Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
După aproape 40 de ani de funcţionare, întreprinderile de prelucrare a tutunului din Oltenia au dispărut
Moartea uscătoriilor de tutun din judeţul Dolj a venit încet, dar sigur, mai ales că la aceasta au contribuit şi sătenii din zona respectivă. Exemple clare sunt cele din Daneţi şi Locusteni, unde, pe locul unde acum 10 ani erau două mari uscătorii, acum nu mai sunt decât schelete de clădiri şi câteva capre şi vaci care rumegă plictisite iarba crescută printre crăpăturile din ciment.
„Uscătoria de la Daneţi avea 44 de camere de uscare, cu câte trei compartimente, în care intrau câte 60-70 de casete cu tutun. Lângă acestea se afla camera de sortare unde veneau oamenii şi-şi selectau tutunul pe categorii pentru a-l pune pe cântar”, ne-a declarat Mihai Atitieniei, fost viceprimar, actual inginer la Camera agricolă a Centrului Agricol Daneţi. Camerelor de uscare a tutunului li s-a găsit o nouă folosinţă - adăpostesc de ploaie câteva glugi de coceni.
Recolta medie de tutun uscat ajungea pe la 2.000 de kilograme la hectar. Acesta se culegea cam toată vara, de vreo şapte-opt ori la distanţă de câteva zile sau o săptămână.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Primul cules începea prin iunie, în a doua jumătate a lunii. Când mergeai la recoltat nu luai de pe plantă decât trei-patru frunze. Uscătoriile au funcţionat la capacitate maximă cam până în 2000, apoi încă vreo trei ani au început să funcţioneze la capacitate din ce în ce mai mică şi apoi au murit. Tutunul se împărţea în cinci categorii: superior, şi de la a întâia până la a patra grupă.
„Producţia noastră se ducea la fabricile din ţară, nu cred că a plecat vreodată la export. Recolta din zona asta mergea în ţigări precum Carpaţi, Mărăşeşti, dar numai cel de calitatea a treia şi a patra, cel superior intra în tigarete precum Aroma, Amiral, Snagov”, spune dăneţeanul.
A patra categorie de tutun era cea mai slabă. Din cele 2.000 de kilograme, 10% era calitate superioară, 30%, calitatea întâi, 30% calitate a doua şi restul calitatea a treia şi a patra. Cele mai cultivate soiuri din această zonă erau Virginia, Djebel, Soare şi Foc. Tutunul „Foc” intra în ţigările Snagov, spun sătenii.
Un om care avea un hectar de tutun putea scoate peste 100 de milioane de lei. Cele 500-600 de hectare de tutun cultivate anual în zona Daneţiului acopereau cheltuielile făcute pentru celelalte culturi puse pe alte 6.500 hectare şi mai şi aducea ceva profit pentru cultivatori.
Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura