Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Economie agrara: Notiuni de baza in comertul cu cereale
Comertul care se practica pe piata libera cu cereale are unele particularitati si caracteristici care il deosebesc in numeroase privinte de cel care se efectueaza cu alte marfuri, neagricole.
Principalele trasaturi ale cerealelor, care determina incheierea tranzactiilor comerciale in anumite conditii, sunt:
- productia de cereale este diferentiata in timp, in sensul ca recoltarea este sezoniera si dureaa numai cateva zile dintr-un an, pe cand consumul este permanent. Nivelarea acestor diferente, intre timpul scurt de recoltare si durata lunga de consum, se face prin intermediul comertului;
- productia de cereale este diferentiata in spatiu, in sensul ca in unele zone recolta este excedentara, iar in altele este deficitara. Echilibrarea intre excedent si deficit se realizeaza prin operatiunile de vanzare-cumparare;
- cerealele sunt indispensabile pentru hrana oamenilor si furajarea animalelor, din care cauza prezinta importanta nationala si chiar mondiala, fiind considerate in anumite conjuncturi, din punct de vedere economic, marfuri de interes strategic;
- tranzactiile comerciale cu cereale se incheie, in functie de imprejurari, prin prezentarea marfii in totalitate sau numai a unei probe reprezentative, prezentarea unei fise descriptive;
- incheierea tranzactiilor cu cereale se face atat in situatia cand vanzatorul poseda efectiv cantitatea respectiva, cat si in cazul cand cerealele sunt in stadiul de cultura sau abia semanate;
- tranzactiile cu cereale se lichideaza atat prin materializarea livrarii, cat si prin compensarea intre contracte;
- caracteristicile calitative ale cerealelor determina influente, in anumite sensuri, asupra pretului, bonificatiilor si penalizarilor valorice;
- insusirile de higroscopicitate, termodifuziune, autosortare, conservabilitate etc. ale cerealelor determina luarea anumitor masuri si stipularea anumitor conditii contractuale, in special la tranzactiile cu termen viitor (lung) de livrare.
Trasaturile si caracteristicile cerealelor ca obiect al tranzactiilor au generat diferite practici comerciale, sintetizate intr-un cod anumit "uzante". Acestea sunt elaborate de organele abilitate, cuprind regulile cu privire la incheierea tranzactiilor, cu explicarea mecanismelor tehnice si economice pentru fiecare tip si varianta de tranzactie.
In conditiile existentei unor uzante (care pot fi nationale sau zonale), conventiile sau contractele care se incheie intre parti, pentru vanzarea-cumpararea de cereale, sunt foarte concise, cuprinzand clauze exprimate uneori prin cate un singur cuvant, de exemplu: termen de predare "la disponibil"; pretul "la util"; calitatea "tale quale" etc.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Explicatia acestor clauze este facuta pe larg in uzante, care sunt anexate la fiecare contract si fac parte integranta din aceasta.
In Romania, au existat astfel de uzante pentru comertul de cereale, a caror aplicare a incetat o data cu trecerea la economia socialista. Intrucat numeroase prevederi ale uzantelor, ce s-au folosit la noi, sunt inca foarte actuale si se practica in numeroase tari in care comertul cu cereale este dezvoltat, in cele ce urmeaza prezentam unele reglementari cuprinse in uzantele respective si care, eventual, ar putea fi avute in vedere de parti la incheierea tranzactiilor comerciale cu cereale pe piata libera.
Conditia de calitate pentru livrare La incheierea tranzactiei comerciale, partile stabilesc in comun conditiile de calitate pe care cerealele trebuie sa le indeplineasca la agreerea calitativa a marfii.
Uzantele cuprind mai multe variante cu privire la conditiile de calitate pentru livrare, din care amintim:
Conditia de calitate conform tipului. Aceasta clauza calitativa este specifica tarilor in care comertul cu cereale pe piata libera este dezvoltat si care au traditie in domeniu.
Descrierea tipurilor sau a claselor calitative este cuprinsa in cataloage, fise etc. de "clasare", care se intocmesc de catre organele insarcinate cu aceasta lucrare.
In cataloage si fise se face gruparea si descrierea cerealelor pe sortimente calitative, fiecare sortiment fiind exprimat printr-un simbol, litera, cifra sau o combinatie a acestora. La incheierea tranzactiilor este suficient sa se stipuleze tipul sau clasa, fara descrierea calitativa, aceasta fiind cuprinsa in lucrarile de clasare.
