foarte mult pe întreprinzătorii români de a trece mai uşor peste criza financiară'', a explicat vicepreşedintele CNIPMMR.

Mai mult decât atât, Rogojinaru a solicitat noului Guvern să reia cât mai repede Dialogul Social dintre IMM şi autorităţile locale, care este oarecum blocat în acest moment. ''Sunt regiuni unde relaţia dintre IMM şi autorităţile locale din zonă este una amiabilă, unde se întâlnesc şi iau decizii spre o mai bună funcţionare a IMM din zona respectivă şi sunt regiuni unde comunicarea dintre reprezentanţii IMM şi autorităţi lipseşte cu desăvârşire'', a subliniat Liviu Rogojinaru.

Fondurile structurale nu ajung până în nord-estul României
Asociaţia Patronală a IMM din regiunea Nord-Est se confruntă şi ea cu instabilitatea sistemului financiar-bancar, mai ales că o mare parte dintre cei au solicitat un ajutor de la bănci au fost nevoiţi să facă faţă înăspririi condiţiilor de creditare, precum şi majorării dobânzii. ''Din cauza înăspririi condiţiilor de creditare au fost blocate o serie de activităţi şi asistăm astfel la reacţii în lanţ. De exemplu, cei din construcţii şi-au sistat multe proiecte, astfel că au avut de suferit şi cei care aprovizionau cu materiale de construcţii şi implicit forţa de muncă, fiind foarte multe disponibilizări în ultima perioadă şi care probabil că vor continua şi anul următor'', ne-a declarat Neculai Viţelaru, preşedintele Asociaţiei Patronale a IMM din regiunea Nord-Est. În aceste condiţii, potrivit lui Viţelaru, trebuie regândită politica IMM şi acordată o mare atenţie absorbţiei fondurilor structurale, pentru că acestea pot fi un balon de oxigen pentru economia românească.

''Nu trebuie să treacă pe lângă noi fondurile de care beneficiem de la Uniunea Europeană, mai ales că acestea ne pot ajuta să ieşim cu bine din criză, acestea pot fi balonul de oxigen de care avem nevoie. Cu toate acestea, IMM au nevoie de un ajutor real şi din partea statului român, pentru că altfel vom pierde şi banii aceştia'', a subliniat Viţelaru.

În plus, acesta a atras atenţia asupra inabilităţii Ministerului IMM în lansarea programelor de finanţare. '' Nu înţeleg de ce ţin banii blocaţi, pentru că acest fapt duce la pierderea multor oportunităţii. Guvernul a făcut promisiuni de lansare a unor programe de finanţare în ianuarie, însă acestea au fost finalizate abia la sfârşitul lunii iunie. De exemplu participarea la târguri şi expoziţii este o problemă pe care o întâmpină IMM în condiţiile în care banii de la Guvern vin târziu. Guvernanţii ar trebui să afle că târgurile internaţionale nu sunt numai în partea a doua a anului, ci se desfăşoară începând cu luna ianuarie şi deci avem nevoie de bani la timp'', a mai spus Viţelaru.

Citeste mai mult in Curierul National

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016