Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evaluarea stadiului informatizarii fermelor pe plan european


Un consortiu alcatuit din ICEADR - Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala, USAMV - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, IPA SA - Societatea Comercială pentru Cercetare, Proiectare şi Producţie de Echipamente şi Instalaţii de Automatizare si ITC - Institutul pentru Tehnica de Calcul a realizat un studiu asupra nivelului de informatizare în agricultură existent în Europa.
Studiul efectuat in cadrul proiectul SIMFERM arată faptul că în Europa, în ultimii ani, se poate constata un demers sistematic, sprijinit de Comisia Europeana si de guvernele nationale, de folosire a TI în activită ile desfăşurate în spatiul rural. Astfel, termenul de @Rural (sau eRural) şi actiunile concrete asociate încep să se afirme tot mai mult alături de eGovernment, eHealth, eBusiness, eLearning, care au apărut ca urmare a lansării Planului de Actiune eEurope de către Consiliul European la Sevilla în iunie 2002

Referitor la stadiul informatizarii fermelor pe plan european si la impactul Internet-ului in managementul fermelor se pot trage urmatoarele concluzii:

- In Germania tehnologia informatiei este utilizata pe scara larga in agricultura, majoritatea fermierilor avand PC-uri, conectate la Internet si sunt utilizatori de e-mail si internet.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

- Cehia si-a constituit o retea nationala de date contabile a fermelor FADN (Farm and Accountancy Data Network) si a facut eforturi pentru armonizarea acestor date cu cerintele standardelor europene, in scopul includerii lor in baza de date europeana RICA.

- In Franta a fost implementat conceptul modern de „agricultura intensiva bazata pe cunostinte” concept ce raspunde provocarilor din domeniul securitatii alimentare, dezvoltarii fermelor si sustinerii veniturilor fermierilor. Utilizarea TCI si a Internet-ului in managementul fermelor sunt sustinute de activitatile ACTA Informatique (Association de Coordination Technique Agricole).

- In Italia este de asemenea un interes sporit pentru implementarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor in agricultura. Investitiile in tehnologiile informatiei isi gasesc loc tot mai mult in planul de investitii al fermelor producatoare de bunuri agricole certificate.

- In Anglia se observa o diferenta substantiala, a utilizarii computerului in activitati de management, intre categorii de ferme: fermele ce au ca principala activitate cresterea de bovine si ovine precum si fermele cu suprafete mici fiind mult in urma fermelor mari ce cultiva suprafete arabile si se ocupa in acelasi timp de cresterea bovinelor.

Ca bariere principale in adoptarea utilizarii TCI la managementul fermelor din Europa s-a observat lipsa fondurilor, lipsa timpului ce ar trebui dedicat acestei activitati, bariere de tip tehnologic (hardware invechit, infrastructura de telecomunicatii slab dezvoltata a zonelor rurale), lipsa increderii si a aptitudinilor.

Probabil cel mai important motiv al utilizarii scazute este acela ca mare parte din fermierii (din multe zone ale Europei) efectueaza intreaga zi activitati manuale in fermele lor. Dupa o astfel de zi lunga si obositoare folosirea computerului nu este deloc tentanta. De asemenea instruirea a fost identificata ca fiind unul din factorii comuni dominanti de atenuare a adoptarii TCI in agricultura europeana.

O alta explicatie a adoptarii incete a utilizarii managementului computerizat este ca instrumentele de management computerizat produc informatii generale, in timp ce fermierii sunt obligati sa ia decizii specifice activitatilor si astfel sa utilizeaze pe scara larga gandirea intuitiva.

Instrumentele de management computerizat ar trebui proiectate pentru a produce informatii specifice pe langa informatiile generale obisnuite. Astfel, aceste instrumente ar trebui nu numai sa furnizeze indicatori ai unei probleme ci si ce se va intampla cu productia curenta a fermierului, circuitul financiar, etc.

Finanatrea publica pentru promovarea adoptarii TCI in agricultura este justificata si trebuie considerata ca un element de preocupare publica care trebuie sa depaseasca interesele fermierilor.

Impactul Internet-ului in managementul fermelor este deja foarte important. Se observa ca utilizarea Internetului faciliteaza utilizarea PC-urilor datorita posibilitatii de asistenta de la distanta si datorita faptului ca fermierii au acces la un volum mare de informatii actualizate si sintetizate din domeniul de interes (vreme, preturi, piete, metodologii, etc).

Nevoia fermierilor de instrumente de management in privinta problemelor repetitive se asteapta sa fie mai mare deoarece aceste probleme sunt destul de frecvente si pentru care sunt solutii generale.

Fermele conectate la Internet, folosesc acest instrument in principal pentru obtinerea de informatii si pentru publicitate, insa numarul fermelor care folosesc Internetul pentru e- commerce este mic. - Prin intermediul Internet-ului fermierul poate fi conectat la birourile si informatiile consilierilor lui, ale partenerilor lui, etc. si in felul acesta informatiile specifice unei ferme devin publice pentru toti fermierii; se pune problema care va fi limita acestei integrari si daca poate deveni periculoasa, datorita riscurilor de incalcare a drepturilor private si a intereselor specifice fiecaruia.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016