Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evaziunea in sectorul panificatiei revine in actualitate

evaziunea-in-sectorul-panificatiei-revine-in-actualitate

Pe piata sunt active 4.500 de firme, iar ROMPAN, prima asociatie constituita in Romania in 1990, cuprinde peste 300 de societati din toate domeniile din industrie. Cota de piata este de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.


Consumul de paine, in Romania, a scazut in ultimul deceniu, de la 92 kilograme pe locuitor intr-un an la putin peste 82 kilograme in prezent, dar inca se mentine peste media europeana de 78 kg/locuitor/an, conform celui mai recent studiu de piata privind produsele de panificatie, prezentat de presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.

„Acum 10 ani consumul era mai mare cu 10 kilograme pe om anual, ceea ce inseamna ca s-a redus cu un un kilogram pe om in fiecare an si a ajuns la 82,2 kilograme. Este un consum mai mare decat media europeana de 78 kg/om/an, dar nu suntem departe si eu cred ca pe cap de locuitor consumul in perioada urmatoare nu o sa mai scada asa de mult”, a sustinut Aurel Popescu.

El considera ca aceasta tendinta de scadere a consumului de paine din ultimii ani este viabila si corecta, chiar daca Romania a pierdut primul loc la nivel european in acest top al consumului.

„Este viabila si corecta aceasta tendinta de scadere a consumului de paine din ultimii ani, chiar daca noua, brutarilor, nu ne convine. Eram pe locul I in Europa, iar acum suntem pe II sau III. Sigur, ne intereseaza mai mult factorul calitativ decat cel cantitativ. E interesant ca a inceput sa creasca cererea de paine din faina integrala si cea de produse realizate in sistem traditional decat in sistem industrial, deci lumea se indreapta catre o normalitate si o calitate buna a produselor”, a afirmat liderul ROMPAN.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon


Ciuperci Champignon - O afacere de milioane Milioanele TALE Ciupercile champignon Agaricus sunt cultivate inca din secolul XVII Cercetarile si experimentele au demonstrat eficienta culturii de Agaricus precum si calitatile culinare deosebite ale acestei ciuperci In prezent cultura ciupercilor champignon se extinde tot mai mult...

Oferta Speciala
valabila 48h


Studiul de piata prezentat de Aurel Popescu mai arata ca biscuitii si pastele fainoase au inregistrat pe consum o crestere de 12,5% in 2017, comparativ cu 2016, cozonacii cu 9,3%, pastele fainoase cu 3%, iar produsele de patiserie cu 0,7%, insa aici nu a fost inclus si comertul stradal. Pe de alta parte, consumul faina a scazut cu 2,3%, malaiul cu 6,5%, iar consumul de paine cu 2,2%.

„Faina este normal sa scada, pentru ca se face mai putina paine acasa. Gospodinele nu mai au timp sa faca si sarmale si paine, ele cumpara semipreparate facute in sistem traditional si cred ca acesta este viitorul. Biscuitii insa au crescut, la fel ca si covrigii, pentru ca oamenii mananca pe fuga, iau un covrig sau un biscuite in metrou, pana la serviciu, cam asta mananca la micul dejun, ceea ce nu este bine sau sanatos, dar acesta este motivul pentru care a crescut consumul de biscuiti si a scazut cel de faina. Sigur ca pe latura aceasta calitativa mai avem de lucru si noi”, a adaugat Popescu.

Nu in ultimul rand, studiul de piata arata ca aproape 500.000 de tone de paine lipsesc din datele statistice ale INS, adica 23 de kg/om paine nefiscalizata si neinregistrata cu documente. Potrivit sursei citate, productia anuala de paine in Romania este 1,5 milioane de tone.

„Studiul a scos la iveala ca ne desparte o cantitate de 500.000 de tone de paine de datele statistice, paine care nu e inregistrata cu documente, deci avem inca o evaziune de 30% in domeniul panificatiei ceea ce este foarte mult. Cand s-a redus TVA la paine, in 2013, atunci a scazut foarte mult evaziunea, dar atunci am mai facut un lucru foarte bun. Am determinat autoritatile statului sa facem la MADR, in fiecare luna, o intalnire in care noi sa le aduceam informatii despre ce se intampla in piata si ei ne raportau luna urmatoare ceea ce au facut. Acum nu mai sunt aceste intalniri”, a subliniat presedintele ROMPAN.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Piesa la plugurile perfectionate, cu ajutorul careia se rastoarna brazdele. ...

Ingrasamant chimic obtinut prin incalzire puternica a fosfatilor naturali care contine 24-27% P ca o ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016