Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dolj: Ţăranul, producătorul şi cumpărătorul


Ţăranii noştri, câţi au mai rămas, fac acelaşi lucru: cresc roşiile cu bălegar, fără substanţe toxice. Dar agricultura de subzistenţă e doar pentru ei. Pe piaţă, s-au schimbat multe: clima, dorinţa producătorului de a scoate profit şi psihologia cumpărătorului.
Înainte, le puneau afară, în câmp, şi aveau să culeagă toată vara. Acum, spun că nici de mâncare n-ar mai aduna să le-ajungă. „Nu stropeam castraveţii niciodată, da’ era altu’ timpu’ înainte“, zice Păuna Iovescu. S-au schimbat şi clima, şi soarele, care încinge în neştire, şi oamenii. S-a modificat filosofia cumpărătorului, descrie piaţa Ştefan Grigore, şeful serviciului inspecţie din cadrul Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală Dolj. „Acum vrea lucruri care să arate bine, să fie frumos ambalate. Ignoră însă ceea ce este esenţial - calitatea, absenţa substanţelor nutritive şi a vitaminelor, pe de o parte, şi prezenţa substanţelor de întreţinere, efectele toxice“.

Solariile

Îi ziceau „inima boului“: mare, aproape diformă, roşie ca sângele şi plină de seminţe. Miezul îi era cărnos şi gustos ca mijlocul unei lubeniţe coapte. Acum nu se mai găseşte pe piaţă. „Tipul ăsta de roşie ţine câteva zile şi pe urmă se moleşeşte, începe să se strice. Oamenii cultivă doar pentru ei“, spune Mihaela Roşca. În solar, căldura e aproape insuportabilă. Stropi de apă încep să apară pe piele în mai puţin de un minut de când ai intrat. Miros de folie încinsă, de frunze şi nisip întărâtat de picuri. Familia Roşca are şase solarii la Işalniţa. Cu roşii, castraveţi, fasole. Încep de primăvara. Pun răsadurile într-o zi. Fac echipă mare, cu femei care au lucrat înainte la sere şi cu oameni care să ajute la cărat sau la făcut gropi. După ce cresc, o dată la trei zile, vin să dea copilii (lăstari mici, altoiţi) după aţă. Pentru roşii, intră în solar la cinci zile, să le întreţină. Pun de două ori pe an: primăvara şi vara. Întâi, cu folie neagră pe jos, să nu iasă iarba, iar apoi, răsadurile cresc în jivii şi se plantează fără folie, ca să nu ardă. „Din cauza foliei sunt unele roşii verzi la mijloc. Nu e de la substanţe. Udăm pe fiecare zi şi dăm cu îngrăşăminte când intră boala“, spune fosta angajată a serelor de la Işalniţa, Păuna Iovescu. „Nu luăm produse de întreţinere de capul nostru. Avem ingineri care au lucrat la sere înainte şi care ne spun ce «mâncare» să folosim, câtă şi când. Că trebuie să dai, altfel rămân roşiile aşa, mici, iar castraveţii avortează“.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste articolul integral in Gazeta de Sud
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016