Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Energia si agricultura pot intoarce Romania la crestere economica


Romania ar putea deveni cel mai mare pol energetic din regiunea Europei de Est, dar deciziile privind restructurarea domeniului dureaza prea mult, a declarat Mihai David, directorul general al Hidroelectrica.
"Energia este vectorul cel mai important de reluare a cresterii economice. Businessul de energie si agricultura sunt vectorii prin care Romania se poate intoarce la cresterea economica", a declarat directorul general al Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din tara.

Mihai David a punctat faptul ca "Bruxelles se asteapta ca Romania sa fie un stakeholder responsabil" in problema securitatii energetice", dar ca dezvoltarea sectorului este infranata de lentoarea cu care se iau deciziile de restructurare.

Seful Hidroelectrica a mai atras atentia si asupra posibilelor pericole aduse de o dezvoltarea prea mare a sectorului de energii regenerabile, in special al energiei vantului, un sector "pe val" din punctul de vedere al investitiilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

"I-am intrebat noi pe romani daca vor sa sustina aceste costuri care se vor vedea oricum in facturi?", a mai spus David la forumul organizat de Expo Media, explicand ca integrarea energiilor regenerabile ar putea duce la o majorare a preturilor catre consumatorii finali.

Romania are cel mai mare potential de energie eoliana din sud-estul Europei, in prezent fiind pregatite proiecte cu o capacitate de 18.000 de MW. Transelectrica, transportatorul national, care detine monopolul, a avizat insa doar o sesime, ceea ce a declansat o lupta acerba intre marii investitori pentru a obtine cat mai repede avizele necesare inceperii constructiilor de ferme eoliene.

Prima turbina eoliana de mare putere a aparut in Romania in 2003, la Ploiesti, si a devenit functionala in 2004, avand o capacitate de 660 kW. Urmatoarea centrala eoliana a fost amplasata in apropiere de Bistrita-Nasaud, aceasta fiind functionala incepand cu 2007.

In martie 2006, la Baia, in judetul Tulcea, a fost instalata o a treia centrala eoliana, cu o putere de 550 kW, acesta fiind de fapt punctul de plecare al investitiilor in zona Dobrogea. Potrivit unei cercetari efectuate de grupul Erste si citat de studiul asociatiei Alma-Ro, zona Dobrogei, inclusiv judetele Constanta si Tulcea, claseaza Romania pe locul al doilea in topul european al celor mai bune locatii pentru constructia de ferme eoliene.

Cehii la CEZ, distribuitor de energie electrica, sunt campionii investitiilor in energia eoliana din Romania. CEZ construieste, in comunele constantene Cogealac si Fantanele, un parc eolian cu o capacitate instalata de 600 de MW, echivalenta cu cea a unui reactor de la centrala nucleara Cernavoda, investitia totala ridicandu-se la 1,1 miliarde de euro. Prima faza a proiectului inseamna instalarea a 139 de turbine eoliene in parcul de la Fantanele, altele 101 urmand a fi ridicate in apropiere, la Cogealac.

O alta investitie-gigant este cea a spaniolilor de la Iberdrola. Compania Iberdrola Renovables a primit de la transportatorul national de electricitate Transelectrica drepturile de a dezvolta proiecte de productie energie electrica din surse eoliene de 1.500 MW, in Dobrogea, compania intentionand sa dezvolte 50 de ferme eoliene intre 2011 si 2017.

"Productia planificata va permite gigantului spaniol sa genereze in Romania suficienta energie cat sa aprovizioneze aproximativ un milion de gospodarii, precum si sa reduca emisiile anuale de dioxid de carbon cu 2,6 milioane tone", se preciza in comunicatul de presa din luna aprilie, cand proiectul a fost anuntat.

Compania Eoliana SA, filiala locala a Alerion Clean Power S.p.A din Italia, a primit autorizatia de a construi in judetul Bihor o ferma eoliana cu o capacitate de 64,8 MW, investitia cifrandu-se la 85 de milioane de euro. Cele 36 de turbine eoliene vor fi instalate in localitatile Auseu si Borod din judetul Bihor si vor genera o productie anuala de 155 GWh, potrivit unui comunicat recent emis de compania italiana. Investitia de 85 de milioane de euro va fi acoperita in intregime din resursele financiare ale italienilor.

Si austriecii de la Verbund au planuri investitionale pentru vantul din Romania. Firmele romanesti Alpha Wind si CAS Regenerabile, care au ca actionar comun compania austriaca Verbund-Austrian Renewable Power, vor dezvolta un parc eolian de 201 MW in judetul Tulcea, constructia urmand a fi demarata in iunie 2011. Lucrarile de constructie la parcul eolian vor fi demarate in iunie 2011, iar exploatarea va incepe in ianuarie 2012, conform formularului de descriere a proiectului.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016