In Romania a existat un sistem de clasare a cerealelor foarte bine organizat, reglementat prin Decret Regal, care, insa, a fost abrogat de regimul comunist.
Prezinta interes reactualizarea clasarii cerealelor, pentru mai multe considerente, printre care si importanta acesteia pentru comertul de cereale pe piata libera.
Conditia de calitate conform normelor tehnice sau standardelor. In sistemul de clasare a cerealelor, activitatea de gradare a semintelor de consum se organizeaza in cadrul Sistemului national de gradare a semintelor de consum.Gradarea semintelor de consum se efectueaza de catre gradatori, autorizati prin acordarea unei licente de gradator. Gradarea se efectueaza la punctele de receptie a semintelor de consum pe baza manualului de gradare seminte.
Conditia de calitate conform conventiei. In cazul cand sortimentele calitative care fac obiectul tranzactiei nu sunt cuprinse in norme tehnice sau standarde, partile convin asupra unor conditii de calitate stabilite de comun acord.
In astfel de situatii calitatea convenita trebuie specificata intr-o fisa descriptiva, care se anexeaza la contract, facand parte integranta din acesta.
Conditia de calitate conform lotului prezentat. In uzantele comerciale acest tip de tranzactii este cunoscut sub denumirea "vazut-placut", sau "tale-quale" (tel-quel) prescurtat "t.q.". Prin aceasta clauza se considera ca, la incheierea tranzactiei, cumparatorul a examinat si acceptat din punct de vedere calitativ marfa pusa la dispozitie de vanzator.
Conditia de calitate conform caracteristicilor prezentate. In aceasta situatie, la incheierea tranzactiei marfa nu este prezentata efectiv cumparatorului pentru a fi analizata din punct de vedere calitativ. Marfa este "reprezentata" prin mostre, care constituie media lotului care face obiectul tranzactiei, vanzatorul obligandu-se sa predea si cumparatorul sa preia marfa in conditiile de calitate reprezentate.
Conditia de calitate conform "f.a.q.". Aceasta clauza, aplicata pe scara larga in comertul de cereale, reprezinta initialele de la expresia "fair average quality", adica "buna calitate medie", la predare-preluare. Pentru comercializarea cerealelor pe baza de "f.a.q.", organele abilitate elaboreaza conditiile de calitate, care reprezinta, de fapt, media calitatii cerealelor din zona respectiva.
Conditia de calitate "identica". Prin aceasta clauza se intelege ca, la livrare, calitatea trebuie sa corespunda intocmai conditiilor stabilite la incheierea tranzactiei, fiind acceptate numai tolerantele admisibile la analizarea produselor.
Conditia de calitate "asemanatoare". Prin calitate asemanatoare se intelege ca, la livrare, calitatea cerealelor poate sa difere de cea stabilita la incheierea tranzactiei, fara, insa, a se depasi diferentele admisibile stabilite prin uzante sau convenite intre parti.
Conditia de calitate pentru calcularea pretului
Conditia de calitate pentru calcularea retului poate fi identica cu calitatea convenita pentru livrare sau poate sa fie diferita, in functie de intelegerea intre parti.
Pretul in functie de calitate se calculeaza la calitatea de baza, precum si la calitatea fizica, astfel:
Pretul la "calitatea de baza" ("util"). Calitatea de baza la care se calculeaza pretul pentru produsele care se predau la fondul de consum sau pentru cele care se livreaza la unitatile industriale, complese zootehnice etc., este stabilita prin reglementari oficiale. La tranzactiile cu cereale care se fac pe piata libera, calitatea de baza care se are in vedere la calcularea pretului poate fi cea stabilita prin normativele oficiale sau poate fi convenita intre parti.
In principiu, daca produsul livrat este identic cu calitatea de baza, pretul stabilit nu se modifica, iar in cazul cand calitatea produsului la livrare este diferita de calitatea de baza, pretul se modifica. Acesta creste cand calitatea este mai buna si scade cand calitatea este mai slaba. Metodologia privind modificarea pretului cerealelorin functie de calitatea de baza, a fost prezentata mai pe larg in numarul anterior al revistei.
Pretul la "fizic". Prin aceasta clauza se intelege ca pretul convenit se refera la calitatea marfii ca atare, fara a se face corecturi ulterioare ale pretului.
Autor: Ing. Thiere Volf
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura