Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Entomofauna de artropode în cultura de sfeclă de zahăr


Datorită avantajelor pe care le prezintă metoda de combatere pe cale biologică din punct de vedere economic, este necesar ca întregul activ al specialiştilor din agricultură să cunoască amănunţit aportul pozitiv adus de entomofagi şi entomopatogeni agriculturii şi silviculturii prin distrugerea insectelor fitofage. Aceşti auxiliari prin necunoaşterea vieţii lor sunt frecvent victima pesticidelor care adesea sunt utilizate abuziv sau în perioade necorespunzătoare, sub aspect preventiv.
În cultura de sfeclă de zahăr din ţara noastră studiindu-se structura şi dinamica faunei de artropode, în intervalul aprilie-septembrie s-au capturat 120 specii de insecte dintre care 55 specii fitofage şi 65 specii entomofage. Remarcăm faptul că în funcţie de zona geografică a variat abundent şi dominanţa speciilor astfel: în zonele de cîmpie extracarpatice a abundat la Giurgiu Pseudophonus rufipes (Fam. Carabeidae), cu o dominanţă de 71,16% iar la Bacău aceeaşi specie cu o dominanţă de 86,16% la Oradea Pterostichus vulgaris (Fam. Carabeidae) cu o dominanţă de 58,65%; intracarpatic la Tg. Mureş o abundenţă deosebită a avut Pterostichus cupreus cu o dominanţă de 51,22% iar la Braşov P. vulgaris a avut o dominanţă de 54,96%.

Se remarcă faptul că structura entomofagilor, dintre care abundă speciile din familia Carabeidae variază în funcţie de zona geografică, rămânând însă dominante speciile aparţinând genului Pterostichus, prădătoare polifage cu o rapacitate bine cunoscută.

În cadrul unei culturi de sfeclă de zahăr situată într-o zonă cu păduri, structura entomofaunei a fost de 130 de specii, dintre care 73,84% au fost insecte entomofage. Nu putem neglija însă aportul deosebit de mare pe care-l aduc în agrocenoze larvele şi adulţii de Coccinelidae, Syrphidae şi Chrysophidae în limitele uneori până la distrugerea complectă a coloniilor de Aphis fabae, Mysus persicae, Macrosiphon solani.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Grupele care au prioritate numerică aparţin păianjenilor şi insectelor din ordinul Coleptera – Fam. Carabeidae şi Staphilinidae.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016