Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Directorul FMI: preturile alimentelor cresc, cu efecte devastatoare asupra tarilor sarace


Directorul Executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn a declarat marti, la Singapore, ca economia mondiala este amenintata de probleme grave care ar putea cauza un protectionism economic si chiar razboaie interne in unele tari, informeaza Mediafax.
Cresterea preturilor la alimente si carburanti are deja efecte severe in unele tari si se numara printre factorii din spatele protestelor masive impotriva puterii politice din Egipt si Tunisia.

"Pe masura ce tensiunile dintre tari cresc, am putea vedea protectionism comercial si financiar.

Iar pe masura ce tensiunile din interiorul tarilor devin tot mai incordate, ne-am putea confrunta cu instabilitate sociala si politica, chiar cu razboaie interne", avertizeaza seful FMI.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

El a identificat doua "dezechilibre periculoase" care ar putea conduce la urmatoarea criza globala.

Primul dintre acestea este relansarea economica neuniforma de la o tara la alta: economiile emergente cresc mult mai abrupt decat cele dezvoltate si s-ar putea supraincalzi.

Cel de-al doilea factor este reprezentat de tensiunile sociale din unele tari, cauzate de somajul ridicat si de diferentele tot mai mari de venituri intre caste.

In urmatorul deceniu, 400 milioane de tineri se vor alatura fortei globale de munca, creand o provocare grea pentru guverne, a adaugat Strauss-Kahn.

"Ne confruntam cu posibilitatea unei generatii pierdute de tineri, care ar putea fi condamnati sa sufere toata viata din cauza somajului si conditiilor sociale.

Crearea de locuri de munca trebuie sa fie o prioritate nu numai in tarile dezvoltate, ci si in cele sarace", a afirmat seful FMI.

Strauss-Kahn a vorbit si despre dezechilibrele comerciale care au contribuit la declansarea crizei economice mondiale.

"Tiparul anterior crizei al dezechilibrelor globale reapare. Cresterea din economiile cu deficite externe mari, precum Statele Unite, este in continuare alimentata in principal de cererea interna.

In acelasi timp, cresterea din economiile cu excedente comerciale ridicate, precum China si Germania, este inca generata de exporturi", a aratat el.

Directorul FMI a spus ca institutia de la Washington estimeaza o crestere economica de 2,5% pentru economiile avansate in acest an, trasa in jos de somaj si datoriile ridicate ale populatiei, care afecteaza cererea interna.

Pe de alta parte, pietele emergente vor creste cu 6,5%, iar economiile in dezvoltare din Asia, practic intregul continent cu exceptia Japoniei, se vor extinde cu 8,5%.

Strauss-Kahn a adaugat ca "diferentele globale de crestere" fac presiuni asupra relansarii economice si in alte moduri, respectiv majorarea rapida a preturilor energiei, care reflecta cererea tot mai mare din tarile emergente.

"Si preturile alimentelor cresc, cu efecte devastatoare asupra tarilor sarace, desi aici principalul motiv il reprezinta socurile de oferta.

Combinate, aceste cresteri de preturi incep sa se faca simtite in inflatie", a avertizat oficialul. Natiunile Unite au anuntat in luna ianuarie ca preturile la alimente au atins in decembrie noi maxime record, depasind nivelurile din 2008, an marcat de revolte in tari precum Egipt, Camerun sau Haiti.

Strauss-Kahn a mai declarat ca ajustarea ratelor de schimb valutar are un rol important de jucat in solutionarea dezechilibrelor economice globale, iar guvernele ar trebui sa reziste impulsului de a lua astfel de masuri.

"Daca o tara de abtine de la astfel de ajustari, masurile de acest gen vor deveni mai greu de luat si mai scumpe pentru alte state", a afirmat el.

Guvernul chinez se indreapta intr-o directie buna cu eforturile de a creste cererea interna, noteaza Strauss-Kahn.

Statele Unite si multe state occidentale fac presiuni asupra Beijingului pentru a determina autoritatiel chineze sa permita o apreciere mai rapida a yuanului pe pietele valutare. China, in schimb, incearca sa mentina yuanul cat mai jos pentru a ajuta exporturile.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016